Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Remedii naturiste

Turmericul ca remediu antiviral – studii științifice

Scris de Ayurvedic Medica

Curcumina din turmeric inhibă furtuna de citokine indusă de virusuri

Turmericul ca remediu antiviral – studii științifice Turmericul (Curcuma longa L.) este o plantă originară din Asia care a fost folosită de secole pentru a îmbunătăți calitatea vieții și este o plantă căreia i se atribuie multe beneficii pentru sănătate. Turmericul are proprietăți antioxidante, poate ajuta la menținerea sănătății plămânilor și a ficatului, ajută la evitarea acumulării de grăsimi, facilitând eliminarea lor de către ficat. De asemenea, turmericul a fost utilizat pentru susținerea sănătății oaselor și a articulațiilor.

 Ingredientul activ din turmeric este polifenolul numit curcumină (responsabil pentru culoarea sa galbenă), care este inclus în grupul curcuminoizilor. Curcumina poate acționa pentru a sprijini buna funcționare a sistemului nervos și ajută la menținerea eficacității sistemului imunitar și a rezistenței împotriva alergiilor.

 

 

  Turmericul este ingredientul principal al produsului SanoHelp

Cumpără Sanohelp, Extract de turmeric lichid bio cu concentratia maximă de curcumină solubilă.

 

 Vă prezentăm în continuare câteva date importante privind legătura dintre curcumină și inhibarea atacurilor virale în organismul uman:

 - Curcumina ar putea exercita un efect inhibitor asupra furtunilor de citokine induse de virusul COVID-19, care apar ca urmare a producției excesive de celule imune și citokine pro-inflamatorii, pe lângă modularea răspunsurilor imune, ceea ce înseamnă că le poate regla atât în sus cât și în jos.

 - Potrivit unei analize științifice, curcumina ar putea fi utilizată ca agent terapeutic împotriva pneumoniei, a leziunilor pulmonare acute și a sindromului de detresă respiratorie acută ca urmare a infecției cauzate de coronavirus.

 - Curcumina ar putea avea, de asemenea, activitate antivirală directă împotriva multor virusuri, inclusiv SARS-CoV (care este coronavirusul responsabil pentru SARS).

 - Alte efecte benefice care sugerează că curcumina ar putea fi adecvată în tratamentul COVID-19 includ ameliorarea edemului și exudației, atenuarea leziunilor pulmonare, reducerea inflamației căilor respiratorii, inhibarea proliferării celulelor epiteliale bronșice, îmbunătățirea pneumoniei, ameliorarea fibrozei și îmbunătățirea indicelui pulmonar.

 Curcumina este ingredientul activ prezent în turmeric și are o bază solidă în știință, cu numeroase studii care susțin efectele sale antiinflamatoare, antivirale și anticancerigene. După cum a remarcat o recenzie din 2017 publicată în revista Foods:

 "Curcumina poate ajuta la controlul stărilor oxidative și inflamatorii, sindromului metabolic, artritei, anxietății și hiperlipidemiei ... Majoritatea acestor beneficii pot fi atribuite efectelor sale antiinflamatorii și antioxidante."

 În plus, curcumina și diverse alte suplimente alimentare au fost identificate ca având beneficii speciale împotriva virusului COVID-19.

 Conform articolului, „Inhibitorul potențial al proteazei principale COVID-19 (Mpro) din mai mulți compuși de plante medicinale prin studiu de andocare moleculară”, publicat în data de 13 martie 2020, printre diferiții compuși studiați, curcumina și demetoxicircumina au fost doi dintre compușii care s-au dovedit că pot inhiba virusul COVID-19.

 Studiile au arătat, de asemenea, că curcumina poate avea un efect inhibitor asupra furtunilor de citokine induse de virus, care apar ca urmare a producției în exces de celule imune și citokine pro-inflamatorii. Acest lucru sugerează, de asemenea, că turmericul poate fi de un folos deosebit împotriva COVID-19, având în vedere că furtuna de citokine într-o infecție severă și critică cu COVID-19 ar putea determina moartea acestor pacienți.

Turmericul are o posibilă capacitate terapeutică contra COVID-19

 Recent, un studiu științific publicat în revista Frontiers in Cell and Developmental Biology, pe 12 iunie 2020, a raportat că curcumina din turmeric ar putea fi eficientă pentru cazurile de pneumonie virală severă, cum ar fi cele determinate de COVID-19.

 Potrivit autorilor acestui studiu: „Infecția cu coronavirus, care include SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV2, provoacă boli descurajante care pot fi fatale din cauza insuficienței pulmonare și a furtunii sistemice de citokine. Dezvoltarea pneumoniei cauzate de coronavirus este legată de răspunsurile inflamatorii excesive la nivelul plămânului, cunoscute sub numele de „furtuni de citokine”, care pot provoca edem pulmonar, atelectazie și leziuni pulmonare acute (ALI) sau sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS). În prezent, nu există medicamente disponibile pentru a suprima în mod eficient leziunile pulmonare mediate de un răspuns excesiv de imun. Având în vedere toxicitatea scăzută și activitatea sa antioxidantă, antiinflamatorie și antivirală, este posibil să se speculeze că curcumina ar putea fi utilizată ca remediu terapeutic pentru a aborda pneumonia virală și ALI/ARDS. Prin urmare, în această revizuire, rezumăm dovezile acumulate din studiile preclinice folosind modele animale de pneumonie fatală în care s-a demonstrat că curcumina provoacă efecte protectoare prin reglarea expresiei atât a factorilor pro, cât și a factorilor antiinflamatori care promovează apoptoza celulelor care pot exacerba răspunsul inflamator. Aceste studii susțin justificarea faptului că curcumina poate fi utilizată ca agent terapeutic împotriva pneumoniei și ALI/ARDS la om, ca urmare a infecției cauzate de coronavirus”.

Turmericul poate inhiba furtuna de citokine din corp

 Așa cum s-a discutat în articolul publicat în revista Frontiers in Cell and Developmental Biology, curcumina are o lungă istorie de utilizare ca remediu și nu prezintă efecte secundare evidente.

 Studiile au arătat că curcumina poate prezenta acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, anti-cancerigenă și anti-diabetică, iar studiile clinice au demonstrat eficacitatea curcuminei în tratarea bolilor cardiovasculare, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a bolilor infecțioase, în special a infecțiilor virale. Având în vedere rolul său preventiv și terapeutic în infecțiile virale și furtunile de citokine comune tuturor infecțiilor virale, curcumina ar putea fi considerată un agent esențial pentru tratarea infecțiilor cu coronavirus.

 Un mecanism important din spatele efectelor benefice ale curcuminei este capacitatea sa de a modula răspunsurile imune, ceea ce înseamnă că poate regla și în sus, dar și în jos, după cum este necesar. Potrivit autorilor, cel puțin patru studii, publicate între 2018 și 2020, sugerează că curcumina ar putea inhiba furtunile de citokine induse de virus. Acestea includ următoarele:

 - Un studiu din 2018 publicat în revista International Immunopharmacology, care a arătat că curcumina poate inhiba replicarea virusului gripal A și a pneumoniei induse de gripă. În plus, poate activa calea de semnalizare Nrf2, inhiba stresul oxidativ și poate spori LPA indusă de gripă in vivo.

 - Un studiu din 2018 publicat în Journal of Food and Drug Analysis, care a constatat că curcumina poate inhiba eficient infecția cauzată de gripa A.

 - Un studiu din 2019 publicat în Frontiers in Microbiology, care a evidențiat acțiunea antivirală a curcuminei împotriva virusului gripal, virusului hepatitei C și HIV.

 - Un studiu din 2020 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a raportat că curcumina poate avea capacitatea de a bloca infecția cu virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2) și de a inhiba producerea de citokine și chemokine inflamatorii in vitro.

Turmericul și mecanismele sale de acțiune

 În ceea ce privește modul în care curcumina ar putea inhiba furtuna de citokine și modulează funcția imunitară, revizuirea științifică publicată în Frontiers in Cell and Developmental Biology a remarcat următoarele:

 „Există dovezi clare că pacienții infectați cu coronavirus prezintă niveluri ridicate de citokine și modificări patologice în plămâni. De exemplu, în sângele pacienților cu COVID-19 s-au observat concentrații mari de IL-2, IL-6 și IL-7. În special, nivelurile de IL-6 au fost crescute în mod critic la pacienții cu boală critică cu ARDS, comparativ cu pacienții fără ARDS, care a fost corelată statistic și semnificativ cu incidența decesului. Diverse studii in vivo și in vitro au arătat că curcumina și analogii săi pot inhiba în mod semnificativ producția și eliberarea de citokine pro-inflamatorii, cum ar fi IL-1, IL-6, IL-8 și TNF-α.

 Curcumina ar putea, de asemenea, să scadă expresia multor alți mediatori inflamatori care reglează activitatea celulelor imune și răspunsurile inflamatorii și să determine fibroza în plămâni după infecție. Mecanismul de bază al curcuminei care modulează inflamația a fost investigat pe larg și implică diverse căi de semnalizare, printre care NF-κB joacă un rol proeminent. S-a raportat că curcumina poate regla în mod eficient semnalizarea NF-κB prin mai multe mecanisme: în primul rând, curcumina poate inhiba activarea IKK, în al doilea rând, curcumina poate îmbunătăți expresia sau stabilitatea IκB, iar în al treilea rând, curcumina poate activa AMPK.

 S-a documentat că curcumina poate bloca semnalizarea NF-κB după infecția cu virusul gripal A (IAV) ca o consecință a activării AMPK și, în al patrulea rând, curcumina poate acționa asupra p65 pentru a modifica calea NF-κB. Infecția cu IAV poate reduce nivelurile de p65 în citosolul macrofagului și poate crește nivelul corespunzător în nucleu, unde formează un complex funcțional cu NF-κB, care poate regla în cele din urmă transcrierea citokinelor proinflamatorii. Dimpotrivă, utilizarea curcuminei poate bloca translocarea nucleară a NF-κB și a p65, reglând în jos transcrierea genelor citokinelor.

 Spre deosebire de efectul său negativ asupra moleculelor pro-inflamatorii, s-a demonstrat că curcumina reglează citokinele antiinflamatorii într-un mod pozitiv, în special IL-10. Acesta din urmă este un regulator negativ esențial pentru răspunsurile inflamatorii.
IL-10 acționează asupra monocitelor inflamatorii pentru a reduce eliberarea de TNF-α, IL-6 și ROS, atenuând astfel leziunile tisulare cauzate de un răspuns inflamator continuu. Curcumina poate atenua semnificativ leziunile pulmonare prin inducerea diferențierea celulelor T de reglementare (Tregs) și reglarea în sus a producției de IL-10 ″.

Turmericul are o acțiune antivirală dovedită

 La fel, curcumina din turmeric ar putea avea acțiune antivirală directă, inclusiv împotriva SARS-CoV (coronavirusul responsabil pentru SARS), după cum s-a demonstrat într-un studiu efectuat în 2007. Mai multe studii au elaborat mecanismele sale antivirale, pe care revista Frontiers in Cell and Developmental Biology le enumeră astfel:

 - Atacă proteinele virale;

 - Inhibă producția de particule și expresia genelor;

 - Blochează atașamentul viral la celule (posibil prin perturbarea fluidității învelișului viral);

 - Blochează intrarea virală în celulă;

 - Blochează replicarea virală.

 Curcumina se leagă strâns de hemaglutinină (HA), o glicoproteină care permite virusului gripal să se lege de celulă. Cercetările au arătat că curcumina ar putea interacționa cu HA, care poate modifica integritatea membranei virale. Acesta este ceea ce poate bloca atașamentul viral la celula gazdă și poate împiedica pătrunderea virusului în celulă. În plus, s-a demonstrat că curcumina inactivează direct anumite tulpini ale virusului gripal.

Turmericul și beneficiile sale pentru plămâni

 Alte efecte benefice care sugerează faptul că curcumina ar putea fi potrivită în tratarea virusului COVID-19 sunt următoarele:

Eliberează exsudația de proteine în spațiile alveolelor

Ameliorează edemul pulmonar cauzat de inflamație

Atenuează leziunea pulmonară

Reduce gradul de inflamație a căilor respiratorii

Modifică remodelarea căilor respiratorii prin inhibarea proliferării celulelor epiteliale în bronhii

Îmbunătățește simptomele pneumoniei și previne dezvoltarea pneumoniei severe

Ameliorează fibroza pulmonară indusă de LPA

Îmbunătățește indicele pulmonar

 Conform reviziei publicate în revista Frontiers in Cell and Developmental Biology, cercetările disponibile „sugerează că administrarea curcuminei ar putea avea atât efecte profilactice, cât și terapeutice asupra pneumoniei și mortalității induse de virus”. De asemenea, deși studiile la curcumină pentru coronavirusuri la om lipsesc încă; având în vedere rolul preventiv și terapeutic în infecțiile virale și furtunile de citokine comune tuturor infecțiilor virale, curcumina ar putea fi considerată un agent important pentru tratarea infecțiilor cu coronavirus.”

 Cercetările publicate în 2015 susțin în continuare concluziile reviziei publicate în revista Cell and Developmental Biology. Studiul intitulat „Suprimarea de către curcumină a eliberării de citokine și furtunei de citokine” a constatat că curcumina ar putea servi ca o posibilă terapie pentru pacienții infectați cu virusul Ebola și alte virusuri periculoase.

 După cum indică autorii acestui studiu: „Activitatea curcuminei în suprimarea citokinelor multiple și activitatea sa în modele experimentale de boli și afecțiuni legate de furtuna de citokine, sugerează că ar putea fi eficientă în tratarea pacienților cu Ebola și în abordarea furtunii de citokine.” Curcumina este slab absorbită din tractul intestinal; cu toate acestea, formulările intravenoase ar putea ajuta la atingerea nivelurilor terapeutice de curcumină în sânge la pacienții diagnosticați cu furtună de citokine.

Referințe bibliografice:

1. Ammon HPT, Wahl MA. Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica.

2. Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. Bioavailability of curcumin: problems and promises.

3. Li CJ, Zhang LJ, Dezube BJ, Crumpacker CS, Pardee AB. Three inhibitors of type 1 human immunodeficiency virus long terminal repeat-directed gene expression and virus replication.

4. Mazumder A, Raghavan K, Weinstein J, Kohn KW, Pommier Y. Inhibition of human immunodeficiency virus type-1 integrase by curcumin.

5. Chen D-Y, Shien J-H, Tiley L, et al. Curcumin inhibits influenza virus infection and haemagglutination activity.

6. Zandi K, Ramedani E, Mohammadi K, et al. Evaluation of antiviral activities of curcumin derivatives against HSV-1 in Vero cell line.

7. Divya CS, Pillai MR. Antitumor action of curcumin in human papillomavirus associated cells involves downregulation of viral oncogenes, prevention of NFkB and AP-1 translocation, and modulation of apoptosis.

8. Dutta K, Ghosh D, Basu A. Curcumin protects neuronal cells from japanese encephalitis virus-mediated cell death and also inhibits infective viral particle formation by dysregulation of ubiquitin-proteasome system.

9. Varaprasad K, Mohan YM, Vimala K, Mohana Raju K. Synthesis and characterization of hydrogel-silver nanoparticle-curcumin composites for wound dressing and antibacterial application.

10. Tomei L, Altamura S, Paonessa G, De Francesco R, Migliaccio G. HCV antiviral resistance: the impact of in vitro studies on the development of antiviral agents targeting the viral NS5B polymerase.

11. De Clercq E. Strategies in the design of antiviral drugs.

12. Jassim SAA, Naji MA. Novel antiviral agents: a medicinal plant perspective.

13. Dairaku I, Han Y, Yanaka N, Kato N. Inhibitory effect of curcumin on IMP dehydrogenase, the target for anticancer and antiviral chemotherapy agents.

14. Singh RK, Rai D, Yadav D, Bhargava A, Balzarini J, De Clercq E. Synthesis, antibacterial and antiviral properties of curcumin bioconjugates bearing dipeptide, fatty acids and folic acid.

15. Nabel GJ, Rice SA, Knipe DM, Baltimore D. Alternative mechamisms for activation of human immunodeficiency virus enhancer in T cells.

16. Mazumder A, Neamati N, Sunder S, et al. Curcumin analogs with altered potencies against HIV-1 integrase as probes for biochemical mechanisms of drug action.

17. Chauhan G, Rath G, Goyal AK. In-vitro anti-viral screening and cytotoxicity evaluation of copper-curcumin complex.

18. Ganem D, Prince AM. Hepatitis B virus infection—natural history and clinical consequences. The New England Journal of Medicine.

19. Chen C-J, Raung S-L, Kuo M-D, Wang Y-M. Suppression of Japanese encephalitis virus infection by non-steroidal anti-inflammatory drugs.

20. Bhawana B, Basniwal RK, Buttar HS, Jain VK, Jain N. Curcumin nanoparticles: preparation, characterization, and antimicrobial study.

21. Shailendiran D, Pawar N, Chanchal A, Pandey RP, Bohidar HB, Verma AK. Characterization and antimicrobial activity of nanocurcumin and curcumin. Proceedings of the International Conference on Nanoscience, Technology and Societal Implications.

22. Wang Y, Lu Z, Wu H, Lv F. Study on the antibiotic activity of microcapsule curcumin against foodborne pathogens. International Journal of Food Microbiology.

23. Wang Y-F, Shao J-J, Zhou C-H, et al. Food preservation effects of curcumin microcapsules.

24. Hatcher H, Planalp R, Cho J, Torti FM, Torti SV. Curcumin: from ancient medicine to current clinical trials. Cellular and Molecular Life Sciences.

25. Gupta SC, Kismali G, Aggarwal BB. Curcumin, a component of turmeric: from farm to pharmacy. Biofactors.

Categorie: