Despre efectele negative ale zahărului
Majoritatea persoanelor sunt conștiente de faptul că un consum excesiv de zahăr poate crește în mod rapid nivelele acestuia în sânge, cauzând adeseori simptome neplăcute.
Consumat pe termen lung, zahărul alb contribuie la deteriorarea sistemului nervos, „fură” calciul din oase și demineralizează în general întregul corp. Zahărul alb, așa cum se știe deja, provoacă dependență și cauzează apariția cariilor, dar și fermentației în stomac dacă este combinat cu anumite alimente. Totodată, „epidemia de obezitate” este în mod direct relaționată cu consumul excesiv de zahăr (practic toate alimentele procesate conțin zahăr și fructoză ascunsă, inclusiv alimentele pentru copii). Zahărul cauzează de asemenea inflamația cronică, ceea ce crește implicit riscul de cancer.
În general, nu se recomandă consumul zahărului în exces deoarece acesta este una dintre cauzele potențiale ale apariției bolilor cronice precum diabetul și obezitatea. Totuși, consumul său moderat nu reprezintă un risc și se poate compensa prin adoptarea anumitor obiceiuri sănătoase de viață.
În continuare vă oferim 7 recomandări cheie pentru a neutraliza consumul excesiv de zahăr. Iată care sunt acestea:
1. Realizați o activitate fizică intensă
Una dintre modalitățile cele mai rapide și mai eficiente de a controla nivelele de glucoză din corp este de a realiza o activitate fizică intensă timp de cel puțin o jumătate de oră. Aceasta crește sensibilitatea la insulină și face ca mușchii să transforme zahărul în energie în timpul antrenamentului și după acesta.
De fapt, exercițiile fizice sunt necesare pentru toți pacienții care au diabet, indiferent de tipul acestuia. Cele mai recomandate exerciții în acest caz sunt exercițiile de tip cardio, care intensifică ritmul cardiac și ard surplusul de zaharuri în mod eficient. Puteți alege între jogging, înot, mersul pe bicicletă, schiat sau exerciții aerobice.
2. Hidratați-vă corespunzător
Foamea, și în particular, pofta de ceva dulce – poate fi un semnal din partea corpului că de fapt are nevoie de apă; dacă simțiți o senzație de foame bruscă, mai întâi beți un pahar cu apă.
Apa pură, filtrată sau de izvor este cea mai sănătoasă băutură deoarece nu conține calorii și nici zaharuri. Dacă beți un pahar sau două de apă după ce ați mâncat un produs care conține zahăr, ajută ca acesta să fie diluat mai ușor în sânge pentru a fi după aceea eliminat prin urină.
3. Renunțați la hidrații de carbon după dulce
Pentru a evita ca nivelele glicemiei să crească, este necesar să se renunțe la hidrații de carbon după ce ați mâncat un produs dulce. De exemplu, cina este bine să fie pe bază de legume și să se elimine pâinea, orezul alb, cartofii și toate alimentele bogate în hidrați de carbon (linte, fasole, năut, porumb, grâu, castane comestibile).
4. Consumați infuzie de scorțișoară
Infuzia de scorțișoară este unul dintre remediile naturale cele mai recomandate pentru pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2. Scorțișoara conține o substanță activă numită B1 cinnamtannin care stimulează receptorii de insulină sa regleze nivelele de glucoză din sânge.
De asemenea, datorită nivelului său ridicat de antioxidanți, scorțișoara acționează ca un remediu antiinflamatoriu puternic și întărește sistemul imunitar. Consumul ceaiului de scorțișoară dimineața, pe stomacul gol sau după mesele principale contribuie la stimularea funcției care transformă această substanță în energie. Ceaiul de scorțișoară se prepară foarte ușor, astfel:
Ingrediente:
- ½ linguriță de scorțișoară pulbere (2,5 g)
- 1 cană cu apă (250 ml)
Preparare:
- Aduceți apa la punctul de fierbere, apoi adăugați scorțișoara pulbere.
- Lăsați la infuzat timp de 10 minute, strecurați și consumați.
5. Consumați un cățel de usturoi crud
Usturoiul crud eliberează un compus activ numit alicină, al cărui efect îmbunătățește activitatea insulinei pentru a regla nivelele de glucoză. Aceasta contribuie la intrarea zahărului în fiecare celulă pentru a fi folosit ulterior ca și combustibil pentru organism.
Pe de altă parte, s-a demonstrat că usturoiul crud este un bun stimulent pentru anumite celule din pancreas care participă la creșterea secretării insulinei. În acest sens, se recomandă ca usturoiul să fie consumat întotdeauna crud și zdrobit pentru a elibera alicina, mai ales dacă ați consumat multe dulciuri.
6. Consumați un aliment bogat în proteine
Una dintre principalele consecințe negative ale consumului de zahăr este aceea că, după ce nivelele acestuia cresc în sânge, ulterior scad brusc și determină apariția unei puternice senzații de foame.
În acest sens, nutriționiștii recomandă consumul unui aliment bogat în proteine atunci când se resimte o foame bruscă. Un ou fiert, un iaurt grecesc sau un pumn de fructe uscate nu conțin mai mult de 200 calorii și stopează imediat pofta de a mânca ceva dulce.
7. Consumați apă caldă cu lămâie
Consumul acestei clasice băuturi este foarte eficient pentru a neutraliza consumul excesiv de zahăr, deoarece conține fibre și antioxidanți. Apa caldă cu lămâie este un remediu excepțional pentru detoxifierea întregului organism, deoarece îmbunătățește digestia, accelerează metabolismul și purifică ficatul.
Pentru a prepara apa cu lămâie este recomandat să folosiți apă cât mai pură, preferabil de izvor, iar apa trebuie să fie caldă, niciodată fierbinte. Lămâia este unul dintre cele mai alcalinizante alimente pentru corp. Deși lămâile conțin acid citric, în corp acesta nu creează aciditate, ci odată ce este metabolizat devine alcalin și ajută la alcalinizarea sângelui.
Ingrediente:
- 1 lămâie
- 1 cană cu apă caldă (250 ml)
Preparare: Stoarceți sucul de la o jumătate de lămâie în apa încălzită ușor în prealabil și beți acest preparat dimineața la trezire sau după ce ați consumat produse cu zahăr.
Alte recomandări contra consumului excesiv de zahăr: Pentru a înlocui zahărul alb, puteți alege zahărul brut din trestie, mierea de albine, zahărul din flori de cocos sau extractul de stevie. Stevia nu are efecte secundare și nici nu favorizează apariția cariilor. În plus, capacitatea de îndulcire a steviei este de 35 până la 45 ori mai mare decât a zaharozei, care este componentul principal al zahărului alb.