Articole noi

  Pericolul declanșării tumorilor cardiace ș…

  Un nou studiu leagă radiațiile telefonului mobil de tumorile cardiace și cerebrale Dovezile tot...

  Shatavari: proprietăți și indicații terap…

  Shatavari: o plantă medicinală ayurvedică Shatavari este o rădăcină foarte populară în Ayu...

  Dermatita atopică: cauze, dietă, recomandă…

  5 recomandări pentru dermatita atopică Deși, după cum am văzut în articolul anterior, dermat...

  9 beneficii pentru sănătate ale laptelui de…

  Ce este laptele de cocos? Istoricii cred că laptele de cocos a fost consumat de mii de ani și a ...

  Efectele emoționale ale cancerului

  Emoțiile care apar în cazul unui diagnostic de cancer Cancerul afectează fiecare pacient atât ...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Vitamine care cresc secreția de serotonină

  Ce este serotonina?

   Serotonina este un neurotransmițător al creierului binecunoscut pentru rolul său în reglarea stării de dispoziție, fiind de asemenea responsabil pentru respirație și reglarea temperaturii corpului. Nivelurile scăzute de serotonină pot avea un impact negativ asupra sănătății și mai multe medicamente pot ajuta la creșterea nivelului acestui neurotransmițător crucial, dar creșterea aportului de anumite vitamine, prezent în alimente și suplimente, vă poate ajuta. Întrebați întotdeauna medicul înainte de a adăuga suplimente la rutina zilnică pentru a vă asigura că sunt potrivite pentru dumneavoastră.

  Producția de niacină și triptofan

   Niacina joacă un rol important în producția de serotonină. De fapt, o deficiență de niacină, și triptofanul precursor al acesteia, este legată de un risc crescut de depresie, potrivit unui articol din 2007 publicat în „Journal of Psychiatry and Neuroscience” (Revista de prihiatrie și neuroștiințe). Consumul alimentelor bogate în niacină poate ajuta la creșterea nivelului de triptofan și, în combinație, acest lucru poate crește nivelul de serotonină.

   Niacina, împreună cu toate celelalte vitamine de tip B, ajută organismul să producă , notează David Edelberg în cartea sa, „Cura triplă Whammy”. Alimentele lactate, ouăle, peștele, leguminoasele, cerealele integrale și nucile sunt surse excelente de niacină.

  Piridoxina și starea de bună dispoziție

   Piridoxina, mai des numită vitamina B-6, este deosebit de benefică pentru creșterea nivelului de serotonină, relatează Edelberg. Această vitamină ajută la convertirea triptofanului în serotonină, astfel încât o deficiență ar inhiba acest proces și ar putea crește riscul tulburărilor de dispoziție. Pe lângă fructele de mare, cum ar fi tonul și somonul, surse alimentare sănătoase de piridoxină includ năutul, bananele, dovleceii, orezul integral, nucile, spanacul, pepenele verde și cerealele integrale.

  Acidul folic și depresia

   La fel ca și vitaminele B-3 și B-6, acidul folic, numit și folat sau vitamina B-9, ajută corpul să producă serotonină. Acidul folic joacă, de asemenea, un rol cheie în funcția creierului și sănătatea mentală, potrivit Universității Maryland Medical Center (Statele Unite). Unele dovezi sugerează că nivelurile scăzute de acid folic ar putea fi chiar corelate cu depresia, deși încă mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a demonstra această legătură. Cerealele integrale, legumele verzi cu frunze, germenii de grâu, fasolea, somonul, sucul de portocale și fructul de avocado sunt printre cele mai bune surse alimentare de vitamina B-9.

  Vitamina D și eliberarea de serotonină

   Vitamina D activează genele din corp care sunt responsabile de eliberarea de neurotransmițători, inclusiv serotonină, potrivit dr. James M. Greenblatt, pentru site-ul Psychology Today. O deficiență de vitamina D poate determina scăderea nivelului de serotonină în creier, ceea ce contribuie la declanșarea depresiei, observă dr. Greenblatt.

   Creșterea aportului de vitamina D poate contribui la stimularea producției de serotonină. Laptele, brânza, alte alimente lactate, de preferat din surse de calitate, precum și ciupercile sunt surse bune de vitamina D. Expunerea la soare fără protecție solară va crește, de asemenea, nivelul de vitamina D, dar întrebați întotdeauna medicul dumneavoastră cât timp ar trebui să vă petreceți la soare fără nicio protecție.