Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de piper negru (I)
- Categorie: Remedii naturiste
- Accesări: 757
O perspectivă istorică asupra uleiului de piper negru
Știința modernă utilizează uleiul esențial de piper negru pentru unele aplicații surprinzătoare, inclusiv ca un antidot pentru veninul de șarpe! Piperul negru (Piper nigrum) provine din India și poate crește până la 10 m în înălțime. Fructele rotunde ale plantei pot crește până la 6 mm în diametru. Fructele de Piper nigrum încep toate verzi și nesăbuite. Atât boabele verzi necoapte cât și boabele roșii coapte, când sunt lăsate să se usuce, devin negre. Uleiul esențial de piper negru este distilat cu aburi din boabele uscate și zdrobite ale plantei și produce un ulei limpede cu o nuanță spre verde deschis.
Dovezi arheologice arată că utilizarea piperului negru provine de cel puțin 2000 î.en. Conform cercetătorilor, se pare că egiptenii antici au folosit piperul negru inclusiv în procesul de mumificare. Într-adevăr, boabele de piper s-au găsit în nările mumificate ale lui Ramses al II-lea! Timp de secole, piperul negru a fost la fel de apreciat ca aurul și argintul și reprezenta 70% din comerțul cu mirodenii pe plan internațional.
Medicii tradiționali chinezi au folosit piperul negru și uleiul esențial care provine din acesta pentru a trata multe boli, inclusiv malaria, holera, dizenteria și alte tulburări digestive. Piperul negru a fost folosit pentru combaterea infecțiilor, pentru stimularea circulației sanguine, îmbunătățirea digestiei, stimularea apetitului, ca expectorant și ca afrodiziac.
Compoziția fitochimică a piperului negru
Piperina este principala substanță fitochimică din uleiul esențial de piper negru. Uleiul esențial de piper negru are un conținut ridicat de substanțe fitochimice (substanțe naturale, extrase din plante), cunoscute sub denumirea de monoterpene și sesquiterpene. Aceste substanțe fitochimice sunt cunoscute pentru funcțiile lor antioxidante și imunostimulatoare.
Alți compuși prezenți în piper negru includ limonenul, alfa- și beta-pinenul, camfenul, mircenul, felandrenul, beta-cariofilina, beta-bisabolenul, sabinenul, linaloolul, pinocarveolul, alfa-terpineolul și alfa-terpinenul. Toate aceste substanțe fitochimice fac obiectul a numeroase studii recente care indică o multitudine de beneficii pentru sănătatea umană.
În prezent, piperina este intens studiată de către cercetători din întreaga lume datorită proprietăților sale terapeutice speciale.
Cele 20 beneficii ale uleiului esențial de piper negru
Să vedem în continuare care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale uleiului esențial de piper negru:
1. Piperul negru este analgezic
Cercetătorii taiwanezi au raportat în anul 2014 rezultatele unui studiu aleatoriu, controlat, realizat pe 60 de pacienți cu dureri de gât. Grupul experimental a folosit o cremă cu o concentrație de 3% cuprinzând patru uleiuri esențiale: ulei esențial de piper negru, ulei esențial de măgheran, ulei esențial de lavandă și ulei esențial de mentă. Grupul de control a primit o cremă fără uleiuri esențiale.
După patru săptămâni, grupul experimental a înregistrat o îmbunătățire semnificativă atât în ceea ce privește mișcarea, cât și toleranța la durere. Un alt studiu realizat de către cercetătorii din Arabia Saudită în anul 2013 a constatat că piperina din uleiul de piper negru a avut efecte analgezice și anticonvulsive la cobaii de laborator.
În anul 2009, oamenii de știință coreeni au descoperit că piperina a avut efecte antiinflamatorii și anti-artritice la cobaii cu artrită. Cercetătorii au declarat că "piperina poate reduce în mod semnificativ simptomele nociceptive și artritice" și că "a redus semnificativ zona inflamatorie a articulatiilor gleznei." Nociceptorii sunt neuroni senzorici care sunt localizați în sistemul nervos. Aceștia ne avertizează asupra stimulilor potențial dăunători pentru piele, cum ar fi extremele de temperatură, presiunea dăunătoare, substanțele chimice dăunătoare, etc.
2.Piperul negru are proprietăți antibacteriene și antifungice
Un studiu realizat de o echipă de medici chinezi și publicat în anul 2017 a constatat că uleiul esențial de piper negru a avut efecte antifungice și antibacteriene împotriva unei varietăți de ciuperci patogene și de bacterii.
Cercetătorii au descoperit astfel că extractul de piper negru a redus complet colonii de Staphylococcus aureus (stafilococ auriu). Staphylococcus aureus provoacă în prezent probleme enorme în clinici și spitale, datorită faptului că este rezistent la antibioticele comune. Extractul de piper negru s-a dovedit, de asemenea, eficient împotriva altor bacterii, cum ar fi Escherichia coli, una dintre principalele cauze ale tulburărilor alimentare și Pseudomonas aeruginosa.
Un studiu din anul 2016 și publicat în revista Frontiers in Microbiology (Frontiere în Microbiologie), a constatat că uleiul esențial de piper negru a fost un agent antibacterian natural eficace împotriva E. Coli.
Cercetătorii coreeni au investigat 83 de uleiuri esențiale în 2014 pentru puterea lor de combatere a S. Aureus. Acesta este motivul pentru care unul dintre semnele distinctive ale lui S. aureus este acela că formează ceea ce se numește biofilm, care este unul dintre motivele pentru care acesta este capabil să reziste la medicamentele antibiotice standard.
De asemenea, S. Aureus produce toxina alfa, care este hemolitică (rupe celulele roșii din sânge). Acești cercetători au descoperit că uleiul esențial de piper negru (și câteva alte uleiuri esențiale) a inhibat formarea biofilmului produs de S. Aureus.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că uleiul esențial de piper negru reglează expresia genei alfa-toxină și elimină activitatea hemolitică, combătând astfel daunele și virulența lui S. Aureus.
În anul 2007, cercetătorii brazilieni au descoperit că doua dintre fitochimicalele din piperul negru, respectiv alfa-pinen și beta-pinen, împreună cu eugenolul din cuisoare au inhibat în mod eficient bacteriile care cauzează endocardită infecțioasă. Endocardita este o afecțiune inflamatorie periculoasă care afectează mucoasa interioară a inimii. Bacteriile testate au inclus Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae și Staphylococcus pyogenes.
3.Piperul negru are proprietăți anti-cancerigene
Uleiul esențial de piper negru și, în mod specific, piperina au constituit recent obiectul unui număr de studii de cercetare care indică o potențială activitate antitumorală puternică. Studiile au fost în primul rând realizate pe animale de laborator.
Până în prezent au fost raportate puține studii clinice la om, totuși, rezultatele studiilor cu piperină in vitro și pe animale par promițătoare. Pe lângă piperină, multe alte substanțe fitochimice bine studiate se găsesc în piperul negru. Acestea includ:
- Limonenul – un conținut de 18-20% se află în piperul negru. Există o multitudine de studii, inclusiv studiile realizate pe pacienți umani, care indică faptul că limonenul poate fi un compus puternic împotriva cancerului.
- Alpha-pinenul – un conținut de 10-12% în piperul negru;
- Beta-pinenul – un conținut de 24-26%, ambele discutate mai detaliat în acest articol.
- Beta-cariofilina – un conținut de 25-35%.
Un studiu realizat în anul 2017 în Thailanda a relevat că două substanțe fitochimice din piperul negru, respectiv kusunokinina și piperlongumina, care au efecte puternic citotoxice (toxice pentru celule) și anti-cancer asupra trei tipuri de celule canceroase. Au fost testate celulele MCF-7 (celule de cancer mamar carcinomul ductal infiltrat, receptor pozitiv pentru estrogen, receptor pozitiv pentru progesteron, HER2 negativ).
S-a dovedit astfel că cele două substanțe fitochimice au proprietăți puternice împotriva celulelor de tip MDA-MB-468 (celulele tumorale care nu au receptori hormonali, denumite „cancer de sân triplu negativ“) și celulele de tip SW-620 (cancer colorectal).
Un studiu comun realizat de cercetătorii iranieni și americani, publicat în anul 2017 în revista Current Medicinal Chemistry, a indicat că piperina a demonstrat o activitate chemopreventivă eficientă (preventivă împotriva cancerului).
Cercetătorii au descoperit că piperina suprimă reînnoirea celulelor stem de cancer și inhibă proliferarea celulelor canceroase (creștere rapidă), invazia, metastazarea (răspândirea) și angiogeneza (capacitatea tumorilor canceroase de a crea noi vase de sânge pentru a se hrăni). Datorită acestor proprietăți anticanceroase, antioxidante și antimutagenice (reducerea ratei de mutație), piperina a fost considerată de acești cercetători ca fiind un nou candidat important pentru studiile clinice în viitor.
4. Piperul negru este un remediu anti-inflamatoriu
Un studiu publicat în anul 2017 de către cercetătorii pakistanezi a constatat că piperina a avut efecte analgezice (de ameliorare a durerii) și antiinflamatorii la cobai. Cercetătorii coreeni au raportat, de asemenea, în anul 2017 că alte cinci substanțe fitochimice din piperul negru au prezentat o activitate antiinflamatoare in vitro.
5. Piperul negru are efecte anticonvulsive
Piperina este cunoscută că modulează mai mulți neurotransmițători ai creierului, cum ar fi serotonina, norepinefrina și GABA, toate acestea fiind legate de dezvoltarea convulsiilor epileptice.
În anul 2015, cercetările comune efectuate de către cercetătorii canadieni și indieni au descoperit că piperina a prezentat câteva proprietăți anticonvulsivante complexe. În anul 2017, cercetătorii chinezi au descoperit că piperina are efecte anticonvulsive. Ei au descoperit, de asemenea, că piperina este asociată cu insuficiența de memorie, inflamație și stres oxidativ la cobaii induși cu epilepsie.
6. Piperul negru are proprietăți anti-venin
Piperul negru este cunoscut de mult timp în unele părți ale Asiei ca fiind benefic pentru tratarea mușcăturilor de șarpe. Cercetătorii au investigat diferite componente ale piperului negru pentru a elucida exact cum ajută în acest caz. În anul 2017, cercetătorii indieni au descoperit că piperina inhibă unele dintre efectele potențial letale ale veninului de șarpe în studiile realizate pe animale de laborator.