Recomandări cheie pentru un meniu alcalin
Tot mai multe persoane devin conștiente de importanța echilibrului alcalin-acid din sânge și de faptul că a avea o alimentație alcalină este un factor cheie pentru a ne bucura de o sănătate bună și pentru a preveni cancerul și alte boli grave.
Obiectivul acestui articol este de a vă oferi un meniu de alimente alcaline sau un meniu alcalin, împreună cu o serie de recomandări de bază în ceea ce privește o dietă preponderent alcalină.
Alimentele alcaline sunt cele mai recomandate pentru a avea o stare bună de sănătate, alimentele neutre sunt recomandate să fie de asemenea incluse în dietă, iar alimentele acide sunt cele pe care trebuie să le evităm cât mai mult posibil.
Precizări înainte de elaborarea unui meniu alcalin
Un meniu alcalin va modifica Ph-ul corpului nostru și va determina o stare mai bună de sănătate și o chiar o stare de dispoziție pozitivă și optimistă. De bază într-un meniu alcalin sunt legumele și fructele proaspete, cerealele integrale și semințele care oferă alcalinitate organismului.
Alimentele alcaline sunt fără îndoială baza pentru o bună stare de sănătate și pentru prevenirea cancerului. În ceea ce privește cancerul, se cunoaște deja faptul că o aciditate crescută în sânge poate produce cancer și multe alte boli.
De asemenea, este bine să luăm în considerare două aspecte fundamentale și anume:
1. Corpul uman nu este conceput pentru a putea digera mai mult de un aliment care nu este legumă, fruct sau leguminoasă. Mai exact, nu este bine să consumăm la o masă și cartofi și file de pui, deoarece digestia se îngreunează, iar în corp se creează aciditate.
2. De asemenea nu se recomandă să se amestece carbohidrați precum paste, pâine, orez sau fructe cu alimente de origine vegetală, deși se pot întâlni excepții cum este cazul unui amestec de linte cu orez integral.
Idei pentru un meniu alcalin
Vă oferim în continuare câteva idei pentru un meniu alcalin care include micul-dejun, prânzul și cina, cu toate că nutriționiștii ne recomandă în general să avem cel puțin 5 mese pe zi, care să includă trei mese principale și două gustări.
Micul-dejun
În primul rând, dimineața pe stomacul gol, pentru a curăța și alcaliniza corpul este indicat să se consume un pahar cu apă călduță în care se amestecă sucul de la o lămâie. Acesta este cel mai bun remediu alcalin cu care ne putem începe ziua. De asemenea, la micul-dejun sucurile sau shake-urile de fructe și legume reprezintă o bună combinație alcalină. Se pot folosi următoarele alimente în diverse combinații:
- Broccoli
- Spanac
- Varză
- Țelină
- Sfeclă roșie
- Pătrunjel
- Castraveți
- Avocado
- Pere
- Mere
- Grapefruit
- Portocale
- Căpșuni
- Zmeură
- Banane
- Ananas
- Mango
- Ghimbir
- Turmeric
Pâinea și cerealele care sunt indicate în cadrul unui meniu alcalin sunt doar cele integrale, deoarece versiunile preparate cu făină albă ale acestor alimente sunt acide. În plus, cerealele integrale sau pâinea integrală se absorb lent în organism, evitându-se astfel căderile de insulină.
La rândul lor, fructele uscate sunt foarte recomandate pentru a fi incluse la micul-dejun, eventual în amestec cu fulgi de ovăz sau de alte cereale integrale. Cele mai sănătoase sunt următoarele:
- Nucile caju
- Nucile românești
- Semințele de pin
- Migdalele
- Alunele de pădure
- Nucile de Macadamia
Laptele care este indicat să fie consumat este cel de proveniență vegetală și nu cel de vacă deoarece acesta din urmă conține hormoni de creștere și reziduuri de antibiotice care pot influența negativ organismul și creează aciditate. Dintre tipurile cele mai sănătoase de lapte de origine vegetală le menționăm pe următoarele:
- Lapte de migdale
- Lapte de cocos
- Lapte de ovăz
- Lapte de alune de pădure
- Lapte de orez
- Lapte de nuci
Prânzul
În ceea ce privește prânzul, există mai multe variante sănătoase și alcaline, de exemplu:
- Leguminoasele precum mazărea, lintea, năutul, fasolea mung sunt alcaline și pot fi servite alături de orez integral, ceea ce va face ca acest fel de mâncare să fie și mai nutritiv.
- Ideal este să nu se adauge deloc carne lângă leguminoase, deoarece așa cum se știe aceasta este acidă.
- Diversele salate de crudități sunt de asemenea o opțiune alcalină foarte bună, la care se pot adăuga germeni de diverse cereale sau legume (de grâu, linte, ridichi, lucernă, broccoli, etc.) sau leguminoase după preferințe.
- Cel mai indicat mod de a servi legumele este în stare crudă, dar acestea pot fi și fierte ușor în aburi sau coapte la cuptor.
- Piureurile de legume și supele ușoare sau supele-creme sunt de asemenea variante bune pentru un prânz alcalin (însă fără adaos de produse lactate).
- Orezul integral cu legume sau diverse combinații cu quinoa sunt alte alternative sănătoase pentru un meniu alcalin. Quinoa are de exemplu mai multe proteine decât carnea, însă este cu siguranță mult mai sănătoasă.
Cina
- Cinele ar trebui să fie cât mai ușoare pentru a nu îngreuna digestia și să nu includă alimente de origine animală.
- Legumele preparate la aburi cu adaos de germeni de cereale sau legume, precum și diverse salate de crudități sunt opțiuni alcaline.
- Supele și piureurile de legume sunt o altă alternativă bună pentru o cină alcalină.
- Infuziile sau maceratele din diverse plante medicinale sunt foarte indicate după cină sau prânz.
- În ceea ce privește fructele, nu este indicat să se consume prea multe fructe seara, în special înainte de culcare, deoarece zaharurile din fructe nu vor fi metabolizate de organism. Cel mai bun moment al zilei pentru a consuma fructe este dimineața, la micul-dejun și întotdeauna pe stomacul gol sau la cel puțin 2 ore după o masă.
Importanța de a avea o alimentație în principal alcalină este fundamentală pentru a putea evita apariția bolilor, inclusiv a cancerului, deoarece acestea în marea lor majoritate sunt provocate de o aciditate excesivă în organism.
Stabilirea unui meniu de alimente alcaline poate deveni un obicei benefic în viața noastră, ceea ce implică cunoașterea alimentelor alcaline și a celor acide. Alimentele alcaline sunt considerate de către nutriționiști ca fiind cele mai benefice deoarece oferă un mediu alcalin în care celulele canceroase nu se pot înmulți.
Pe lângă faptul de a avea o dietă sau un meniu alcalin, să nu uităm de asemenea că și starea noastră mentală, emoțiile și sentimentele negative precum mânia, teama, stresul, anxietatea, etc. produc la rândul lor aciditate în organism. Să devenim conștienți atât de importanța unei alimentații alcaline, cât și a unei stări pozitive și optimiste care vor acționa sinergic pentru prevenirea diverselor boli și afecțiuni de sănătate.