Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Sanocell

        SanoCell - Antitumoral.

    Antioxidant. Anticancerigen.     

  

Vindecarea emoțională

Vindecarea integrală: armonia emoțională

Scris de Ayurvedic Medica

Cum să armonizăm corpul cu mintea și emoțiile?

 Interviu cu Dr. Eugenio Zampini, specialist în acupunctură

Vindecarea integrală: armonia emoțională Este important să învățăm să recunoaștem faptul că atunci când apare un simptom fizic, deja există anumite modificări în alte zone ale ființei noastre, cărora nu le-am acordat suficientă atenție. Tulburările și afecțiunile corpului fizic ne semnalizează că ceva anume în interiorul nostru nu funcționează în mod corespunzător.

 În cadrul acestui interviu, doctor Eugenio Zampini, medic specialist în acupunctură și în terapiile corp-minte, ne oferă câteva indicii importante pentru a recunoaște atunci când suntem “deconectați” de la noi înșine și în ce mod putem să obținem armonia interioară.

 În perioadele de stres, preocupări intense și tensiuni cotidiene adeseori corpul, emoțiile și mintea se desincronizează. Pierderea noțiunii de unitate și izolarea de senzațiile corpului au uneori un preț: poate fi vorba de anumite simptome sau neplăceri, dar poate apărea și boala în sine. În asemenea cazuri, întotdeauna există unele “semnale de alarmă” care preced boala: poate fi o simplă durere de cap, insomnie, o lovitură sau un traumatism, precum și orice situație de anxietate sau neliniște; toate acestea sunt semnale care ne transmit anumite mesaje. Aspectul cel mai important este tocmai acesta: a învăța să descifrăm mesajele pe care ni le trimite boala înseamnă să evoluăm pe parcursul vieții.

 Doctor Eugenio Zampini oferă multă importanță relației dintre corp, minte și emoții: tocmai de aceea, dacă dorim să ne vindecăm corpul fizic, în primul rând este necesar să ne vindecăm sufletul.

Dr. Zampini, care este conceptul de boală pentru dumneavoastră?

 Boala este un dezechilibru energetic. Eu lucrez conform principiilor Medicinei Chineze, de aceea vorbesc de dizarmonie, pentru că acest aspect se referă dincolo de corpul fizic și se extinde la planul mental, cel spiritual și emoțional, interacționând între cele patru nivele.

În acest sens, dumneavoastră urmați atât principiile Medicinei Chineze cât și cele ale psihosomaticii…

 Exact. Ființa umană este un tot, nu putem să o separăm. O persoană a cărui corp fizic este bolnav, cu siguranță are și un alt dezechilibru în planul mental, cel spiritual sau cel emoțional.

Atunci toate bolile ar avea o singură cauză și anume dezechilibrul?

 Nu este doar o singură cauză, deoarece ființa umană poate avea mai multe puncte sensibile. Conform viziunii Medicinei Chineze, noi utilizăm cele cinci elemente ale Naturii, și anume: lemnul, focul, metalul, pământul și apa. Cu toții avem o biotipologie, adică avem o asemănare cu unul dintre elementele Naturii. De exemplu, dacă sunt elementul lemn, există posibilitatea de a mă îmbolnăvi de ficat sau vezica biliară; dacă sunt foc, pot să mă îmbolnăvesc de inimă sau la nivelul intestinului subțire; dacă sunt elementul pământ, pot avea afecțiuni la stomac sau pancreas; dacă sunt elementul metal, pot avea boli ale aparatului respiratoriu sau ale intestinului gros; în fine, dacă sunt apă, pot apărea afecțiuni la nivelul rinichilor sau a vezicii urinare. Acesta este conceptul de dezechilibru energetic, iar comparativ, atunci când cele cinci elemente interacționează între ele, persoana în cauză este în armonie cu ea însăși și nu se îmbolnăvește.

Atunci, înseamnă că boala vorbește despre afinitatea fiecărei persoane față de un element...

 În primul rând, boala ne trimite semne ușoare, apoi puțin mai evidente, iar în cele din urmă se manifestă. Din perspectiva Medicinii Chineze, atunci când există un blocaj sau obstrucție energetică apare și boala.

Din această perspectivă, ce se întâmplă cu sănătatea și cu conexiunea integrală în anumite contexte agresive (profesionale, familiale, relaționale, etc.)?

 Ideea esențială este aceea ca oamenii să înțeleagă care este procesul prin care emoțiile negative îmbolnăvesc corpul fizic. Acum 5000 de ani, chinezii știau deja că o persoană de tip “lemn” are ca predominanță mânia, supărarea, ura; cea care este “apă”, teama; cea care este “metal”, este dezechilibrată de tristețe… Terapeuții chinezi oferă multă importanță emoțiilor ca factor intern de dezechilibru.

Cum se poate evita ca aceste emoții să nu se transforme în dezechilibre?

 În primul rând, ar trebui să învățăm să ne exprimăm emoțiile. Puține persoane știu să-și exprime în mod armonios supărarea sau frustrarea, iar multă lume nu acceptă tristețea ca emoție trăită. Este foarte importantă atitudinea și postura pe care o adoptăm în viață. Dacă o persoană își reprimă emoțiile, într-o anumită perioadă a vieții sale, aceasta va avea ca urmare îmbolnăvirea corpului. Tocmai de aceea, intenția noastră ca terapeuți este să atragem atenția că este posibil, din perspectiva medicinii chineze, ca bolile să fie prevenite: nu trebuie să așteptăm să apară o boală pentru a parcurge drumul invers spre însănătoșire. Pentru că tot ceea ce ni se petrece în viață este responsabilitatea noastră.

Doar a noastră? Se pare că această perspectivă nu se referă și la influențele pe care mediul le exercită asupra noastră... Până în ce punct nu există intervenția factorilor externi?

 Toți factorii externi ne predispun la declanșarea bolilor sau tulburărilor de sănătate, însă noi suntem cei care deținem componenta care poate genera boala sau nu. Ereditatea este importantă, însă nu este determinantă, la fel ca și credințele. Atunci când afirmăm că “ persoana trebuie să-și recupereze sănătatea”, există diferiți factori pe care este necesar să-i luăm în considerare: modul de a gândi, de a simți, de a gestiona emoțiile și care este sistemul propriu de credințe. Mediu exterior face parte de asemenea din sistemul nostru de credințe și de responsabilități. Fiecare dintre noi are posibilitatea de a le modifica. Există persoane care consideră, datorită educației pe care au primit-o, că viața este o luptă, un sacrificiu…

Care trebuie să fie suportată…

 ...sau că trebuie să suportăm totul… Eu nu sunt deloc de acord cu aceste credințe. În orice caz, cei care au aceste credințe și își dau seama că acționează în funcție de ele, le pot schimba și pot adopta o nouă atitudine în legătură cu ceea ce cred și cu ceea ce simt.

De asemenea, multe dintre aceste credințe afectează exprimarea directă a emoțiilor, de exemplu: “Nu te enerva că nu are sens”, sau “bărbații nu plâng”, etc.

 Da, bineînțeles. De exemplu, câte persoane au o percepție negativă asupra sexualității deoarece în copilărie li s-a spus că acest domeniu este ceva urât, murdar, ceva interzis? Multe persoane își trăiesc sexualitatea pe baza acestor credințe. A fi conștient de faptul că acționez conform celor spuse de către alții îmi permite să-mi modific credințele și să am o viață diferită. Există unele persoane care trăiesc în conformitate cu anumite tipare negative, iar aceasta le influențează gândurile și emoțiile. A fi conștient este primul pas pentru a schimba sistemul de credințe. Toate bolile și afecțiunile de sănătate pot fi vindecate prin prisma sistemului de Acupuntură și Medicină Chineză. Acest lucru nu este totuși îndeplinit dacă nu lucrăm și asupra componentei energetice care cuprinde modul de a gândi, de a simți, emoțiile și credințele.

Cu toate că aceasta face parte dintr-un tratament specific, ce alte activități ar putea ajuta la îmbunătățirea conexiunii și la anularea credințelor negative?

 Primul pas către transformare este observarea atentă, însă această etapă se va realiza cu ajutorul medicului care este specializat în medicina psihosomatică sau corp-minte.

Se poate lucra de asemenea și în echipă?

 Da, eu fac aceasta. Lucrez cu un coleg care este și el specializat în acest domeniu. Așa cum am menționat anterior, primul pas este observarea și conștientizarea aspectelor care mă opresc din dezvoltarea interioară. Dacă pacientul își asumă rolul de victimă, pentru că are unele beneficii de pe urma acestei atitudini, trebuie să observe pe de o parte, ce avantaje a obținut în urma acestui rol, iar pe de altă parte, apariția bolii. Eu îl ajut pe pacient să înțeleagă faptul că poate obține aceleași beneficii dacă devine propriul stăpân al vieții sale.

A nu putea spune “nu” ne poate îmbonăvi de asemenea?

 Bineînțeles, așa cum și faptul de a spune la tot da. Există persoane care își neagă propriile nevoi interioare pentru a face pe placul partenerului de cuplu sau al părinților, din teama de a nu le pierde afecțiunea. Persoanele care acționează astfel pun mai presus nevoile celorlalți decât propriile lor nevoi și dorințe. De multe ori, ființa umană nu are respect față de ea însăși, iar de aici pot apărea multe probleme de sănătate și boli. Uneori boala apare tocmai ca persoana în cauză să înțeleagă tocmai acest mesaj.

Cum să nu înțelegem aceasta ca pe o obligație? Uneori avem dreptul să nu ne simțim bine…

 Sigur că da, însă dacă eu fac ceea ce îmi place, de exemplu pe plan profesional, este puțin probabil să mă stresez sau să mă epuizez. Eu personal lucrez începând cu ora 8 dimineața, iau o mică pauză pentru a lua prânzul și pentru a mă relaxa. În această pauză realizez unele tehnici specifice de relaxare și de respirație, iar apoi îmi continui programul până la ora 18 jumătate seara. Totuși, nu toate zilele mele au același program: o zi pe săptămână o rezerv pentru a realiza un alt tip de activități care nu este relaționat cu munca, de exemplu practic Tai Chi; iar după ora 8 seara fac un program de exerciții fizice și îmi controlez strict alimentația.

Cum putem obține armonia și echilibrul energetic prin intermediul alimentației?

 Multe dintre lucrurile pe care le indic pacienților mei a trebuit să le fac eu însumi pentru a mă transforma. A trebuit să-mi modifica alimentația deoarece eram o persoană foarte carnivoră, am redus cantitățile de carne, însă nu le-am eliminat total. Chinezii afirmă că în viață, atunci când ne confruntăm cu o problemă, trebuie să găsim calea de mijloc pentru a ne putea regăsi echilibrul. În cazul meu, consum porții mici de carne roșie, carne albă, hidrați de carbon, din fiecare câte puțin. Bineînțeles, consum zilnic legrume și fructe proaspete, în diferite variante, crude sau gătite ușor și beau multă apă pură. Alternarea echilibrată a programului profesional cu activitatea fizică zilnică, o alimentație sănătoasă și o odihnă corespunzătoare mă ajută să mă mențin într-o stare optimă. Caut mereu echilibrul în toate aspectele vieții mele. Atunci când avem îndoieli în ceea ce facem, trebuie să căutăm întotdeauna calea de mijloc.

Și cum să găsim calea de mijloc în cazul unui serviciu care nu ne împlinește sau a relațiilor de cuplu problematice, etc.?

 Zonele care ne generează puternice conflicte interioare trebuie să fie eliminate. Dacă știu deja că nivelele ridicate de stres mă tensionează prea mult, trebuie să văd ce anume îmi cauzează atât de mult stres, pentru că dacă insist în acel aspect înseamnă că înot împotriva curentului. Cu toții avem ceea ce se numește “înțelepciune interioară”: dacă de exemplu, fac apel la înțelepciunea mea interioară pentru a afla dacă ceva anume îmi este benefic sau nu, și am capacitatea de a o asculta, cu siguranță voi putea modifica unele situații din viața mea.

Cum putem să ne conectăm cu înțelepciunea interioară?

 Prin intermediul observației. Cele mai multe persoane caută adeseori soluțiile și rezolvările în exterior, însă de fapt doar în interiorul ființei noastre există toate informațiile necesare. Albert Schweitzer afirma pe bună-dreptate că “fiecare dintre noi avem câte un terapeut interior, însă nu știm cum să-l apelăm.” De exemplu avem un anumit simptom și imediat vrem să-l eliminăm: ne doare capul, luăm un analgezic sau avem insomnie, atunci luăm somnifere, etc.

În loc să lăsăm să se manifeste acest simptom pentru a-l putea înțelege...

 Da exact, este foarte important să vedem ce vrea să îmi transmită un anumit simptom. Este adevărat că dacă am anumite simptome se poate acționa energetic asupra lor: de exemplu prin acupuntură, medicina homeopată sau chiar alimentație, însă care este totuși mesajul unei insomnii? Un terapeut specializat ne poate ajuta în acest sens pentru a avea posibilitatea să înțelegem corect mesajul pe care corpul vrea să ni-l transmită. Astfel, vom putea înțelege că simptomele sau bolile semnifică fiecare dintre ele ceva anume pentru noi cum ar fi importanța de a ne exprima emoțiile sau componenta spirituală căreia nu-i acordăm suficientă atenție.

La ce vă referiți atunci când vorbiți despre componenta spirituală?

 Nu mă refer la nicio religie, ci la informațiile care nu pot fi obținute prin niciun alt mijloc: este vorba de interiorul ființei noastre care ne permite să ne învățăm lecțiile și să creștem.

Cum apar transformarea și pierderile din perspectiva corp-minte?

 Prin intermediul acceptării. Cu toții trebuie să știm că în viață nimic nu este permanent: așa cum există sus și jos, ziua și noaptea, a dărui și a primi, nimic nu este definitiv. Dacă cineva trăiește de exemplu durerea pierderii unei ființe iubite, este important să-și reamintească faptul că a avut privilegiul de a trăi și de a împărtăși cu ființa respectivă anumite momente, iar dacă aceasta a plecat, chiar și asta face parte din viață. Este mai constructiv să rămână doar amintirile frumoase și nu durerea pierderii. Acceptarea este un pas fundamental pentru a merge mai departe cu seninătate și bucurie.

Acest aspect este valabil și pentru procesul de transformare?

 O persoană nu transformă neapărat ceea ce dorește, ci ceea ce poate. Nu contează cât timp este necesar pentru a schimba o anumită situație din viață, ci este important să lucrez asupra acelor aspecte negative. Dacă de exemplu știu că sunt o persoană agresivă, nu contează neapărat cât timp îmi va lua să transform această latură negativă, ci faptul că recunosc că am un caracter dezeagreabil. De asemenea, este important să dezvoltăm multă compasiune atât față de ceilalți, cât și față de noi înșine pentru a ne putea transforma cu adevărat.

Cum se poate echilibra planul emoțional cu o excesivă raționalizare?

 Una dintre tehnicile pe care folosesc cu mare succes este cea a relaxării, iar alta este cea a imaginilor mentale. Dacă o persoană dorește să-și echilibreze corpul și mintea, un element esențial este relaxarea, precum și meditația și tehnicile orientale precum Yoga, Tai Chi sau Chi Kung. Toate acestea ajută la liniștirea minții și la obținerea unei stări de pace interioară și de asemenea, ajută ca emisferele cerebrale să se echilibreze pentru a combate astfel stresul și anxietatea. Totodată, cu ajutorul unor tehnici specifice de vizualizare, pot să-i ofer minții mele informațiile benefice necesare pentru ca viața mea să se schimbe în bine.

Atunci, se pot transfera conținuturile vizualizării la planul mental?

 Mintea inconștientă copiază tot ceea ce o persoană afirmă. Atunci când vorbesc, îi vorbesc minții mele, iar când am gânduri pozitive sau negative, îi ofer minții mele anumite informații. Dacă mă confrunt cu o situație și afirm “este ceva dificil”, mintea mea copiază această afirmație și nu știe dacă este bine ceea ce spun.

De aceea se afirmă că limbajul creează realitatea?

 Desigur. Dacă de exemplu, în copilărie vi s-a spus că nu sunteți bun de nimic, această informație eronată a a rămas întipărită în mintea dumneavoastră, iar periodic, în anumite situații de viață, se va activa și prin urmare veți acționa ca o persoană incapabilă. Însă partea bună este că, chiar dacă uneori mintea guvernează, este posibil să guvernăm mintea și să transformăm informația negativă în una pozitivă și benefică.

La orice vârstă, în orice situație?

 Da, exact așa cum unui computer vechi i se pot adăuga fișiere noi. Fiecare dintre noi ne putem schimba modul de a gândi. Dacă de exemplu, sunteți o persoană pesimistă și obișnuiți să vă hrăniți mintea cu gânduri negative, aceasta le ia ca atare. Dacă, în schimb, deveniți conștient de aceasta și începeți să înlocuiți gândurile negative cu unele benefice, veți deveni o persoană de succes. La început, mintea va fi puțin confuză, însă dacă îi veți oferi în mod constant gânduri bune și pozitive, informațiile se vor schimba, la fel și viața dumneavoastră. Același lucru se petrece și cu credințele: dacă ajungeți să realizați că propriile credințe sunt nesănătoase și decideți să adoptați în schimb credințe benefice, veți crea expectative și moduri de viață diferite. De cele mai multe ori, a lua deciziile benefice necesare pentru transformarea noastră individuală este remediul cel mai simplu și mai eficient pentru ca atât corpul, cât și mintea să-și recupereze armonia.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poţi citi din vindecarea emoțională

Stresul emoțional și canc…

Legătura dintre stresul emoțional și cancer  Oamenii de știință au descoperit că stresul emoțional de zi cu zi poate fi un factor declanșat...

Mai mult

Stresul cronic poate prod…

Care este legătura dintre cancer și stresul cronic?  Stresul cronic este terenul ideal de reproducere pentru ca organismul să creeze un răs...

Mai mult

Vizualizarea și vindecare…

Ce este vizualizarea? Cercetările recente au arătat că procesul de vizualizare vă poate spori în mod semnificativ sănătatea, iar acest luc...

Mai mult

Traumele emoționale și ap…

Efectele pe termen lung ale traumelor emoționale  Războiul, dezastrele naturale, pierderea unei persoane iubite, abuzul domestic, problem...

Mai mult

Carcinofobia: simptome, c…

Ce este carcinofobia?  Ideea dezvoltării cancerului poate deveni o obsesie care afectează calitatea vieții. Deși, în prezent, prima cauză a...

Mai mult

Despre efectul Nocebo și …

Ce este efectul Nocebo?  Efectul Nocebo constă în a suferi o serie de efecte adverse ca rezultat al așteptărilor negative care ne fac să cr...

Mai mult

Meditația reduce stresul …

Ce este și cum ne afectează stresul?  Știința avansează tot mai mult în cercetările legate de cancer. Recent, au fost publicate rezultatele...

Mai mult

Stresul emoțional și risc…

Cum poate stresul emoțional să crească riscul de cancer de sân?  Multe persoane, dar mai ales femeile se confruntă adeseori cu sentimente d...

Mai mult

8 obiceiuri benefice împo…

Cercetări despre remisia spontană a cancerului  Până în prezent, mai mult de 1.000 de studii medicale au documentat pacienți cu cancer care...

Mai mult

Cancerul și factorii emoț…

Cancerul și emoțiile  Dezvoltarea cancerului depinde de mulți factori: celulari, genetici, ambientali și nu în ultimul rând, emoționali. O ...

Mai mult

Stresul emoțional cronic …

Legătura dintre inflamație, sistemul nervos și tumorile maligne  Doctor Pere Gascon (născut în Barcelona în 1949), este unul dintre cei mai...

Mai mult

Influența minții asupra b…

Despre puterea minții și vindecarea bolilor  Mintea noastră, mai ales dacă este antrenată, ne poate ajuta foarte mult să avem o stare...

Mai mult

Vindecarea emoțională și …

Un remediu eficient contra stresului  În acest articol vă vom arăta, pas cu pas, cum se prepară un remediu natural care ajută la redobând...

Mai mult

Stresul și emoțiile negat…

Ce sunt emoțiile și ce funcții au?  Emoțiile sunt reacții psihofiziologice pe care cu toții le experimentăm zilnic, cu toate că nu suntem î...

Mai mult

Vindecarea prin iubire (I…

Interviu cu dr. Leonard Laskow – continuare  În cartea sa intitulată Healing with love (Iubire tămăduitoare), dr. Laskow ne prezintă, pas...

Mai mult

Vindecarea prin iubire (I…

  Interviu cu dr. Leonard Laskow – partea I  Având la bază douăzeci și cinci de ani de carieră medicală, dr. Leonard Laskow și-a dezvoltat...

Mai mult

Cum se canalizează mânia …

Mânia este o emoție extremă  Doamna Claudia De Angelis, licențiată în psihologie, specialistă în terapie sistemică și meditație și Julia Ec...

Mai mult

Impactul stărilor emoțion…

Impactul stărilor emoționale asupra sănătății  Emoțiile umane - atât cele pozitive, cât și cele negative - au un rol fundamental în viața...

Mai mult

Vindecarea integrală: arm…

Cum să armonizăm corpul cu mintea și emoțiile?  Interviu cu Dr. Eugenio Zampini, specialist în acupunctură  Este important să învățăm să r...

Mai mult

Legătura dintre stres și …

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat de către Dr. Paul J. Rosch, Președintele Institut...

Mai mult

Emoțiile și cancerul: cal…

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze în această lume care sunt atât de temut precum “...

Mai mult

Emoțiile și cancerul - mi…

În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura dintre cancer și stres. Povestea mea  Mă numesc Odile Ferna...

Mai mult