Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Cercetări în domeniul cancerului

Care este mecanismul metastazelor?

Scris de Ayurvedic Medica

Ce sunt metastazele?

 Dr. Joan Massague, cercetătorul spaniol care conduce un grup de cercetare la Sloan Kettering Institute, a descoperit mecanismul metastazelor canceroase. Aceasta este conform somităților medicale, o descoperire care ar putea schimba modul în care este tratat cancerul. Este vorba despre un avans științific fenomenal care vine să explice modul în care celulele canceroase atipice se instalează în alte organe.

 Acest om de știință spaniol conduce un grup de cercetare la prestigiosul institut Sloan Kettering din New York. Acolo cercetează problemele cauzate de neoplasme. Această nouă descoperire face parte dintr-o călătorie lungă. Practic, explicând faptul că celulele tumorale reproduc modul în care organismul are de vindecat rănile pentru a genera metastaze, paradigma s-a schimbat.

 După cum vom explica în acest articol, medicina a avut un alt concept pe această temă. Progresul este foarte important, deoarece 9 din 10 pacienți cu cancer mor din cauza metastazelor. Publicarea cercetării în revista Natura Cancerului este o confirmare că există speranță de a reduce această mortalitate. După cum vom vedea mai jos, axa centrală a descoperirii este capacitatea tumorilor de a fabrica molecula L1CAM. Este aceeași substanță pe care țesuturile corpului deteriorate o produc pentru a vindeca rănile.

 Să trecem în revistă, mai întâi, ce este o metastază, pentru a înțelege descoperirea doctorului Joan Massague. Metastazele sunt aparițiile unei tumori primare într-un organ sau țesut, altele decât primele care au apărut. Celulele migrează din locația inițială a cancerului pentru a se stabili în altă parte și a se dezvolta. Deși pare logic și de așteptat în evoluția cancerului, cercetările în acest sens sunt de acord că nu este atât de ușor pentru un neoplasm să provoace metastaze. O celulă metastatică trebuie să se poată separa de tumora primară, să călătorească prin corp, să găsească un site care o primește și să stabilizeze corect. Dacă unul dintre acești pași eșuează, nu există metastaze. Diferitele tipuri de cancer au locuri specifice unde tind să genereze metastaze.

 Cancerul de sân, de exemplu, se prezintă ca un loc comun de diseminare către oase și plămâni. De asemenea, cancerul de prostată provoacă tumori osoase secundare.
 În ficat tind să apară metastaze de la cancerul pulmonar și cancerul de colon. În orice caz, orice țesut poate duce la primirea unei neoplasme. Ceea ce dr. Joan Massague descoperă despre originea metastazelor dă temei credințelor anterioare din domeniul medicinei. Într-un fel, este o transformare totală în cunoașterea științifică.

 În mod tradițional, s-a presupus că cancerul are o componentă genetică a mutației care a dus la metastaze. Celulele tumorale ar migra din cauza capacității lor de a suferi mutații și astfel se vor lega cu alte țesuturi. Începând cu anii 80, aceste cunoștințe tradiționale au fost deja puse la îndoială, deși au persistat ca acceptate. Un cercetător pe nume Harold Dvorak a vorbit despre metastaze ca despre procese care nu au reușit să se vindece corect, ceea ce este legat de conceptul descoperirii doctorului Joan Massague și a echipei sale.

 În noua paradigmă care inaugurează această cercetare, originea metastazelor este atribuită unei reprogramări celulare, dar nu unei mutații. Aceasta înseamnă că celulele tumorale nu suferă mutații, ci activează sau opresc genele pe care le au deja, pentru a migra și a se dezvolta în altă parte. Când sunt reprogramate, unele celule își omologhează comportamentul cu celulele stem. Prin urmare, generează afinitate cu un țesut diferit.

Ce s-a descoperit despre originea metastazelor?

 Echipa doctorului Joan Massague a studiat metastazele timp de ani buni. Înainte de a investiga originea acestui proces, ei știau că dintre toate celulele neoplazice, doar 1% sunt capabile să migreze și să formeze metastaze. Această prevalență scăzută i-a dus la întrebarea de ce atât de puține celule au reușit să facă acest lucru. Iar ancheta a arătat în această direcție.

 Astfel, au ajuns să investigheze molecula L1CAM, despre care se știa anterior că este exprimată în celulele metastatice. Substanța L1CAM nu este produsă în țesuturile sănătoase ale corpului, ci în celulele epiteliale deteriorate. Corpul uman folosește L1CAM pentru a repara rănile, adunând celulele. Metastazele exprimă L1CAM pentru a realiza aderența, spunem că simularea procesului de reparare a plăgii care are loc în mod normal. Prin urmare, echipa de cercetare a definit mecanismul metastazelor ca repararea unei răni care nu este așa, într-un loc care nu este rănit. Un al doilea studiu al grupului condus de dr. Joan Massague, publicat și în revista Nature, confirmă faptul că metastazele sunt prin reprogramare. În plus față de L1CAM, celulele metastatice produc alte molecule identice cu cele folosite de corp pentru a vindeca rănile și a forma cicatrici.

 Atunci când o tumoră este generată în orice parte a organismului (tumoră primară), aceasta este vascularizată creându-și propriile vase de sânge pentru a se hrăni și a putea astfel să supraviețuiască și să continue, de asemenea, să crească. Este un proces cunoscut sub denumirea de angiogeneză și care face mai ușor pentru celulele canceroase cele mai puternice să treacă în fluxul sanguin și să călătorească prin sângele și vasele limfatice către restul corpului.

 Dacă aceste celule sunt capabile să transfere capilarele care transportă sânge la alte organe, atunci se așează în ele și, dacă evoluează și se adaptează la acel mediu nou, încep să se reproducă și să genereze o nouă tumoră (tumoră secundară). Este metastază, deși oncologii o numesc și boală diseminată, boală îndepărtată sau boală secundară. Este important de știut că atunci când metastazele nu au fost încă generate, se spune că cancerul este localizat și, dacă există, atunci cancerul este diseminat sau metastatic.

 Existența sau nu a metastazelor are consecințe clinice importante. Cea mai importantă se referă la prognosticul și posibilitățile de vindecare a cancerului. Dacă nu există metastaze, aveți opțiunea de a elimina tumora prin operație și există opțiuni clare de vindecare, completând în multe cazuri acest tratament cu metode alternative de tratament. În caz contrar, intervenția chirurgicală nu va fi o opțiune de tratament și aceasta se va concentra pe utilizarea chimioterapiei și radioterapiei: va fi paliativă și va tinde să amelioreze posibilele simptome, să îmbunătățească calitatea vieții și să crească timpul de supraviețuire al pacientului.
 Toate aceste circumstanțe fac ca existența metastazelor să implice un prognostic mai rău. Atât de mult, încât experții consideră că 90% din decesele cauzate de cancer apar de fapt din cauza metastazelor.

 Ca celulele canceroase să metastazeze sau nu în alte părți ale corpului depinde de mulți factori, precum:

 - Tipul de cancer

 - Stadiul cancerului

 - Localizarea originală a cancerului

 În cele din urmă, trebuie menționat că atunci când celulele canceroase din tumora primară migrează prin sânge și se instalează într-un alt organ, metastaza nu trebuie să se dezvolte imediat. De fapt, cancerul metastatic poate rămâne în stare latentă ani sau decenii, în ciuda faptului că s-a răspândit și a început să crească fără avertisment într-un mod foarte agresiv.