Articole noi

  Urzica-vie, un remediu eficient anti-cancer

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată Hiperplazia benignă de prost...

  Beneficiile somnului și exercițiilor fizice…

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cance...

  Celulele NK și funcția lor împotriva cance…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celule...

  Opțiuni alternative de tratament pentru canc…

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân Cum pot ajuta tratamentele CAM...

  Alga AFA și terapia cu celule stem (II)

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism S-a demonstrat recent faptul c...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Shatavari: proprietăți și indicații terapeutice

  Shatavari: o plantă medicinală ayurvedică

  Shatavari este o rădăcină foarte populară în Ayurveda pentru a trata problemele care afectează sistemul reproducător feminin. Simptomele menopauzei, durerile menstruale și sindromul premenstrual sunt doar câteva dintre indicațiile acesteia. Shatavari este una dintre cele mai populare plante medicinale ayurvedice. Este folosită în principal de femeile care se confruntă cu cicluri menstruale neregulate, cu probleme de menopauză sau care doresc să-și stimuleze fertilitatea. Shatavari (Asparagus racemosus) este o plantă din familia sparanghelului, cunoscută și sub numele de sparanghel sălbatic sau sparanghel indian. Totuși, nu are nicio legătură cu sparanghelul pe care îl cunoaștem și care ajunge în farfurii noastre.

   Shatavari este o plantă cățărătoare cu frunze moi în formă de ac, care crește în principal în India, Nepal, Sri Lanka și părți din Australia. Preferă terenurile stâncoase la altitudini de până la 1.500 de metri. Ceea ce ne interesează sunt rădăcinile groase, unde sunt concentrate ingredientele sale active, care sunt uscate și măcinate până la o pulbere fină (numită „churna” în Ayurveda) sau se obține un extract din acestea. Pulberea de  Shatavari a fost folosită în Ayurveda, sistemul tradițional de sănătate al Indiei, de secole. Shatavari înseamnă ceva de genul „femeia care are o sută de soți”. Traducerea indică deja efectele atribuite acestei rădăcini, care este folosită pentru a promova fertilitatea prin stimularea libidoului și reechilibrarea blândă a echilibrului hormonal. De asemenea, se spune că sparanghelul indian poate preveni inflamația uterului și a ovarelor. Shatavari are, de asemenea, un efect calmant și analgezic și poate ajuta și în caz de insomnie și probleme digestive. Prin urmare, și bărbații pot beneficia de această plantă.

  Principiile active din Shatavari

   Până în prezent, în planta Shatavari au fost identificate peste 50 de ingrediente active, inclusiv saponine, flavonoide (izoflavone și kaempferol), glicozide, alcaloizi, polizaharide și mucilagii. Izoflavonele sunt fitoestrogeni, adică substanțe vegetale care sunt similare cu estrogenul uman și se pot lega de receptorii săi de pe celule. Sunt mai slabe decât estrogenul uman și au un efect de reglare, adică pot ajuta atât cu excesul de estrogen, cât și cu deficiența acestui hormone important.

  Shatavari este indicată pentru dezechilibrele hormonale

   Un articol al oamenilor de știință indieni a analizat efectele plantei Shatavari asupra dezechilibrelor hormonale la femei.

   Cercetătorii au identificat studii pe animale și câteva studii clinice la scară mică care au arătat capacitatea plantei de a ajuta la combaterea crampelor menstruale, sindromului premenstrual (PMS) și unui ciclu neregulat.

   Shatavari s-a dovedit, de asemenea, a fi eficientă în tratarea sindromul ovarului polichistic (PCOS) prin promovarea creșterii foliculare și a ovulației.

  Shatavari în menopauză

   Tulburări precum bufeurile, transpirațiile nocturne, dificultățile de concentrare și problemele de somn apar în diferite grade în timpul menopauzei. Unele femei cu greu observă menopauza, însă altele suferă din cauza acesteia de luni sau chiar ani de zile.

   Cercetătorii australieni au analizat efectul plantei Shatavari în timpul menopauzei. Aproximativ 120 de femei au luat o capsulă dintr-un preparat din plante ayurvedice de două ori pe zi la micul dejun și la cină timp de 12 săptămâni. Pe lângă 100 mg de extract de Shatavari, preparatul conținea și alte plante medicinale ayurvedice, cum ar fi Ashwagandha, Guduchi și Guggul. Grupul de control a primit un placebo.

   S-a dovedit că grupul care a luat preparatul a avut semnificativ mai puține bufeuri și transpirații decât grupul de control, deși nivelurile hormonale ale celor două grupuri nu au fost diferite.

  Shatavari în timpul alăptării

   Într-un studiu clinic, cercetătorii au examinat influența plantei Shatavari asupra producției de lapte matern. Cele 30 de femei care au participat la studiu au luat zilnic 60 mg de pulbere de Shatavari per kg de greutate corporală, timp de 30 de zile, în timp ce alăptau. Pulberea a fost împărțită în capsule și luată de trei ori pe zi cu un pahar de lapte. Grupul de control a primit capsule umplute cu pudră de orez.

   Succesul a fost măsurat, printre altele, prin conținutul de prolactină din sânge. Prolactina este un hormon care face ca glanda mamară să producă lapte după naștere. Grupul care a luat Shatavari a prezentat o creștere de 33% a prolactinei, iar grupul care a luat pulbere de orez a avut o creștere de doar 10%. Totodată, femeile din grupul de Shatavari au fost în general mai fericite cu alăptarea lor decât grupul care nu a luat planta.

  Cum se administrează Shatavari?

   Shatavari este disponibilă sub formă de capsule sau pulbere. Pulberea este preparată din rădăcinile uscate și măcinate ale plantei. Capsulele constau din pulbere sau extract de plantă. Acesta din urmă conține ingredientele concentrate ale rădăcinii și, prin urmare, este considerat mai eficient decât rădăcinile uscate, sub formă de pulbere.

   Capsulele sunt mai ușor de luat și ingredientul activ poate fi mai bine dozat. Când cumpărați Shatavari, asigurați-vă că produsul este de calitate ecologică. Doza zilnică recomandată pentru pulberea de Shatavari și capsulele cu pulbere variază de la câteva miligrame la 6 grame, în funcție de formulare și indicație.

   Doza zilnică se ia pe tot parcursul zilei, de obicei cu sau după mese. În mod tradițional, praful se fierbe într-un pahar cu lapte (poate fi vegetal sau animal) și apoi se bea călduț. Puteți bea și un pahar de lapte cald împreună cu capsulele.

  Doza pentru mame care alăptează

   În studiul menționat mai sus, femeile au luat 60 mg de pulbere Shatavari per kilogram de greutate corporală. Pentru o greutate de 60 kg, aceasta ar corespunde la 3,6 g pe zi; pentru o greutate de 80 kg, 4,8 g pe zi.

  Doza pentru sindromul premenstrual

   În Ayurveda, un sfert până la jumătate de linguriță de pulbere de Shatavari se ia după prânz și după cină pentru sindromul premenstrual (PMS), durerile menstruale și sângerările menstruale abundente.

  Cât timp se administrează Shatavari?

   Durata în care ar trebui să luați Shatavari depinde de problema în cauză. În cazul problemelor digestive acute sau pentru a beneficia de efectul analgezic pe termen scurt, poate fi suficient să luați rădăcina o dată sau de două ori.

   Cu toate acestea, dacă suferiți de dureri severe la fiecare menstruație, doriți să vă echilibrați ciclul menstrual sau să combateți simptomele menopauzei, ar trebui să luați Shatavari zilnic timp de câteva săptămâni sau luni, pentru ca rădăcina să-și dezvolte efectul benefic.

   Utilizarea pe termen lung a plantei Shatavari este considerată sigură, dar medicii ayurvedici recomandă consultarea unui medic dacă planta este utilizată mai mult de trei luni, mai ales pentru afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic sau endometrioză.

  Posibile efecte secundare ale plantei Shatavari

   De obicei, nu există efecte secundare la administrarea de Shatavari, dar această planta poate avea un efect diuretic, așa încât persoanele cu boli ale rinichilor și ale tractului urinar ar trebui să-și consulte medicul ca măsură de precauție. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu probleme cardiace.

   Dacă sunteți alergic la sparanghelul comun, ar trebui să evitați să luați Shatavari din precauție, deoarece ambele provin din aceeași familie de plante.

   Este important ca fiecare femeie să observe efectele administrării de Shatavari, deoarece în funcție de sensibilitatea fiecaruia pot fi foarte diferite. Beneficiile sunt cu siguranță mai mari dacă se efectuează exerciții adecvate și se respectă o dietă vegetariană. Pe de altă parte, s-ar putea ca Shatavari să nu fie la fel de eficientă dacă doriți să o combinați cu medicamente estrogenice sau diete bogate în derivate de origine animală în care s-au adăugat estrogeni sintetici.