7 moduri în care uleiul esențial de grapefruit susține sănătatea
- Categorie: Remedii naturiste
- Accesări: 784
Utilizarea istorică a uleiului esențial de grapefruit
Asociat de mult timp cu dietele și pierderea în greutate, grapefruitul are mult mai mult decât atât! Cunoscut inițial ca „fructul interzis din Barbados” când a fost descris pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, grapefruitul este plin de nutrienți și are un potențial anticancerigen. Interesant este faptul că uleiul esențial de grapefruit are chiar mai multe aplicații de vindecare decât fructul ușor amar. Grapefruitul (Citrus paradisi sau fructul paradisului) aparține familiei de plante Rutaceae (citrice). Uleiul esențial este presat mecanic la rece din coaja fructului.
Grapefruitul conține glande uleioase care se află mult mai adânc în coajă decât în alte citrice, ceea ce face un pic mai dificilă extragerea uleiului. Randamentul uleiului este, de asemenea, mult mai mic decât în cazul altor uleiuri esențiale de citrice. Acești factori combinați înseamnă că uleiul de grapefruit este puțin mai scump decât cel de lămâie sau portocală. Uleiul de grapefruit miroase exact ca fructul, dar și ușor amar.
Grapefruitul este folosit de sute de ani pentru numeroasele sale beneficii vindecătoare. Strămoșii noștri l-au folosit ca o spălare antiseptică pentru durerile de gât și pentru petele pielii. Este bine cunoscut ca fiind cel mai bun prieten al unui nutriționist pentru capacitatea sa de a dizolva grăsimile și celulita. Fiind un diuretic natural, ajută organismul să scape de excesul de apă.
În medicina ayurvedică, grapefruitul este un remediu pentru problemele digestive, deoarece stimulează vezica biliară și ajută la secreția bilei. Grapefruitul chiar ajută la reducerea depresiei prin aroma sa ușoară de citrice. Sporește imunitatea, este un antioxidant puternic, calmează inflamația, mărește metabolismul, este un detoxifiant natural pentru rinichi, ficat și limfatic și ajută la vindecarea infecțiilor tractului urinar și a creșterii excesive a candidei.
Uleiul esențial de grapefruit și substanțele sale benefice
Cel mai abundent fitochimic (toate produse chimice naturale, vegetale) din uleiul esențial de grapefruit este limonenul, la aproximativ 88-95%. Limonenul are o cantitate uimitoare de cercetări care indică utilitatea sa împotriva cancerului și a altor boli. Într-adevăr, cercetările au fost efectuate asupra limonenului încă din anii '70. Profilul fitochimic din uleiul esențial de grapefruit este destul de impresionant. Toate aceste fitochimicale sunt susținute de cercetări care indică utilitatea lor pentru condiții de sănătate variate. Pe lângă limonen, uleiul de grapefruit conține, de asemenea, beta-mircen, linalol, alfa-pinen, beta-cariofilen, citronelol, farnesol și urme de alte câteva substanțe fitochimice.
7 moduri prin care uleiul esențial de grapefruit susține sănătatea
S-au efectuat multe cercetări cu privire la proprietățile curative ale uleiului esențial de grapefruit, precum și al fructelor. Iată câteva dintre cele mai bune studii de cercetare privind efectele de sănătate și vindecare ale uleiului esențial de grapefruit:
1. Anti-inflamatoriu
O serie de studii fac referire la proprietățile antiinflamatorii ale grapefruitului. Unul dintre cele mai recente, un studiu de cercetare din 2016 raportat în Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, a afirmat că proprietățile antiinflamatorii ale sucului de grapefruit au fost utile pentru gestionarea bolilor inflamatorii intestinale atunci când sunt administrate animalelor. În timp ce acel studiu a fost referitor la sucul de grapefruit, ceea ce este în suc este și în uleiul esențial! Un studiu chinez din 2010 a constatat că limonenul, principalul fitochimic din grepfrut, a avut o serie de efecte inhibitoare asupra mai multor substanțe pro-inflamatorii din organism.
2. Anti-cancer
Un studiu egiptean din 2016 a afirmat că grapefruitul are un conținut ridicat de polifenoli. Polifenolii sunt fitochimici activi anti-cancer, antioxidanți. Acești cercetători au descoperit, de asemenea, că grapefruitul protejează genele și ADN-ul și are proprietăți de stimulare a imunității. Un studiu din 2014 raportat în Cercetarea Prevenirii Cancerului de către cercetători americani și englezi a constatat că limonena a avut un efect pozitiv asupra tumorilor mamare ale pacienților cu stadiu incipient de cancer mamar. Limonenul a cauzat o scădere semnificativă a hormonilor steroizi suprarenali, importantă pentru cei ale căror tumori sunt conduse de estrogen, un hormon care este creat, parțial, în glanda suprarenală.
Limonenul a scăzut, de asemenea, o proteină cunoscută sub numele de ciclină D1, implicată în reglarea celulelor. Ciclina D1 este supraexprimată în peste 50% din tumorile mamare. În 2011, cercetătorii canadieni au studiat efectele apigeninei, o flavonă găsită în (printre alte alimente) grapefruit, pe patru linii celulare diferite de cancer mamar. Au descoperit că apigenina avea potențialul de a încetini sau preveni progresia celulelor cancerului de sân. Un studiu efectuat în 2012 pe cobai, realizat de cercetători mexicani, a examinat cobaii însărcinați cărora li s-au administrat niveluri toxice de cadmiu, urmat de grapefruit. Au descoperit că grapefruitul conferea protecție genotoxică, ceea ce înseamnă că proteja ADN-ul cobailor de toxicitatea cadmiului.
Acest lucru poate avea și aplicații pentru prevenirea cancerului, deoarece deteriorarea ADN-ului face parte din procesul de carcinogeneză (generarea de cancer). Este bine cunoscut faptul că toate efectele substanțelor chimice cancerigene (cauzatoare de cancer) asupra producției de tumori pot fi explicate de daunele ADN pe care le cauzează. O mare parte din acestea provin din erori introduse în ADN în timpul efortului celulelor de a repara aceste daune. Un studiu mai vechi din 1996 a constatat că conținutul de flavonoide al grapefruitului a inhibat proliferarea celulară (creștere rapidă) și dezvoltarea tumorilor mamare la șobolani cu cancer mamar triplu negativ. Acest tip de cancer de sân este denumit astfel datorită lipsei de receptori de estrogen sau progesteron sau de supraexprimarea oncoproteinei HER2.
3. Antiseptic, antibacterial, antifungic
Cercetările din 2011 publicate în International Journal of Food Science & Technology au constatat că uleiul esențial de grapefruit a arătat un spectru larg de activitate antimicrobiană. Testate au fost următoarele:
-
Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), un bug oportunist și virulent care provoacă infecții la scară largă
-
Enterococcus faecalis, care cauzează gripa intestinală
-
Staphylococcus epidermidis, o infecție a pielii de obicei depistată în spitale
-
Escherichia coli, care provoacă diverse infecții și diaree sângeroasă
-
Salmonella typhimurium, responsabilă de intoxicații alimentare și gastroenterită
-
Serratia marcescens, care poate provoca infecții în tractul urinar, tractul respirator, răni și ochi
-
Proteus vulgaris, care provoacă infecții recurente ale tractului urinar
Uleiul de grapefruit a reușit să inhibe toate aceste bacterii urâte. Cercetările din 2009 efectuate de oameni de știință germani care investigau o serie de uleiuri esențiale au descoperit că uleiul de grapefruit este eficient împotriva a șase tulpini de stafilococi. Acestea includ Staphylococcus Aureus multi-rezistent (MRSA), patru tulpini de Streptococcus și trei tulpini de Candida, inclusiv Candida krusei. Cercetătorii au remarcat că „uleiurile esențiale reprezintă o opțiune de tratament topic antiseptic ieftin și eficient chiar și pentru tulpinile rezistente la antibiotice, cum ar fi MRSA și speciile de Candida rezistente la antimicotice”.
4. Pierderea în greutate
Grapefruitul a fost folosit de zeci de ani în scopuri de slăbire. „Dieta cu grapefruit” sau dieta de la Hollywood a existat cel puțin din anii 1930 și presupune să aveți un grapefruit sau suc de grepfrut împreună cu fiecare masă timp de 12 zile. Grapefruitul chiar ajută la scăderea în greutate? Mai multe studii mici ar indica că da. Cercetările japoneze despre cobai și șoareci publicate în 2014 au indicat că uleiul de grapefruit a avut un efect stimulator asupra sistemului nervos simpatic. Animalele cărora li s-a administrat ulei de grapefruit au prezentat o creștere a descompunerii grăsimilor, creșterea temperaturii corpului (termogeneză) și o scădere a aportului de alimente, toate acestea ducând la o pierdere în greutate. Un studiu randomizat, controlat asupra persoanelor reale, publicat în Journal of Medicinal Food în 2006 de cercetători americani, a constatat că consumul de grapefruit proaspăt a dus la scăderea în greutate. O medie de 3,5 kg (1,6 kg) a fost pierdută de participanții la studiu după 12 săptămâni. Rezistența la insulină a fost, de asemenea, îmbunătățită pentru participanți.
5. Reduce presiunea sanguină
În 2009, cercetătorii mexicani au descoperit că extractul și sucul de grepfrut au scăzut tensiunea arterială la cei care suferă de hipertensiune și, de asemenea, la pacienții normali și sănătoși.
6. Reduce nivelurile de colesterol
Cercetătorii pakistanezi au raportat în 2016 rezultatele unui studiu pe animale. Subiecții testați au fost hrăniți atât cu portocaliu, cât și cu grepfrut și au prezentat ulterior o scădere „foarte semnificativă” a colesterolului, a nivelurilor LDL și a trigliceridelor, precum și o creștere a HDL (colesterolul „bun”). În plus, cercetătorii francezi în 2012 au descoperit că naringina, un flavonoid din grapefruit, a avut un efect protector asupra sistemelor vasculare ale cobailor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. A redus concentrațiile de colesterol „rău” și chiar a modificat genele asociate cu progresia aterosclerozei.
7. Stres, oboseală, depresie
Cercetări interesante din 2015 raportate în Cancer Prevention Research au constatat că administrarea limonenului a cauzat o scădere semnificativă a hormonilor steroizi suprarenali. Când o persoană este stresată, glandele suprarenale produc cantități mari de hormon steroid cortizol. Când cortizolul este crescut pentru perioade lungi de timp, acest lucru are potențialul de a provoca o varietate de probleme de sănătate, de la imunitatea afectată la oboseala cronică, tulburările de somn și depresie.
S-a dovedit că grepfruitul este util pentru ameliorarea stresului și pentru ridicarea dispozițiilor și în alte moduri. Cercetătorii japonezi au raportat în 2001 că uleiul esențial de grapefruit inhibă o enzimă cunoscută sub numele de acetilcolinesterază (AChE). Rolul AChE este de a descompune un neurotransmițător din creier cunoscut sub numele de acetilcolină. Deoarece grapefruitul inhibă enzima AchE, acest lucru determină creșterea nivelului de acetilcolină, iar durata acțiunii sale crește. Acest lucru are ca rezultat îmbunătățirea dispoziției, mai puțină oboseală, scăderea ceții cerebrale, mai puțin stres și depresie.
Un studiu american realizat în 2007 la Universitatea din Hawaii a constatat că consumul de grapefruit ar putea crește riscul de cancer mamar la femeile aflate în post-menopauză. Grapefruitul conține ceva numit cumarine și furanocumarine. Aceste substanțe pot inhiba o enzimă intestinală cunoscută sub numele de citocrom P450. Această enzimă este implicată în descompunerea și metabolismul estrogenului în organism, precum și în multe medicamente farmaceutice.
Cercetătorii au descoperit că consumul unui sfert sau mai mult de grapefruit pe zi a fost semnificativ asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Cu toate acestea, pentru a contracara aceste cercetări, un nou studiu din 2014 întreprins de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord la Greensboro a constatat că naringenina, o flavanonă (un tip de flavonoid) găsit în grapefruit inhibă două căi de proliferare a celulelor tumorale mamare în celulele cancerului de sân MCF-7.
Această linie de celule este un receptor de estrogen pozitiv, un receptor de progesteron pozitiv, carcinom ductal infiltrat (unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer de sân). Naringenina combinată cu medicamentul care blochează estrogenul, tamoxifenul, a afectat destul de eficient proliferarea și a indus apoptoza (moartea celulară programată) în celulele tumorale. Deci, în acest studiu, naringenina din grapefruit a fost benefică pentru tumorile mamare și nu a dezactivat tamoxifenul. De fapt, naringenina a ajutat tamoxifenul să-și îndeplinească sarcina de a bloca estrogenul.
Efectul sucului de grapefruit
Citocromul enzimatic P450 joacă, de asemenea, un rol imens în descompunerea medicamentelor din organism și face acest lucru în primul rând în intestine. Multe medicamente vin cu un avertisment că sucul de grapefruit ar trebui evitat atunci când se iau aceste medicamente, chiar din acest motiv. Se știe că grapefruitul crește biodisponibilitatea a peste 85 de medicamente farmaceutice. Cu toate acestea, poate să nu fie cazul uleiului esențial de grapefruit, deoarece, dacă nu este ingerat, nu trece prin tractul intestinal. Uleiul de grapefruit care este inhalat sau aplicat pe piele nu ar afecta probabil sistemul enzimatic P450 intestinal. Până când nu se știu mai multe, totuși, dacă trebuie evitat să luați unul dintre medicamentele care recomandă sucul de grepfrut - asigurați-vă că nu luați ulei de grapefruit intern pe cale orală sau evitați-l cu totul.
Rețineți că aplicarea uleiului esențial de grapefruit pe piele și apoi ieșirea în lumina soarelui poate duce la arsuri solare. Furocumarinele din grapefruit vă pot face mai sensibil la radiațiile UV. Dacă aplicați ulei de grapefruit (sau alte uleiuri citrice) pe piele, evitați expunerea la lumina soarelui în acele zone timp de 12 ore.