Articole noi

  Pericolul declanșării tumorilor cardiace ș…

  Un nou studiu leagă radiațiile telefonului mobil de tumorile cardiace și cerebrale Dovezile tot...

  Shatavari: proprietăți și indicații terap…

  Shatavari: o plantă medicinală ayurvedică Shatavari este o rădăcină foarte populară în Ayu...

  Dermatita atopică: cauze, dietă, recomandă…

  5 recomandări pentru dermatita atopică Deși, după cum am văzut în articolul anterior, dermat...

  9 beneficii pentru sănătate ale laptelui de…

  Ce este laptele de cocos? Istoricii cred că laptele de cocos a fost consumat de mii de ani și a ...

  Efectele emoționale ale cancerului

  Emoțiile care apar în cazul unui diagnostic de cancer Cancerul afectează fiecare pacient atât ...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  10 beneficii fundamentale ale busuiocului

  Busuiocul are grijă de sănătatea ta

   Busuiocul este o plantă aromatică ce face parte din aceeași familie de plante cu alte plante benefice și dense în nutrienți, cum ar fi menta, oregano și rozmarinul. Busuiocul, desigur, este folosit pentru a adăuga aromă la o varietate largă de rețete (în special în bucătăria mediteraneană), dar ceea ce ne poate surprinde sunt diversele beneficii pe care le are și care îl face faimos pentru proprietățile sale care stimulează imunitatea.

   Cercetătorii au dovedit că extractul de busuioc sau uleiul esențial de busuioc ajută la prevenirea unei game largi de probleme de sănătate. Să vedem în acest articol care sunt cele mai importante 10 beneficii fundamentale pentru sănătate pe care ni le oferă busuiocul. Iată care sunt acestea:

  1. Busuiocul conține antioxidanți care combat unele boli

   Unul dintre beneficiile esențiale ale busuiocului sub formă de ulei esențial este abilitatea acestuia de a ajuta la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi în timp ce protejează structura și celulele ADN-ului. Busuiocul conține doi antioxidanți flavonoidici solubili în apă, cunoscuți sub denumirea de orientin și viceninare, care ajută la protejarea celulelor albe din sânge responsabile de funcția imunitară, precum și a structurilor celulare în care este stocat ADN-ul. După cum se știe, stresul oxidativ apare în organism datorită efectelor nocive ale toxinelor din dietă, poluării mediului și radiațiilor, însă antioxidanții, cum sunt și cei care se găsesc în busuioc, ajută la combaterea oxidării și întârzie efectele îmbătrânirii.

  2. Busuiocul poate combate cancerul

   Studiile clinice publicate în revista Nutriție și Cancer au arătat că busuiocul conține unele substanțe fitochimice care pot ajuta la prevenirea în mod natural a cancerului, inclusiv a cancerului cutanat, hepatic, oral și pulmonar care sunt induse de unele substanțe chimice. Cercetătorii au descoperit că busuiocul poate crește activitatea antioxidantă, modifică pozitiv expresia genelor, induce apoptoza celulelor canceroase (moartea celulelor nocive) și oprește răspândirea tumorilor canceroase.

   În cadrul studiilor efectuate pe animale de laborator, s-a demonstrat că extractul de busuioc protejează împotriva cancerului și a mortalității, protejând în mod selectiv țesuturile și celulele normale de efectele negative ale tratamentelor contra cancerului, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia. Acest lucru înseamnă că utilizarea extractului de busuioc poate fi benefică ca tratament complementar împotriva cancerului, chiar și atunci când un pacient urmează deja tratamentele tradiționale.

  3. Busuiocul are proprietăți antibacteriene

   Un alt beneficiu al busuiocului este acela de a oferi protecție împotriva creșterii bacteriilor dăunătoare în organism. În cadrul unor studii medicale, s-a demonstrat chiar că extractul de busuioc este util pentru inhibarea dezvoltării tulpinilor rezistente de bacterii care nu răspund la tratamentele antibiotice.

   Când cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) au testat activitatea antibacteriană a uleiului de busuioc împotriva tulpinilor de E. coli și a altor bacterii puternice care au fost obținute de la bolnavii cu infecții, rezultatele au arătat că busuiocul a fost eficient pentru combaterea acestora, contribuind la inhibarea creșterii lor. Acest lucru a determinat cercetătorii să continue să studieze modul în care busuiocul și alte uleiuri antibacteriene (precum uleiul de oregano) pot ajuta la combaterea bolilor și a infecțiilor rezistente la antibiotice.

  4. Busuiocul combate stresul fiind o plantă adaptogenă

   Studiile medicale au arată că busuiocul are un mare potențial de a acționa ca un adaptogen natural, un remediu pe bază de plante care ajută corpul să se adapteze la stres și să normalizeze efectele dăunătoare ale factorilor de stres asupra proceselor corporale. De exemplu, atunci când cercetătorii au studiat efectele antistres ale frunzelor de busuioc proaspete, care au fost administrate iepurilor care au fost expuse unui mediu de stres ridicat, au descoperit o îmbunătățire semnificativă a nivelurilor de stres oxidativ după utilizarea busuiocului. După ce iepurii au primit suplimente de câte două grame de frunze proaspete de busuioc timp de 30 de zile, s-a observat o protecție cardiovasculară și respiratorie ca răspuns la factorii de stres. De asemenea, cercetătorii au observat o scădere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge, în timp ce s-a observat și o creștere semnificativă a activității antioxidante.

  5. Busuiocul combate depresia

   Beneficiile busuiocului se aplică și persoanelor diagnosticate cu diverse afecțiuni psihomentale sau cu boli relaționate cu starea de spirit, inclusiv depresia și anxietatea. Busuiocul este, de asemenea, considerat un puternic remediu antidepresiv, deoarece poate afecta în mod pozitiv funcția creierului în cortexul suprarenal, ajutând la stimularea neurotransmițătorilor care reglează hormonii responsabili de starea de fericire și energizare.

  6. Busuiocul contribuie la o bună sănătate cardiovasculară

   Ca un aliment antioxidant și antiinflamator, busuiocul poate ajuta mușchii care controlează funcția vaselor de sânge să se contracte și să se relaxeze, determinând o presiune sanguină sănătoasă. Beneficiile busuiocului includ capacitatea acestuia de a ajuta la prevenirea agregării aglomerate a trombocitelor, aglomerarea trombocitelor din sânge care pot forma un cheag în interiorul arterelor și care pot provoca stop cardiac.

   Când organismul este supus la stres pentru perioade prelungite de timp, corpul suferă o așa-numită "cascadă inflamatorie", care pune presiune asupra organelor și încetinește circulația sângelui, reglarea hormonală și procesele cognitive. Când este vorba de sănătatea inimii, inflamația poate să crească acumularea de colesterol în vasele de sânge și să crească astfel riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

   Extractul de busuioc reduce inflamația care poate provoca bolile cardiovasculare prin inhibarea eliberării citokinelor proinflamatorii, a proteinelor care sunt secretate de la celulă la celulă pentru a comunica între ele și prin întărirea sistemului imunitar.

  7. Busuiocul stimulează funcția hepatică și detoxifică corpul

   Un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție Medicală din Statele Unite a constatat că atunci când cobaii bolnavi au primit extract de busuioc timp de cinci zile, aceștia au prezentat îmbunătățiri semnificative în producerea unor enzime detoxifiante, o apărare antioxidantă crescută și o reducere a acumulării de grăsimi în ficat care poate cauza unele boli hepatice.

  8. Busuiocul ajută la alcalinizarea corpului și ameliorează digestia

   Busuiocul ajută la echilibrarea acidității din organism și la restabilirea nivelului adecvat al pH-ului acestuia. Acest lucru poate îmbunătăți digestia și sistemul imunitar, ajutând bacteriile sănătoase să se dezvolte în interiorul microflorei intestinale, reducând în același timp bacteriile dăunătoare care pot provoca unele boli. În mod tradițional, busuiocul a fost de asemenea folosit pentru a ajuta la reducerea inflamației și a retenției de lichide, la redobândirea poftei de mâncare, la ameliorarea crampelor de stomac, a refluxului de acid și chiar pentru a combate paraziții intestinali.

  9. Busuiocul este un afrodisiac natural

   În țara noastră, busuiocul a fost considerat un simbol al iubirii de secole. Se crede că mirosul de busuioc crește libidoul, posibil prin creșterea fluxului sanguin și a nivelului de energie, reducând în același timp inflamația din corp. În religia hindusă și în practicile ayurvedice, busuiocul este considerat un adevărat "elixir al vieții" și este folosit pentru a stimula o funcție sexuală sănătoasă și o stare de dispoziție optimistă.

  10. Busuiocul protejează contra diabetului și a sindromului metabolic

   S-a descoperit că extractul de busuioc poate reduce nivelurile circulante de glucoză din sânge și inflamația, iar astfel busuiocul protejează organismul împotriva dezvoltării diabetului și a altor forme de sindrom metabolic. În plus, beneficiile uleiului esențial de busuioc includ capacitatea acestei plante de a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și colesterol, cu care pacienții cu diabet zaharat se confruntă.

   Când cercetătorii de la Departamentul de Științe de la Universitatea Azad din Iran au investigat efectele frunzelor de busuioc asupra nivelului de glucoză din sânge și asupra nivelului colesterolului seric la om prin studii clinice dublu-orb, rezultatele au arătat că busuiocul a determinat îmbunătățiri semnificative ale controlului glicemiei și o ușoară îmbunătățire a nivelului de colesterol. Această descoperire sugerează faptul că extractul de busuioc poate fi o modalitate utilă și sigură de a ajuta la gestionarea diabetului zaharat și a complicațiilor care apar în această boală.