Alimentația și tratamentele convenționale ale cancerului
În timpul procesului de chimioterapie în lupta contra cancerului, corpul suferă mult, deoarece medicamentele de sinteză care se administrează sunt foarte puternice. O alimentație sănătoasă și echilibrată este întotdeauna importantă, însă, în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer și care urmează un tratament de chimioterapie sau radioterapie, există unele alimente care pot ajuta la ameliorarea neplăcerilor cauzate de aceste terapii.
În cadrul tratamentului integrativ al pacientului oncologic, alimentația este un factor modificabil și care în mod cert poate ajuta. În orice caz, este important să se ia în considerare faptul că cancerul este o boală complexă și multifactorială. Tocmai de aceea este foarte important să se consulte un nutriționist pentru a se evalua starea concretă a pacientului și pentru a se urma un tratament personalizat.
Chimioterapia are ca obiectiv distrugerea celulelor cancerigene, însă din păcate, distruge și alte celule sănătoase precum cele din mucoase, țesuturi, celulele producătoare de eritropoietină (care generează globulele roșii). În consecință, apar astfel binecunoscutele efecte secundare toxice ale chimioterapiei.
Efectele secundare ale chimioterapiei care afectează alimentația
În continuare, menționăm efectele secundare cele mai comune ale chimioterapiei care depind de tipul de cancer, de partea corpului care este afectată de boală, de tipul de tratament și de durata acestuia:
- Diminuarea apetitului (anorexie): Se recomandă să se consume porții mai mici de mâncare și doar atunci când pacientului îi este foame. De exemplu, germenii de schinduf ajută la reglarea apetitului.
- Alterarea papilelor gustative: Medicul oncolog Rebecca Katz recomandă să se adauge ulei de măsline în mâncăruri în cazul în care se simte un gust metalic în gură; sucul de lămâie se recomandă dacă apare un gust dulce, sărat sau cartonat și siropul de arțar dacă gustul care apare este amar.
- Anemie: Se recomandă spirulina, sfecla roșie și germenii de lucernă.
- Uscarea mucoaselor bucale: Clătiri ale gurii cu ulei presat la rece de susan.
- Plăgi, probleme dentare sau gingivale, dificultatea de a înghiți: Smoothi-urile și supele creme de legume sunt mai ușor de mâncat.
- Grețuri: Infuzia de ghimbir sau ghimbirul dat pe răzătoare și adăugat în diverse supe sau legume preparate la abur.
- Stări de vomă: Ghimbir crud sau sub formă de pulbere.
- Diaree sau constipație: În caz de diaree, se recomandă merele sau morcovi dați pe răzătoare și suc de lămâie, iar în caz de constipație, se recomandă semințele de in măcinate și hidratate în apă.
- Stări de slăbiciune și oboseală: În aceste cazuri se recomandă ginsengul și polen de albine.
Alimentația din timpul chimioterapiei
În cazul pacienților care urmează un tratament de chimioterapie, alimentele care trebuie să fie eliminate sau evitate pe cât de mult posibil sunt alimentale procesate, rafinate, care conțin zahăr și făină rafinată, produsele lactate, mezelurile și carnea procesată, sarea rafinată și alcoolul. Pe de altă parte, alimentele recomandate să fie consumate preponderent sunt legumele care oferă micronutrienți și substanțe fitochimice (în special legumele crucifere precum brocooli, conopida, guliile, usturoiul și ceapa, morcovii și țelina); fructele proaspete (mai ales fructele de pădure, rodiile, citricele și avocado), algele marine (cu excepția chlorellei) şi anumite condimente (turmericul şi ghimbirul).
În acest caz, de importanță maximă sunt calitatea alimentelor și tehnicile culinare. Dacă se poate este bine ca alimentele să provină din surse ecologice sau organice pentru a nu se intoxica corpul cu pesticide și alte substanțe fitosanitare. Tehnicile culinare sunt de asemenea importante, fiind recomandate fierberea la abur și gătirea la cuptor. În general, se vor alege alimentele ușor de gătit și de digerat.
Datorită procesului de slăbire a organismului, pierderii apetitului și grețurilor, obiectivul principal va fi consumul alimentelor pentru:
- Recuperarea energiei;
- Reconstrucția țesuturilor;
- Întărirea sistemului imunitar;
- Dezinflamarea organismului;
De asemenea, este foarte important să se asigure necesarul de proteine, deoarece anorexia și senzația rapidă de sațietate provoacă adeseori o carență proteică ce afectează reconstrucția țesuturilor. Opțiuni sănătoase sunt peștele sălbatic, ouăle și leguminoasele. Dacă este necesar, se pot lua concentrate proteice de calitate precum spirulina, semințele de cânepă, mazărea și semințele de floarea-soarelui.
- Alimentele bogate în antioxidanți: fructele roșii și de culoare violet (coacăze, mure, căpșuni, zmeură, struguri, varza roșie). Ceaiul verde japonez, pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, conține o mare cantitate de polifenoli care inhibă formarea unor noi vase sanguine (angiogeneză) care irigă și hrănesc masa tumorală. Specialiștii afirmă că sortimentul de ceai Sencha are cele mai puternice proprietăți anticancerigene dintre toate tipurile de ceai verde.
- Alimentele antiinflamatorii: de exemplu omega-3 (peștele albastru și semințele de in), turmericul (luat împreună cu piper negru pentru a se asimila în organism), ghimbirul și uleiul extravirgin de măsline și cel de cocos.
De asemenea, este bine de știut faptul că există unele alimente care favorizează moartea celulelor tumorale (apoptoza) precum fructul de avocado, rodiile, broccoli, țelina, pătrunjelul și fructele roșii.
Pe de altă parte, se recomandă să se evite alimentele foarte calde sau fierbinți care irită mucoasa digestivă (precum cafeaua și condimentele picante și iuți). Un fruct care nu este recomandat în timpul sesiunilor de chimioterapie este grapefruitul, deoarece conține anumiți compuși care cresc biodisponibilitatea medicamentelor.
Alimente recomandate pentru a ameliora efectele chimioterapiei
Așa cum am menționat anterior, în cazul sesiunilor de chimioterapie apare distrugerea țesuturilor și mucoaselor. Tratarea sistemului digestiv ajută la asimilarea nutrienților și în consecință aduce beneficii stării generale de sănătate.
Nutriționista Lucia Redondo recomandă următoarele alimente pentru a contracara efectele nocive ale chimioterapiei:
- Alimentele bogate în betacaroten (de culoare portocalie) precum morcovii, dovleacul și cartofii dulci datorită proprietăților lor antiinflamatorii.
- Germenii de cereale care oferă enzime care facilitează procesul de digestie.
- Pasta miso nepasteurizată, care facilitează digestia datorită enzimelor și probioticelor pe care le conține. Pasta miso se găsește în unele magazine naturiste și se poate adăuga în supele ușoare de legume, având efecte remineralizante asupra organismului.
- Ceaiul din rădăcina de Kudzu (Puerarria lobata): întărește și regenerează mucoasele digestive și normalizează tranzitul intestinal, atât în caz de diaree, cât și în caz de constipație. Doza recomandată: două căni pe zi, de preferat între mese.
- Sucul proaspăt de varză și de morcovi la care se pot adăuga două linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece. Morcovii și varza calmează arsurile și aciditatea stomacală. În plus, morcovii calmează durerile de stomac, iar varza este cicatrizantă în cazul ulcerelor stomacale. De asemenea, uleiul de floarea soarelui presat la rece, fiind bogat în vitamina E, este anticancerigen. Doza recomandată: două sau trei căni consumate de-a lungul zilei.
Alimente recomandate pentru a ameliora efectele radioterapiei
Radioterapia este un alt tratament convențional care se aplică pentru combaterea cancerului. În continuare, menționăm unele alimente care ajută la reducerea efectelor secundare ale radioterapiei, la potențarea efectelor tratamentului și la protejarea celulelor sănătoase:
- Ceaiul verde: potențează efectele radioterapiei și are proprietăți detoxifiante.
- Clorofila: reduce efectele nocive ale radiației.
- Legumele care conțin sulf: broccoli, conopida, varza creață și ridichile curăță organismul de resturile metabolice toxice.
- Turmericul: protejează celulele sănătoase. În plus, turmericul este un puternic remediu antiinflamatoriu și anticancerigen.
- Polenul de albine: oferă protecție contra radiațiilor.
- Algele kelp și kombu: sunt protectoare contra radiațiilor.
- Pasta miso: oferă protecție celulelor sănătoase.
Remedii dietetice pentru a ameliora efectele chimio şi radioterapiei
- Strugurii negri, murea şi ceaiul verde: aceste alimente sunt bogate în transresveratrol, un bioflavonoid care ajută la protejarea reducerii hematiilor, plachetelor şi globulelor albe.
- Sucul de sfeclă roșie, ţelină şi mere este recomandat în timpul tratamentului de chimioterapie sau radioterapie. Se pot consuma câte două pahare zilnic timp de două sau trei săptămâni înainte sau după tratament.
- Sucul din iarbă de grâu: se pot bea în fiecare zi câte două pahare de suc proaspăt, timp de două sau trei săptămâni înainte şi după chimio şi radioterapie.
- Piure de broccoli, ceapă şi alge, câte două boluri zilnic, timp de trei săptămâni.
- Supa remineralizantă de legume (ceapă, morcovi, napi, ţelină) şi alge (wakame şi kombu). Se poate adăuga puțină pastă miso nepasteurizată.
Pe lângă o dietă sănătoasă
Multe studii medicale au semnalat faptul că acupunctura și presopunctura pot ajuta la combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei și radioterapiei. Acupunctura ajută la înlăturarea oboselii, a stărilor de greață și de amețeală.
De asemenea, exercițiile fizice moderate reduc oboseala, stările de greață și diareea și îmbunătățesc funcția imunitară. În funcție de starea de sănătate a pacientului se pot recomanda exerciții cardiovasculare precum alergatul, înotul sau bicicleta.
De asemenea, se poate recurge la clismele cu cafea care purifică ficatul de toxinele acumulate în urma chimio și radioterapiei.
În cazul de depresiei, se recomandă realizarea unor tehnici de respirație, de meditație și mindfulness care s-au dovedit eficiente pentru ameliorarea stării emoționale a pacienților diagnosticați cu cancer.