Cum acționează beta-glucanii din ciuperci?
Știința actuală a descoperit în ciuperci o serie de compuși care întăresc imunitatea. Cei mai proeminenți sunt beta-glucanii, polizaharidele (un tip de fibră) care stimulează formarea macrofagelor, globulele albe din sânge care sunt responsabile de recunoașterea și atacarea virusurilor, bacteriilor și agenților patogeni. Acești compuși se găsesc și în alte alimente, deși ciupercile sunt sursa principală.
Aceste polizaharide acționează asupra sistemului imunitar, dar spre deosebire de alți stimulanți chimici, acestea fac acest lucru într-un mod controlat, astfel încât să nu devină hiper-reactivi. Conform ultimelor studii, cei mai eficienți beta-glucani sunt 1,3/1,6-beta-D-glucani. Acest tip particular de beta-glucani potențează imunitatea într-un mod superior celorlalți beta-glucani.
Acești beta-glucani, odată ingerați, ajung în intestin și intră în contact cu celule epiteliale specializate, numite „celule M”, care captează și facilitează trecerea lor prin peretele intestinal. Apoi ajung pe plăcile lui Peyer - organe limfoide ale mucoasei intestinale - și le transferă prin legarea la receptorii imunitari specifici, localizați în macrofage și limfocite („celule NK și T”), facilitând astfel răspunsul imun natural al organismului, care răspunde ca și cum ai fi atacat și fără efecte secundare negative.
Cercetătorii de la Universitatea Comenius din Bratislava (Slovacia) au testat eficacitatea beta-glucanilor în prevenirea și tratarea răcelilor, gripei și a altor infecții respiratorii. Sunt imunomodulatori naturali cu o acțiune foarte puternică asupra imunității sistemice și mucoase, potrivit medicilor Jesenak, Urbancikova și Banovcin. În plus, beta-glucanii îmbunătățesc starea de sănătate și bunăstarea generală. La copiii care suferă de infecții ale tractului respirator recurent, beta-glucanii sunt îndeosebi eficienți pentru tratarea și prevenirea acestora. Doza terapeutică folosită a fost de 10 mg / kg din greutatea copilului timp de 3 luni. În cazul beta-glucanilor obținuți din drojdie nutrițională, sunt necesare 100 mg/zi. La adulți, conform datelor culese de Universitatea Comenius și publicate în 2017 în revista Nutrients, dozele utilizate în diferite țări ca prevenire a gripei variază între 250 și 900 mg de beta-glucani, provenite din drojdia nutrițională.
Beta-glucanii controlează colesterolul
1,3/1,6 beta-D-glucani acționează în principal asupra imunității înnăscute (generale), dar și asupra anticorpilor dobândiți (specifici). În plus, beta-glucanii, deoarece sunt un tip de fibre, absorb colesterolul și toxinele din tractul intestinal și favorizează eliminarea lor înainte de a trece în fluxul sanguin. Putem spune că completarea dietei noastre cu alimente bogate în beta-glucani servește la controlul colesterolului și la intrarea substanțelor toxice. Datorită efectului lor asupra colesterolului, alimentele fortificate cu beta-glucani pot avea pe etichetă o declarație despre puterea lor de a menține nivelul normal al colesterolului din sânge.
Beta-glucanii au o acțiune antioxidantă
Și dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, beta-glucanii au, de asemenea, activitate antioxidantă. Fiind o fibră fermentabilă, bacteriile din intestin beneficiază de aceasta și produc acizi grași cu lanț scurt cu multiple acțiuni benefice în organism. Fermentarea fibrelor influențează expresia genelor din intestinul gros care afectează digestia, metabolismul colesterolului și glucozei, funcția sistemului imunitar și alte funcții. Cu toate aceste beneficii, este clar că acestea sunt substanțe esențiale întotdeauna și cu atât mai mult în aceste luni în care corpul nostru este supus testării zilnic.
Deoarece acești beta-glucani sunt cei mai abundenți în ciuperci, să vedem care dintre aceștia vă pot ajuta cel mai mult.
Ciupercile Shiitake stimulează sistemul imunitar
Unele dintre ciupercile cu cea mai mare capacitate de a tonifica sistemul defensiv sunt Shiitake (Lentinula edodes). Această ciupercă este bogată într-un beta-glucan numit lentinan, cu proprietăți antivirale și antitumorale remarcabile, deoarece stimulează formarea leucocitelor și reînnoirea celulară. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Florida, o mică porție zilnică de ciuperci Shiitake (5 g uscate sau aproximativ 30 g proaspete) este suficientă pentru a crește numărul de celule imune.
Ciupercile Maitake acționează împotriva virusurilor
Pe lângă beta-glucani și cupru, ciupercile Maitake (Grifola frondosa) conțin zinc, un mineral care contribuie la metabolismul macronutrienților și activează apărarea împotriva virușilor. Dacă este luat atunci când apar primele simptome, este capabil să încetinească avansul frigului sau să-l scurteze. Este unul dintre ciupercile cele mai utilizate pentru reglarea sistemului de apărare și a ficatului (metabolismul lipidelor și glucozei). Prin urmare, este utilizat și ca supliment în diete pentru a pierde în greutate și atunci când trigliceridele sunt ridicate.
Ciupercile Pleurotus sunt nutritive și eficiente
Ciupercile Pleurotus (Pleurotus ostreatus) sau ciupercile de plop se găsesc cu ușurință în magazine, deoarece sunt cultivate, sunt delicioase și au proprietăți excelente: calorii scăzute, proteine cu toți aminoacizii esențiali, vitamine din grupul B și vitamina C și minerale precum seleniu antioxidant, fosfor, magneziu, cupru și zinc. Ciupercile Pleurotus sunt bogate în fibre și sărace în grăsimi. De asemenea, acestea sunt bogate în cei mai activi beta-glucani la nivel imunitar. Un studiu condus de Dr. Mireia Morera a constatat că un supliment de beta-glucan extras din ciupercile Pleurotus, combinat cu vitamina C, a redus incidența infecțiilor respiratorii (otită, răceli, faringită, bronșită, etc.) la copiii care au participat la cercetare.
Pe lângă beta-glucani, ciupercile au substanțe care ne întăresc capacitatea de a ne apăra împotriva bolilor grave precum cancerul. Ergionionină și glutation Antioxidanți care pătrund în celule pentru a lupta împotriva radicalilor liberi din interior. „Ciupercile sunt cea mai bună sursă dietetică a acestor doi antioxidanți împreună”, potrivit lui Robert Beelman, directorul Penn State Center.
Ciupercile sunt, de asemenea, bogate într-un mineral, zinc, al cărui deficit crește șansele de infecție. Are proprietăți antivirale și unele studii indică faptul că un aport corect de zinc prin dietă ar putea reduce durata răcirii cu 50%.
Dintre ciuperci, Shiitake (96 mg/100 g) și Maitake (65 mg/100 g) se remarcă prin conținutul lor de zinc. Nevoile zilnice sunt de 12-15 mg. Alte alimente bogate în zinc includ tofu, semințele de cânepă, lintea și ovăzul.
Sistemul imunitar este foarte complex. Beta-glucanii și zincul acționează ca stimuli specifici, dar sunt necesari mulți alți nutrienți, pe care trebuie să îi obținem zilnic din alimentele pe care le consumăm, astfel încât funcționarea imunității să fie optimă. Printre acești nutrienți care contribuie la protecția dumneavoastră se numără vitamina A și vitamina C, magneziul și calciul. Unele alimente au, de asemenea, un efect antiviral, precum usturoiul și ceapa, ghimbirul sau probioticele precum kefirul, varza murată, tempehul sau sosul tamari, printre altele. Aceste alimente sunt, de asemenea, indicate pentru a preveni sau trata răcelile și stările gripale.