Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Cercetări în domeniul cancerului

Cancerul colorectal în rândul tinerilor

Scris de Ayurvedic Medica

Ce este cancerul colorectal?

 De obicei, considerat ca fiind un cancer care afectează persoanele de peste 50 ani, ratele de cancer colorectal scad de fapt în rândul acestei grupe de vârstă. Cu toate acestea, în mod îngrijorător, a existat o creștere a bolii în rândul adulților tineri, care a fost cândva considerată destul de rară. Odată cu moartea recentă a actorului Chadwick Boseman, care a murit la vârsta de 43 de ani de cancer colorectal, tot mai mulți oameni acordă atenție tinerilor afectați de această boală mortală.

 Un raport recent arată că jumătate din toate diagnosticele noi sunt la persoanele cu vârsta sub 66 de ani. Rata diagnosticului pentru acest tip specific de cancer scade la persoanele în vârstă și crește la adulții mai tineri. De ce se întâmplă acest lucru și ce fel de tratamente naturale pentru cancer sau măsuri preventive ar trebui luate?

 Informațiile îngrijorătoare au atras mai întâi atenția odată cu lansarea unui studiu al Societății americane de studiu a cancerului publicat în Jurnalul Institutului Național al Cancerului. Studiul a constatat că majoritatea cancerelor de colon și rect - aproape 90% - sunt încă în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Dar cercetătorii au raportat, de asemenea, că, deși ratele cancerului colorectal au scăzut constant în rândul persoanelor născute între 1890 și 1950, acestea au crescut brusc cu fiecare generație din 1950, cu aproximativ 1% până la 2% pe an, pentru adulții de 20 și 30 de ani.

 Acest lucru înseamnă că cineva născut în 1990 ar avea de două ori riscul de cancer de colon și de patru ori riscul de cancer rectal la aceeași vârstă decât dacă s-ar fi născut în 1950, potrivit cercetătorilor de la Societatea americană de studiu a cancerului și Institutul Național al Cancerului, care a contribuit la finanțarea studiului. Un raport din 2020 arată că cancerul colorectal este de așteptat să provoace peste 50.000 de decese în 2020, inclusiv 3.640 de decese la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.

 Când aceste tipuri de cancer apar la adulții mai tineri, acestea sunt adeseori diagnosticate într-un stadiu mult mai avansat. Medicii confundă adesea simptomele cu altceva, cum ar fi hemoroizii, deoarece ratele cancerului colorectal în această grupă de vârstă erau mai puțin frecvente. În timp ce colonoscopiile, care verifică creșterea precanceroasă (polipi), sunt recomandate adulților cu vârsta peste 50 de ani, nu există nicio recomandare standard pentru adulții mai tineri în acest moment - deoarece, până acum, nu a existat niciodată o nevoie reală.

 Cancerul colorectal este utilizat pentru a descrie cancerul care începe în colon sau rect, ambele făcând parte din intestinul gros. De obicei, acestea sunt grupate, deoarece ambele au multe caracteristici similare. Cancerul colorectal începe de obicei cu creșterea polipilor de-a lungul căptușelii colonului sau rectului. Aceasta este ceea ce caută colonoscopiile.

 Majoritatea polipilor sunt benigni, dar unii se pot transforma în cele din urmă în cancer.
Potrivit Societății americane de studiu a cancerului, peretele colonului și al rectului este alcătuit din straturi, iar cancerul colorectal începe în stratul cel mai interior, deși poate crește spre exterior. Odată ce celulele canceroase sunt în perete, ele pot crește în vase de sânge sau ganglioni limfatici, călătorind în afara colonului sau rectului și în restul corpului.
Stadiul cancerului colorectal al unei persoane depinde de cât de departe au ajuns celulele canceroase în perete și de răspândirea sa în diferite părți ale corpului.

Potențiale motive pentru creșterea ratelor de cancer colorectal

 Ar fi o veste foarte bună dacă am ști exact de ce ratele cancerului colorectal cresc în rândul tinerilor. Din păcate, cercetătorii nu sunt foarte siguri de ceea ce a adus creșterea ratelor de cancer colorectal în rândul unei mulțimi mai tinere, dar au suspiciunile lor.
 Genetica noastră probabil nu s-a schimbat drastic din anii 1950. Ceea ce este dramatic diferit sunt alimentele pe care le consumăm, stilul nostru de viață sedentar și ratele tot mai mari de obezitate. Studiul indică chiar faptul că, dacă adulții tineri ca grup nu ar fi avut, de asemenea, scăderi pe termen lung în consumul de alcool și fumatul de țigări, ratele de cancer colorectal ar fi chiar mai mari.

 Factorii dovediți ai stilului de viață care pot crește riscul de cancer colorectal includ:

 - un surplus de greutate corporală

 - consumul de carne procesată

 - niveluri scăzute de activitate fizică

 - niveluri scăzute de consum de fibre

 De fapt, creșterea cancerului colorectal este paralelă cu creșterea obezității. În plus, emulgatorii, care sunt aditivi adesea folosiți în alimentele procesate pentru a îmbunătăți textura alimentelor și pentru a prelungi durata de valabilitate, au fost legați de cancerul de colon.

 Ceea ce este interesant la studiu este că, deși medicii ne recomandă să încurajăm comportamentul preventiv pentru a înăbuși creșterea cancerului colorectal în rândul adulților mai tineri, este de asemenea realist să recunoaștem că sunt necesare anumite modificări ale politicii de sănătate.

 Aceasta indică necesitatea ca medicii să fie instruiți în identificarea semnelor de avertizare ale bolii la persoanele mai tinere. De asemenea, observă că persoanele mai tinere sunt de trei ori mai susceptibile de a fi neasigurate decât cele cu vârsta peste 55 de ani. Cercetătorii susțin că asistența medicală la prețuri accesibile are un efect asupra ratelor de detectare anterioare.

 

     Cum se poate preveni cancerul colorectal?

 În timp ce titlurile sunt alarmante, cancerul colorectal în rândul adulților tineri, deși este în creștere, nu este încă nici pe departe obișnuit. Societatea americană de studiu a cancerului estimează că la finalul acestui an vor exista 95.520 de cazuri noi de cancer de colon și 39.901 de cazuri noi de cancer de rect. Dintre acestea, doar aproximativ 13.500 de cazuri se așteaptă să fie diagnosticate la americanii sub 50 de ani.

 Cu toate acestea, dacă doriți să vă reduceți riscul de cancer colorectal, indiferent de vârsta pe care o aveți, există mai multe modificări ale stilului de viață pe care le puteți face, cum ar fi următoarele:

1. Faceți mișcare

 Cei mai mulți dintre noi ne petrecem zilele în spatele ecranelor computerului, ne uităm la diverse seriale sau suntem dependenți de ecranele smartphone-urilor și astfel am devenit mult mai sedentari decât oamenii cu doar o generație sau două în urmă.

 Un stil de viață sedentar duce la o serie de efecte asupra sănătății, dintre care niciunul nu este pozitiv: boli de inimă, diabet și circulație sanguină deficitară.

 Cu toate acestea, chiar și cu o zi de lucru la birou, puteți adopta mai multă mișcare în rutina dumneavoastră. Reduceți cantitatea de e-mailuri pe care le trimiteți și ridicați-vă și discutați cu un coleg de serviciu sau cu un membru al familiei (dacă lucrați de acasă).

 Mergeți la o plimbare la prânz sau după cină. Setați un cronometru pentru a vă reaminti să vă ridicați și să vă mișcați, chiar dacă este vorba doar să luați un pahar de apă, la fiecare jumătate de oră.

2. Optați pentru o dietă sănătoasă și echilibrată

 Un studiu indică în mod specific faptul că alimentele precum carnea procesată și carbohidrații rafinați fără nutrienți, împreună cu alimente bogate în fibre, ar putea fi cauza tendinței ascendente a cancerelor colorectale.

 Cu cât înțelegem mai mult despre corpul nostru, cu atât descoperim cât de nesănătoase sunt aceste alimente. Va fi greu de găsit o boală sau o afecțiune care nu este agravată de aceste tipuri de alimente.

 Multe dintre ele au legătură cu inflamația. Doar două săptămâni de dietă în stil occidental, bogată în carbohidrați rafinați și săracă în fibre, a dus la creșterea inflamației în peretele colonic.

 Cercetările au arătat că trecerea de la o dietă tradițională sănătoasă la o dietă occidentală a fost atribuită creșterii cancerului colorectal la adulții japonezi într-o singură generație. Dieta cu alimente vindecătoare este una dintre cele mai simple modalități de a trece la o alimentație mai bună pentru corpul dumneavoastră.

 Reduceți în mod natural inflamația, oferindu-vă în același timp o mare varietate de alimente întregi diferite din care să alegeți. Dacă sunteți deja destul de sârguincios în ceea ce privește dieta, vă recomandăm să experimentați cum să consumați un conținut scăzut de carbohidrați sau să adăugați mai multe alimente bogate în fibre în meniul dumneavoastră. Cel mai important, alegeți cele mai bune alimente de combatere a cancerului.

 Cât mai multe fructe și legume pot ajuta la scăderea riscului de cancer și pot oferi elemente de protecție, astfel încât acestea ar trebui să fie bazele dietei dumneavoastră. În plus, obținerea de suficiente proteine și de acizi grași sănătoși vă va menține sistemul imunitar funcționând corect și previne deficiențele și problemele hormonale și nervoase.

3. Renunțați la fumat și la consumul excesiv de alcool

 Fie că fumați tutun sau țigări electronice, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dumneavoastră este să renunțați imediat. Deși un pahar de vin poate fi sănătos, un pahar pentru femei și două pahare pentru bărbați sunt porțiile recomandate. Dacă consumați mai mult decât atât, în mod regulat se pot crea probleme pentru sănătate și greutate.

4. Informați-vă doctorul despre istoricul de familie

 Dacă cineva din familia dumneavoastră, în special o conexiune de gradul I (părinții sau frații), a suferit cancer colorectal, este important să împărtășiți aceste informații medicului dumneavoastră de familie. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să monitorizați mai atent orice modificare a stării de sănătate și vă poate recomanda screening-ul mai devreme sau chiar testarea genetică.

Concluzii finale

 - Creșterea ratelor de cancer colorectal la adulții tineri este îngrijorătoare, dar este încă scăzută. Adulții sub 50 de ani diagnosticați tind să aibă cancer mai avansat, deoarece este adeseori diagnosticat greșit ca fiind altceva.

 - În timp ce medicii nu sunt siguri de ce anume a cauzat creșterea ratelor cancerului colorectal în ultimele generații, creșterea obezității, tipurile de alimente pe care le consumăm și stilul nostru de viață sedentar joacă cu siguranță un rol hotărâtor.

 - Prin modificările stilului de viață, puteți să vă reduceți riscul nu numai pentru cancerul colorectal, ci și pentru o serie de alte boli.