Despre necesitatea purificării de primăvară
Odată cu venirea primăverii, organismul uman are nevoie să iasă din starea de „hibernare” specifică anotimpului rece pentru a-și recăpăta forța, vitalitatea și solaritatea.
În unele cazuri, fenomenul de neadaptare la impulsul energizant al primăverii va determina apariția stărilor de oboseală, de nervozitate și de lipsă de entuziasm – acest aspect este definit în general de medicină drept „astenia de primăvară”.
Pentru a preîntâmpina toate aceste probleme, este recomandat să se urmeze o dietă bogată în legume și fructe crude de sezon care sunt foarte bogate în nutrienți benefici și să se petreacă zilnic cât mai mult timp în natură.
De asemenea, este bine să se ia în calcul și urmarea câtorva diete depurative sau posturi ușoare – în funcție de necesitățile organismului – pentru a face cu succes trecerea către anotimpul cald.
Vă prezentăm în acest articol câteva diete și cure depurative, perfecte pentru a vă bucura de o primăvară sănătoasă și radioasă.
1. Dieta depurativă eliminatorie
Durata: între 20 și 25 zile.
1º zi: Dieta obișnuită
2º zi: Eliminați din dietă toate substanțele chimice (alcool, tutun, aditivi și conservanți, etc.)
3º zi: Eliminați din dietă alimentele procesate (făină și zahăr rafinat, etc.)
4º zi: Eliminați din dietă produsele preparate din carne (orice tip de carne și derivate)
5º zi: Eliminați din dietă produsele de fermă (de vacă, găină, curcan, capră, etc.)
6º zi: Eliminați din dietă fructele uscate și leguminoasele (migdalele, lintea, etc.)
7º zi: Eliminați din dietă semințele
8º și 10º zi: Eliminați din dietă cerealele (consumați doar fructe și legume)
11º și 12º zi: Dietă doar cu supe și sucuri proaspete preparate în casă
13º și 14º zi: Post doar cu apă de izvor
15º zi: Dietă doar cu supe și sucuri proaspete preparate în casă
16º zi: Dietă doar cu un tip de fructe (lăsând o perioadă de 3-4 ore între mese) și cu sucuri proaspete preparate în casă
17º zi: Adăugați legumele în dietă
18º zi: Adăugați cerealele în dietă
19º zi: Adăugați semințele în dietă
20º zi: Adăugați fructele uscate și leguminoasele în dietă
21º zi: Adăugați produsele de fermă
22º și 24º zi: Adăugați pește în dietă
25º zi: Adăugați dulciuri care conțin miere și extract de stevia
2. Cura cu păpădie
Durata: între 8 și 15 zile
Se adaugă la dieta obișnuită salate cu frunze proaspete de păpădie și infuzii obținute din rădăcina acestei plante pentru purificarea ficatului, pentru prevenirea problemelor de piele și eliminarea calculilor renali și biliari. În plus, păpădia este și un bun depurativ sanguin și ajută la reducerea nivelelor de colesterol și este diuretic, previne anemia și combate stările de oboseală.
3. Postul cu infuzii și supe calde
Postul este o metodă preventivă care ajută la menținerea unei bune stări de sănătate și este tehnica cea mai eficientă pentru unele boli cronice, acute sau de metabolism, fiind metoda cea mai rapidă, plăcută și mai puțin periculoasă de pierdere a kilogramelor nedorite. Postul corectează efectele nocive ale supralimentației și are efecte depurative, detoxifiante și încetinește procesele de îmbătrânire prematură. Orice persoană poate ține post, cu condiția să fie sănătoasă și să aibă peste 18 ani. Femeile însărcinate vor evita această practică.
Nu postiți în următoarele cazuri:
- Dacă vă confruntați cu stări de slăbiciune sau sunteți în convalescență;
- În stări depresive;
- În stări de epuizare nervoasă sau foarte stresante;
- Dacă luați medicamente de sinteză;
- În cazul unei boli grave fără aprobarea unui medic.
Postul propriu-zis
Durata: 5 zile de post plus pregătirea și revenirea, în total între 10 și 15 zile.
Ziua de pregătire
Cumpărați ingredientele necesare pentru zilele de post, luând în considerare că puteți apela dacă este cazul și la polenul crud de albine (o lingură pe zi), spirulină (care conferă senzația de sațietate) și lăptișorul de matcă, în cazul în care vă simțiți astenici sau deprimați.
Ziua de eliminare
Dimineața:
Fructe proaspete, uscate sau muesli.
La prânz:
Salată verde variată, cartofi și legume, brânză proaspătă.
Între mese:
1 măr și apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Fructe sau salată de fructe, 1 iaurt natural, o felie de pâine prăjită.
1º zi de post
În timpul acestei zile este de preferat să rămâneți acasă, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Evacuare intestinală: clismă cu cafea.
La prânz:
Supă proaspătă de legume
Între mese:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Suc proaspăt de fructe, infuzie din plante medicinale sau supă-cremă de legume (la alegere).
2º zi de post
În timpul acestei zile este recomandat să faceți exerciții fizice ușoare, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere.
La prânz:
Supă-cremă de cartofi
Între mese:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Suc proaspăt de fructe, infuzie din plante medicinale sau supă-cremă de legume (la alegere).
3º zi de post
În timpul acestei zile este recomandat să faceți de asemenea exerciții fizice ușoare, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Evacuare intestinală: clismă cu cafea.
La prânz:
Supă-cremă de legume.
Între mese:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Suc proaspăt de fructe, infuzie din plante medicinale sau supă-cremă de legume (la alegere).
4º zi de post
În timpul acestei zile este recomandat să faceți de asemenea exerciții fizice ușoare, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere.
La prânz:
Supă-cremă de legume.
Între mese:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Suc proaspăt de fructe, infuzie din plante medicinale sau supă-cremă de legume (la alegere).
5º zi de post
În timpul acestei zile este recomandat să faceți de asemenea exerciții fizice ușoare, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Evacuare intestinală: clismă cu cafea.
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere.
La prânz:
Supă-cremă de țelină.
Între mese:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Suc proaspăt de fructe, infuzie din plante medicinale sau supă-cremă de legume (la alegere).
Revenirea la alimentația obișnuită
1º zi
În timpul acestei zile este recomandat să mâncați cât mai încet, să mestecați bine alimentele, să faceți exerciții fizice ușoare, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Un măr copt și infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere.
La prânz:
Supă cremă de cartofi.
Între mese:
1 măr la cuptor. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Supă de legume (la alegere), 1 iaurt, 1 felie de pâine prăjită.
2º zi
În timpul acestei zile este recomandat să mâncați cât mai încet, să mestecați bine alimentele, să faceți exerciții fizice ușoare, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Evacuare intestinală: clismă cu cafea.
Prune sau smochine uscate, pâine prăjită cu unt.
La prânz:
Salată variată, cartofi la aburi cu legume, brânză proaspătă.
Între mese:
1 măr la cuptor și alune de pădure. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Brânză moale, roșii, pâine integrală.
3º zi
În timpul acestei zile este recomandat să mâncați cât mai încet, să mestecați bine alimentele, să faceți exerciții fizice ușoare, să aplicați comprese calde pe abdomen și să vă relaxați cât mai mult.
Dimineața:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere. O felie de brânză moale și pâine integrală.
La prânz:
Supă de cartofi sau de legume.
Între mese:
1 măr la cuptor și alune de pădure. Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Por la noche:
Supă de legume (la alegere), 1 iaurt, 1 felie de pâine prăjită. (Continuați să incorporați alimente în zilele următoare, însă în funcție de necesitățile organismului).
4. Cura cu orez integral
Durata: între 2 și 4 zile.
Se combină orezul cu legume sau cu leguminoase. Se pot consuma de asemenea fructe. Mai ales dacă vă confruntați cu senzația de congestie (exces de mucus) sau cu retenție de lichide, cura cu orez integral elimină surplusul de acizi și alcalinizează organismul.
5. Post cu sucuri și infuzii din plante medicinale
Durata:1 zi (pe săptămână)
Dimineața:
Infuzie de mesteacăn, busuioc, urzică, cimbru, rozmarin, anason fenicul (la alegere) la care se poate adăuga o linguriță de miere.
La prânz:
Supă de legume
Între mese:
Se va consuma apă plată din abundență, preferabil cu puțin suc de lămâie.
Seara:
Suc proaspăt de fructe, infuzie din plante medicinale sau supă-cremă de legume (la alegere).
6. Dieta lichidă
Durata:1 zi pe săptămână sau 3 zile pe lună.
Se vor consuma doar sucuri proaspete, obținute în casă din fructe și legume.
7. Monodieta cu sucuri de citrice
Durata: 30 zile consecutive.
Această dietă este depurativă și fixează mineralele în organism.
Dimineața:
Cu o jumătate de oră înainte de micul dejun se va consuma un pahar cu suc proaspăt de citrice obținut din: 2 portocale, o lămâie și un pomelo, fără adaos de îndulcitor.
Prânz:
Cu o jumătate de oră înainte de prânz un se va consuma un pahar cu suc proaspăt de citrice.
Seara:
Un pahar cu suc de citrice și o cină ușoară la alegere.
Observație: se poate face o monodietă cu un fruct citric la alegere. De exemplu, cu lămâie, începând cu sucul de la o jumătate de lămâie și ajungând la maxim 10 lămâi, apoi se descrește. Se va reduce durata acestei cure la 20 zile.
8. Monodieta cu căpșuni
Durata: 3 zile consecutive, precedate de 3 zile de pregătire.
Această monodietă este depurativă, diuretică, revitalizantă și detoxifiantă și ajută la reglarea glandelor endocrine, a nivelului de acid uric, a funcțiilor hepatice, drenează vezica biliară și întărește sistemul imunitar.
Micul dejun:
Se consumă un pahar cu suc proaspăt de căpșuni obținut din 250 grame de fructe.
Gustare:
Se consumă un suc de fructe la alegere.
Prânz:
Se consumă un suc de legume cu frunze verzi sau salată de verdețuri sau legume fierte ușor la aburi.
Gustare:
Se consumă un suc de fructe semiacide.
Cina:
La fel ca la prânz.
Observație: între mese se poate consuma o infuzie depurativă preparată dintr-un amestec de plante medicinale precum gențiană, păpădie, anghinare și mentă.
După aceea:
Durata: 3 zile
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc proaspăt de căpșuni.
Micul dejun:
500 grame de căpșuni, fără adaos de zahăr.
Gustare:
Un pahar mare cu suc proaspăt de căpșuni.
Prânz:
500 grame de căpșuni, fără adaos de zahăr.
Cină:
500 grame de căpșuni sau un suc proaspăt de căpșuni.
9. Cura cu sparanghel
Durata: 7 zile
Această cură ajută la drenarea tuturor organelor care au funcția de eliminare: plămâni, rinichi, ficat, intestine, piele).
Prânz:
Se consumă 50 grame de muguri cruzi de sparanghel și 250 grame de sparanghel preparat la aburi. Se pot adăuga și alte legume verzi, pătrunjel, cimbru și ulei de măsline extravirgin.
10. Monodieta cu morcovi
Durata: 3-5 zile consecutive
La trezire:
Se consumă un suc proaspăt de morcovi.
Micul dejun:
Se consumă 1-3 morcovi cruzi, 2-3 morcovi gătiți la aburi, iar între mese un pahar mare cu suc de morcovi.
Prânz:
Se consumă un pahar cu suc de morcovi, o porție de morcovi rași, piure de morcovi sau morcovi gătiți la aburi.
Gustare:
Un pahar cu suc de morcovi.
Cina:
La fel ca la prânz.
Această cură cu morcovi tonifică și regenereză ficatul, este antianemică, detoxifiantă, fluidifică secrețiile biliare și îmbunătățește vederea.
11. Cura cu păpădie, cicoare și ridiche neagră
Durata: 2 săptămâni
Pe această perioadă se consumă zilnic câte un pahar cu suc de păpădie, cicoare și ridiche neagră (aceasta are un gust picant, se consumă crudă, dată pe răzătoare sau tăiată în rondele fine și este de preferat să se amestece sucul cu apă pentru a-i atenua astfel gustul puternic).
Prânz și/sau cină:
Se consumă o salată de păpădie, cicoare, rucola și andive.
Începeți prânzul și cina cu un pahar cu suc proaspăt de legume, compus din suc de păpădie, suc de ridiche neagră care se completează după gust cu suc de morcovi.
Această cură are puternice efecte de drenare a ficatului și vezicii biliare, dar și depurative și diuretice.
12. Cura cu mere
Durata: 15 zile
În timpul primei săptămâni:
Dimineața la trezire se vor consuma 1 sau 2 mere.
Gustare:
Un măr.
În timpul celei de-a doua săptămâni:
Se consumă mere la micul dejun și se înlocuiește cina cu trei mere sau cu un pahar mare cu suc proaspăt de mere. În rest, se consumă alimentele obișnuite.
13. Monodieta cu mere
Durata: 3-5 zile consecutive
(Între mese se va consuma infuzie de salvie fără niciun îndulcitor).
La trezire:
Se consumă un suc proaspăt de mere.
Micul dejun:
2 mere
Gustare:
Un măr
Prânz:
Un pahar cu suc de mere și 2 mere.
Gustare:
Un măr
Cina:
2 mere
Înainte de culcare:
Un pahar cu suc de mere.
14. Dieta pentru menținerea unei stări optime de sănătate
Durata: minim 1-3 săptămâni
Micul dejun
Fructe proaspete și iaurt natural sau kefir. Ca îndulcitor folosiți miere, melasă sau extract de stevia.
În unele zile, în loc de fructe puteți consuma pâine integrală prăjită cu ulei de măsline extravirgin și miezul de la un avocado copt.
Prânzul
1º) O salată variată de legume proaspete, cu dressing preparat din ulei de măsline extravirgin, lămâie sau oțet de mere.
2º) Carne (nu mai mult de 1 sau 2 ori pe săptămână) sau pește (nu mai mult de 3 ori pe săptămână), orez (este foarte bine dacă este integral), cartofi (copți sau fierți în coajă), paste integrale, ouă organice, leguminoase.
La toate acestea se pot adăuga legume în cantitatea dorită (preparate la aburi, crude, la grătar, etc.).
Este recomandat ca la finalul mesei să nu se consume desert pentru a nu îngreuna digestia.
Dacă doriți să consumați fructe, cel mai bine este să le consumați cu cel puțin o oră înainte de masă pentru a fi digerate.
Gustare
Fructe proaspete sau fructe uscate
Cina
1º) O salată de legume proaspete sau legume fierte ușor la aburi.
2º) La fel ca la prânz, însă variind alimentele.
Observație (alimente suplimentare care se pot adăuga):
Alge, germeni de legume și cereale, kefir, muesli, sucuri de fructe și legume, semințe și oleaginoase, drojdie de bere, uleiuri presate la rece (de floarea-soareluil, măsline, migdale, germeni de grâu, soia, susan, cocos, etc.), fulgi de ovăz, ghimbir, miso și sos tamari, etc.
Alimente nerecomandate
Fructe uscate condimentate și prăjite, ciocolată, biscuiți și produse de patiserie, produse rafinate (zahăr, făină și derivatele acestora), marmeladă industrială, caramele, produse de tip fast-food sau junk-food (hot-dog, cârnați, hamburigueri, cartofi prăjiți, kebab, etc.), maioneză, ketchup, carne de porc și derivate, conservanți, mezeluri, sosuri din comerț, băuturi carbogazoase, înghețată, cafea, alcool și tutun.