Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Sanocell

        SanoCell - Antitumoral.

    Antioxidant. Anticancerigen.     

  

Vindecarea emoțională

Stresul și emoțiile negative – inamici ai sănătății

Scris de Ayurvedic Medica

Ce sunt emoțiile și ce funcții au?

Stresul și emoțiile negative – inamici ai sănătății Emoțiile sunt reacții psihofiziologice pe care cu toții le experimentăm zilnic, cu toate că nu suntem întotdeauna conștienți de acestea. Emoțiile pot avea un caracter universal si sunt destul de independente de cultură și generează schimbări ale experienței afective, ale activării fiziologice și în atitudinea noastră.

 Emoțiile puternice apar în cazul unor situații relevante care implică pericol, amenințare, pierdere, succes, noutate sau surpriză…și ne pregătesc pentru a putea oferi un răspuns adaptativ la această situație. De-a lungul evoluției noastre ca specie, datorită emoțiilor am putut să răspundem rapid la acei stimuli care amenințau integritatea noastră fizică sau psihologică, garantându-ne supraviețuirea.

 Pe lângă această funcție primordială adaptativă, emoțiile îndeplinesc o funcție socială și alta motivațională. Prin intermediul celei dintâi, se facilitează interacțiunea socială, permițând comunicarea stărilor afective și determinând un comportament pozitiv și pro-social. Pe de altă parte, emoția este cea care energizează un comportament motivat, care este caracterizat de direcție și intensitate. Un comportament “încărcat” emoțional se realizează într-un mod mai eficient, adaptându-se la fiecare cerință.

 Multe persoane folosesc remedii greșite pentru tratarea unor dureri cronice. Multe studii medicale au indicat faptul că persoanele care se confruntă cu stres și anxietate își tensionează și își contractă mușchii, având stări de oboseală și crampe musculare.

 Poate că sunteți deja familiarizați cu anumite tulburări precum durerile de cap sau sindromul intestinului iritabil ca rezultat al stresului, însă efectele lor adverse pot fi chiar mai avansate. Simptomele relaționate cu stresul sunt adeseori rezultatele unor probleme emoționale nesoluționate.

 "Studiile de specialitate realizate până în prezent au demonstrat faptul că durerea cronică poate să fie cauzată fie de o leziune fizică, fie de stres și de probleme emoționale" -a afirmat Dr. Susanne Babbel pentru revista Psychology Today. "În mod frecvent, durerile fizice funcționează pentru a avertiza persoana respectivă că încă mai sunt probleme emoționale nerezolvate."

Emoțiile perturbatoare și starea de sănătate

 Teama, anxietatea, mânia, tristețea și depresia sunt reacții emoționale de bază care se caracterizează printr-o experiență afectivă neplăcută sau negativă și o activare fiziologică ridicată. Primele trei emoții menționate sunt emoțiile cele mai studiate în legătură cu procesul sănătate-boală.

 Într-o primă fază, emoțiile sunt considerate adaptative și vor depinde de evaluarea pe care persoana în cauză o pentru stimul, adică, de semnificația pe care i-o conferă acestuia, precum și de răspunsul de înfruntare pe care îl generează. Există stimuli emoționali care sunt în mod obiectiv perturbatori care pot să nu lase sechele și există de asemenea alți stimuli emoționali aparent inofensivi care pot determina un stres mai mult sau mai puțin important. Diferența dintre cele două posibilități constă în percepția pe care fiecare persoană o are despre acești stimuli.

 În funcție de această percepție, poate apărea un răspuns dezadaptativ adică, putem să rămânem pe termen nedeterminat supărați, triști, anxioși sau înspăimântați, odată ce a dispărut stimulul inițial. Aceasta are ca și consecință un supraefort și tulburări ale stării de sănătate fizică și mentală.

 Există diverse explicații pentru care o emoție negativă poate avea consecințe directe asupra stării de sănătate, mai exact:

 - Atunci când experimentăm mânie, tristețe, anxietate sau depresie într-un mod intens, tind să se producă anumite schimbări de comportament care ne determină să abandonăm unele obiceiuri sănătoase de viață precum o alimentație echilibrată, exercițiile fizice sau viața socială și să le înlocuim cu unele nocive precum sedentarismul sau dependențele (tutun, alcool) pentru a contracara sau elimina aceste experiențe emoționale.

 - Reacțiile emoționale prelungite în timp mențin nivele de activare fiziologică intense care ne pot deteriora sănătatea dacă devin cronice: activarea sistemului nervos autonom cu ridicarea frecvenței cardiace, hipertensiune arterială, creșterea tensiunii musculare, disfuncția centrală a neurotransmisiei, activarea axului hipotalamic-hipofizar-corticosuprarenal cu perturbarea ritmurilor circadiene ale cortizolului, etc. Această activare fiziologică ridicată poate să fie asociată cu un anumit grad de imunosupresie, ceea ce ne face mai vulnerabili la dezvoltarea bolilor infecțioase sau de tip imunologic.

 În legătură cu tulburările cardiovasculare, diverse studii medicale au demonstrat deja faptul că depresia este un factor de risc semnificativ pentru boala coronariană, infarctul de miocardic și mortalitatea cardiacă.

 Un alt factor asociat cu tulburările cardiovasculare a fost sindromul mânie-ostilitate-agresiune. Dr. Krantz și echipa sa de cercetători au descoperit că exprimarea mâniei se asocia cu prezența bolii coronariene arteriale, în timp ce trăsăturile de mânie/ostilitate erau asociate cu o creștere a simptomelor, mai ales a durerilor toracice neasociate cu angina în cazul femeilor care nu aveau boala arterială coronariană. Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut rolul relevant pe care îl poate juca stresul în cazul hipertensiunii, cu toate că acceptă de asemenea dificultatea de a cuantifica această influență în dezvoltarea bolii.

Despre eficiența emoțiilor pozitive

 În definitiv, există o legătură strânsă între emoții și sănătate. Reacția în anumite situații și emoțiile sunt diferite în cazul fiecărui individ. Există persoane care în cazul unei exces de încărcătură emoțională se confruntă cu probleme fizice (dureri de cap sau tulburări digestive), cognitive (preocupări excesive, obsesii) sau comportamentale (dependențe). Tocmai de aceea, există un simptom de alarmă diferit pentru fiecare persoană în parte.

 Barbara Fredrickson a deschis o linie de cercetare centrată în mod specific pe emoțiile pozitive și pe valoarea lor adaptativă. Această cercetătoare a vorbit în lucrările sale științifice despre Teoria deschisă și construită a emoțiilor pozitive care susține faptul că emoțiile precum bucuria, entuziasmul, satisfacția, mândria, plăcerea, etc. au proprietatea de a amplifica repertoriile de gândire și de acțiune a persoanelor și de a construi rezerve de resurse fizice, intelectuale, psihologice și sociale disponibile pentru a face față în momentele de criză.

 Atunci când o persoană are strategii și abilități suficiente pentru a face față acestor situații generatoare de încărcătură emoțională, este puțin probabil să cauzeze vreo daună; totuși, în absența acestor abilități, un individ poate fi depășit de o situație care probabil, pare de nedepășit doar din propria sa percepție.

 Astfel, factorii psihologici constituie o componentă în plus a ecuației în ceea ce privește abordarea bolii. Atenția medicală ar trebui să acopere necesitățile emoționale ale pacienților, fiind bazată pe empatie, ascultare și atenția acordată temerilor acestora. De asemenea, este foarte importantă atitudinea pozitivă a terapeuților, fundamentată pe optimism și speranță. A-i ajuta pe pacienți să-și gestioneze universul emoțional semnifică asumarea obiectivelor profesionale, care sunt îmbunătățirea stării lor de sănătate și o mai bună calitate a vieții.

Legătura dintre emoții și părțile corpului

 Vă prezentăm în continuare legătura dintre emoțiile și părțile corpului, conform teoriei propuse de Dr. Babbel:

Cap

 Durerile de cap pot fi rezultatul combaterii obstacolelor și preocupărilor pentru lucrurile mărunte. Cea mai bună modalitate de a rezolva această neplăcere este de a ne lua timpul necesar pentru a ne relaxa, fără a ne simți vinovați și fără a ne mai gândi la problemele cu care ne confruntăm. Odată ce vom găsi în noi înșine o oază de pace și liniște, aceasta va crește după aceea productivitatea și creativitatea.

Gât

 Resentimentele sunt emoții distructive pentru gât, fie că sunt îndreptate împotriva altora, fie spre propria persoană. Uneori poate fi dificil să iertăm, însă redirecționarea atitudinii poate face diferența. Gândiți-vă la lucrurile care vă plac, la abilitățile unice pe care le aveți și la toate succesele obținute de-a lungul vieții.

Umeri

 Deciziile dificile afectează umerii și îi tensionează. Poate că uneori vă simțiți presat de ceva sau de atitudinea cuiva sau poate că sunteți indecis într-o anumită privință. Oricare ar fi cazul, îndepărtați povara pe care o purtați pe umeri împărtășind cu cineva apropiat situațiile dificile prin care treceți. Chiar dacă nu veți primi neapărat sfaturi, simplul fapt de a vorbi de preocupările și problemele dumneavoastră cu voce tare vă poate ajuta să găsiți o soluție pozitivă la acestea.

Partea superioară a spatelui

 Durerile din partea superioară a spatelui este în mod frecvent rezultatul faptului de a nu vă simți apreciați sau poate însemna o teamă de a iubi. Este dureros atunci când o persoană simte lipsa de sprijin și de înțelegere din partea familiei și a prietenilor. O soluție la acest impas este să vă deschideți și să comunicați. Reconectați-vă cu cei pe care îi iubiți și ieșiți să cunoașteți persoane noi. Fiți amabil și prietenos și nu vă rețineți cuvintele de afecțiune.

Zona lombară

 Durerile din partea inferioară a spatelui sau din zona lombară pot fi determinate de teama de a pierde ceva sau pe cineva sau temeri în legătură cu banii și proprietățile materiale. Preocupările financiare afectează uneori starea de sănătate, dar și relațiile, însă nu trebuie să uităm că banii nu cumpără niciodată fericirea. Faceți tot ceea ce vă aduce bucurie și plăcere, iar câștigurile materiale nu vor întârzia să apară.

Coate

 Oamenii în general au o anumită rezistență la schimbările semnificative și se tem de situațiile noi. Însă temerile ilogice sunt un răspuns general la aceste situații, cauzând dureri în zona coatelor. Amintiți-vă că uneori viața nu este atât de complicată precum pare și nu vă irosiți energia cu lucrurile sau situațiile pe care chiar nu le puteți schimba. Permiteți-i vieții să curgă și curgeți armonios odată cu ea.

Mâini

 Persoanele introvertite pot simți dureri la nivelul mâinilor din cauza unei lipse de companie. Dacă vă confruntați cu acest gen de afecțiune, este timpul să ieșiți din cochilie și să vă faceți noi prieteni și cunoștințe. Mergeți la concerte sau la evenimente sportive și simțiți că faceți parte din mulțime. Socializați cât mai des și căutați compania prietenilor, colegilor sau a persoanelor cu care aveți anumite afinități comune.

Șolduri

 Majoritatea oamenilor se obișnuiesc cu o rutină și se simt comozi într-un stil de viață predictibil. Însă atunci când apar situații de viață noi și neprevăzute, persoanele cărora le este greu să iasă din zona de confort pot avea dureri de șolduri, ceea ce înseamnă de fapt frică față de schimbare. Amintiți-vă că viața este asemeni unui râu care curge de fiecare dată altfel și gândiți-vă că fiecare zi este o aventură care merită să fie trăită din plin.

Genunchi

 Durerile de genunchi indică un orgoliu exacerbat și o imagine de sine nejustificat de amplificată. Acordați atenție familiei, prietenilor și colegilor, fiți generos și acordați-le celorlalți timp și respect. Vă veți simți cu mult mai împlinit apreciindu-i cu sinceritate pe ceilalți.

Gambe

 Uneori relațiile interumane pot fi foarte tensionate, în special dacă o persoană se simte posesivă, geloasă sau invidioasă. Relaxați-vă și învățați să aveți încredere în persoanele apropiate și în prieteni. Nu încercați să-i controlați sau să-i schimbați, ci încercați să vă apropiați cu sinceritate de ceilalți.

Călcâie

 Uneori viața ne ține atât de ocupați încât uităm să avem grijă de noi înșine. Munca noastră poate fi foarte solicitantă și astfel începem să neglijăm lucrurile care ne fac plăcere și renunțăm să ne mai împlinim anumite visuri sau idealuri. Durerile din zona călcâielor sunt relaționate cu neglijarea propriilor dorințe sau necesități în detrimentul obligațiilor și a responsabilităților. Dacă vă găsiți în această situație, este timpul să luați măsurile necesare. Cumpărați-vă un obiect pe care vi-l doriți de mult timp, mergeți la spa sau într-o excursie.

Picioare

 Apatia poate opri corpul din înaintarea sa naturală. Atunci când avem stări de neputință sau de eșec, apar durerile la nivelul picioarele. Pentru a le combate, începeți să acordați atenție detaliilor vieții și frumuseții acestei lumi.

 Folosiți-vă cele cinci simțuri pentru a vă optimiza experiența. Încercați lucruri noi care vă trezesc interesul. Îndrăzniți să visați și să vă faceți planuri și vă veți simți minunat!

Recomandare: destresați-vă pentru a vă vindeca!

 Data viitoare când veți avea o durere de cap, încercați mai întâi să vă hidratați (aceste dureri pot fi declanșate și pe fondul unei deshidratări a organismului) și să vă relaxați, fără a mai recurge la analgezicele obișnuite. Vindecați sursa durerii reducând anxietatea și stresul. Starea corpului fizic reflectă întotdeauna starea interioară și emoțională. Nu reduceți la tăcere mesagerul emoțiilor prin intermediul unei pastile. Ascultați-vă corpul, deoarece acesta știe cel mai bine calea către propria sau vindecare și bunăstare.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poţi citi din vindecarea emoțională

Stresul emoțional și canc…

Legătura dintre stresul emoțional și cancer  Oamenii de știință au descoperit că stresul emoțional de zi cu zi poate fi un factor declanșat...

Mai mult

Stresul cronic poate prod…

Care este legătura dintre cancer și stresul cronic?  Stresul cronic este terenul ideal de reproducere pentru ca organismul să creeze un răs...

Mai mult

Vizualizarea și vindecare…

Ce este vizualizarea? Cercetările recente au arătat că procesul de vizualizare vă poate spori în mod semnificativ sănătatea, iar acest luc...

Mai mult

Traumele emoționale și ap…

Efectele pe termen lung ale traumelor emoționale  Războiul, dezastrele naturale, pierderea unei persoane iubite, abuzul domestic, problem...

Mai mult

Carcinofobia: simptome, c…

Ce este carcinofobia?  Ideea dezvoltării cancerului poate deveni o obsesie care afectează calitatea vieții. Deși, în prezent, prima cauză a...

Mai mult

Despre efectul Nocebo și …

Ce este efectul Nocebo?  Efectul Nocebo constă în a suferi o serie de efecte adverse ca rezultat al așteptărilor negative care ne fac să cr...

Mai mult

Meditația reduce stresul …

Ce este și cum ne afectează stresul?  Știința avansează tot mai mult în cercetările legate de cancer. Recent, au fost publicate rezultatele...

Mai mult

Stresul emoțional și risc…

Cum poate stresul emoțional să crească riscul de cancer de sân?  Multe persoane, dar mai ales femeile se confruntă adeseori cu sentimente d...

Mai mult

8 obiceiuri benefice împo…

Cercetări despre remisia spontană a cancerului  Până în prezent, mai mult de 1.000 de studii medicale au documentat pacienți cu cancer care...

Mai mult

Cancerul și factorii emoț…

Cancerul și emoțiile  Dezvoltarea cancerului depinde de mulți factori: celulari, genetici, ambientali și nu în ultimul rând, emoționali. O ...

Mai mult

Stresul emoțional cronic …

Legătura dintre inflamație, sistemul nervos și tumorile maligne  Doctor Pere Gascon (născut în Barcelona în 1949), este unul dintre cei mai...

Mai mult

Influența minții asupra b…

Despre puterea minții și vindecarea bolilor  Mintea noastră, mai ales dacă este antrenată, ne poate ajuta foarte mult să avem o stare...

Mai mult

Vindecarea emoțională și …

Un remediu eficient contra stresului  În acest articol vă vom arăta, pas cu pas, cum se prepară un remediu natural care ajută la redobând...

Mai mult

Stresul și emoțiile negat…

Ce sunt emoțiile și ce funcții au?  Emoțiile sunt reacții psihofiziologice pe care cu toții le experimentăm zilnic, cu toate că nu suntem î...

Mai mult

Vindecarea prin iubire (I…

Interviu cu dr. Leonard Laskow – continuare  În cartea sa intitulată Healing with love (Iubire tămăduitoare), dr. Laskow ne prezintă, pas...

Mai mult

Vindecarea prin iubire (I…

  Interviu cu dr. Leonard Laskow – partea I  Având la bază douăzeci și cinci de ani de carieră medicală, dr. Leonard Laskow și-a dezvoltat...

Mai mult

Cum se canalizează mânia …

Mânia este o emoție extremă  Doamna Claudia De Angelis, licențiată în psihologie, specialistă în terapie sistemică și meditație și Julia Ec...

Mai mult

Impactul stărilor emoțion…

Impactul stărilor emoționale asupra sănătății  Emoțiile umane - atât cele pozitive, cât și cele negative - au un rol fundamental în viața...

Mai mult

Vindecarea integrală: arm…

Cum să armonizăm corpul cu mintea și emoțiile?  Interviu cu Dr. Eugenio Zampini, specialist în acupunctură  Este important să învățăm să r...

Mai mult

Legătura dintre stres și …

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat de către Dr. Paul J. Rosch, Președintele Institut...

Mai mult

Emoțiile și cancerul: cal…

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze în această lume care sunt atât de temut precum “...

Mai mult

Emoțiile și cancerul - mi…

În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura dintre cancer și stres. Povestea mea  Mă numesc Odile Ferna...

Mai mult