Dieta antiestrogenică: cheia pentru reglarea hormonilor
- Categorie: Purificare si detox
- Accesări: 786
Cum acționează estrogenul în organism?
Mai ales în timpul menopauzei, multe femei se întreabă ce să mănânce pentru a scădea estrogenii. Bărbații și femeile au atât hormoni sexuali feminini, cât și masculini, dar proporția și funcția lor în țesuturi variază la fiecare sex. Acești hormoni nu numai că asigură diferențele de sex, dar sunt esențiali pentru menținerea sănătății în diferite etape ale vieții. În acest articol ne vom concentra asupra modului de reglare a hormonilor sexuali feminini în corpul unei femei: estrogenul.
Care este rolul estrogenului în organism? La femei, estrogenii au efecte pozitive asupra creierului, oaselor, inimii, ficatului, vaginului și altor țesuturi. Nivelurile sale afectează starea de spirit, libidoul, greutatea, insulina și procesul de îmbătrânire.
În exces, estrogenul este periculos: prea mult estrogen poate provoca sindrom premenstrual, depresie, ovare polichistice, endometrioză sau miom uterin, iar în timp crește riscul de cancer uterin și de sân, cel mai frecvent la femei. Ce anume îi influențează echilibrul? Nu numai producția de estrogen determină efectul estrogenic final asupra organismului, ci și concentrația sa în țesuturi, calitatea acțiunii sale în celule, eficiența în eliminarea organismului și, desigur, estrogenii de mediu pe care îi absorbim marchează sănătatea femeii și riscul de a suferi anumite disfuncții ginecologice.
Cum se pot reduce nivelele de estrogen?
O dietă bună va fi cea capabilă să realizeze o modulație hormonală adevărată. Vă propunem în acest articol o dietă antiestrogenică: una care susține producția echilibrată de estrogeni, ajută la eliminarea reziduurilor hormonale toxice prin ficat și intestin și modulează acțiunea estrogenilor în țesuturi favorizând acțiunea lor corectă în receptorii acestora.
Enzima numită aromatază, o fabrică de estrogen
Estrogenii sunt produși, în special după menopauză, dintr-un alt hormon la femei. Este vorba despre androgeni, cunoscuți sub numele de hormoni sexuali masculini. Dar pentru ca glandele să producă estrogeni din androgeni, au nevoie de un mic transformator și de aici intră în joc o enzimă numită aromatază.
Aromataza este concentrată în țesuturile care au nevoie de estrogen. În unele țesuturi disfuncționale (respectiv endometrioză, fibroame, cancer de sân) se constată niveluri anormal de ridicate de aromatază care, producând estrogeni excesivi, favorizează dezechilibrul organismului.
Însă cu ajutorul dietei putem modula producția și activitatea aromatazei. Este cheia principală pentru îmbunătățirea sănătății hormonale în mod natural.
Când să urmăm o dietă antiestrogenică?
Putem urma o dietă antiestrogenică în situații de dezechilibru hormonal precum cancerul de sân, fibroame, endometrioză, migrene, sindrom premenstrual, ovare polichistice sau obezitate. Pentru a face acest lucru, trebuie să adăugați sau să consumați mai multe alimente care au efecte de modulare asupra aromatazei. Cu toate acestea, în stările de hiper-estrogenism dorit, cum ar fi sarcina, plantele sau condimentele nu ar trebui să fie abuzate în acest sens.
Alimentele benefice conțin inhibitori de aromatază naturală, cum ar fi luteoprine, polifenoli resveratroli, protoantocianine, flavonoide precum quercetina sau apigenina, steroli și acid linoleic conjugat. Acești inhibitori ai aromatazei nu au efectele secundare ale medicamentelor de sinteză, deoarece coexistă în alimente cu compuși care își îmbunătățesc efectele.
Efectul regulator al fitoestrogenilor
Estrogenii acționează în celulele țesuturilor care au nevoie de aceștia prin intermediul receptorilor: un fel de șuruburi inteligente care, atunci când sunt cuplate cu hormonul estrogenic, transmit mesajele lor specifice celulei și le influențează funcționarea. Există receptori de tip alfa și beta. Receptorii de tip alfa promovează creșterea celulelor, air cei de tip beta încetinește și stimulează moartea celulelor. Ambele sunt necesare dacă funcționează în echilibru.
Efectul benefic al fiitoestrogenilor: aparent estrogenii naturali prezenți în plante și alimente - fitoestrogenii - acționează asupra receptorilor beta, oferind un efect benefic celulelor. Multe alimente de modulare a aromatazei conțin, de asemenea, fitoestrogeni. Astfel, sunt capabili să influențeze atât producția de estrogen, cât și funcția sa.
Acumularea inutilă de grăsime în organism are multe consecințe asupra sănătății: printre ele se numără și alterarea echilibrului hormonal. Țesutul gras subcutanat este considerat cel mai mare producător de estrogeni din perioada de menopauză.
Favorizează estrogenii: aceștia pot fi produși în țesutul gras sau adipos din androgeni prin activarea aromatazei. Dar țesutul gras produce încă un hormon numit adiponectină, care reglează și producția de estrogen. Cu cât mai multă grăsime, cu atât mai puțină adiponectină.
În continuare vă oferim câteva recomandări cheie pentru dietă care iși propune să elimine excesul de estrogen:
Evitați excesul de greutate: o dietă care reduce excesul de greutate și influențează metabolismul grăsimilor este esențială pentru echilibrul hormonal.
Îmbunătățiți metabolismul: roșiile și acizii grași omega-3 cresc producția de adiponectină, principalul hormon care reglează metabolismul grăsimilor. Având niveluri ridicate ale acestui hormon, femeile vor fi protejate împotriva cancerului de sân și a diabetului.
Consumați soia cu moderație: un consum abundent de soia reduce adiponectina, astfel încât putem suspecta că soia își exercită rolul protector al cancerului de sân, în special la femeile cu masă corporală scăzută, cum ar fi asiaticele. Studiile asupra soiei și cancerului de sân rămân controversate la femeile occidentale; chiar și consumul intens pare contraproductiv înainte de instalarea menopauzei.
Consumați zaharuri cu moderație: alcoolul și zaharurile simple (alimente rafinate, zaharoză) provoacă vârfuri de insulină, unul dintre marii promotori ai acumulării de masă grasă. Și cu cât este mai mare masa de grăsime, cu atât aromatază este mai mare.
Consumați zilnic ceai verde: ceaiul verde ajută la reducerea masei grase datorită polifenolilor pe care îi conține, cum ar fi epigalocatechina. În plus, substanțele acive din ceaiul verde modulează aromataza în toate țesuturile și îmbunătățește inactivarea estrogenilor nocivi din ficat.
Aveți grijă de sănătatea ficatului: ficatul transformă estrogenii care circulă prin sânge într-o substanță reziduală, astfel încât rinichii să o poată elimina. Măsurând tipurile de estrogeni reziduali din urină putem ști cum funcționează ficatul nostru și dacă profilul nostru de estrogen este mai mult sau mai puțin sănătos.
Acordați importanța cuvenită detoxifierii: disfuncțiile hepatice pot ajunge la creșterea activității estrogenului și modificarea proporției acestuia. Orice dietă care îmbunătățește funcționarea ficatului va contribui la sănătatea hormonală. Prin urmare, o dietă antie-strogenică trebuie să fie detoxifiantă și depurativă.
Care este legătura dintre flora intestinală și grăsimea corporală?
Intestinul nostru este locuit de milioane de bacterii, care sunt cunoscute sub numele de microbiom sau flora intestinală. Aceste bacterii asigură o bună lucrare în echipă a ficatului și intestinului, pentru a efectua digestia și detoxifierea. Ele participă la producerea și eliminarea sărurilor biliare, derivate din colesterol și, desigur, la producerea și eliminarea hormonilor sexuali.
Activați-vă aliații: microbiomul intestinal este, de asemenea, capabil să activeze compuși ai anumitor alimente - cum ar fi acidul elagic din rodie - și să-i transforme în inhibitori de aromataza (în cazul rodiei, ar fi urolitinele).
O floră intestinală alterată poate chiar favoriza obezitatea, generând dezechilibre ale hormonilor care controlează generarea de celule grase.
Emoțiile și estrogenii din mediul înconjurător
Alți doi factori mari influențează nivelul nostru hormonal. Aceștia sunt stresul și parabenii din produsele cosmetice.
Reduceți stresul: deși este adevărat că femeile răspund mai bine la stres datorită estrogenului și acțiunii sale de protecție în creier, stresul susținut favorizează dezechilibrul hormonal și hepato-intestinal global și promovează obezitatea, toți fiind factori contraproductivi.
Optați pentru ecologic: pesticidele, unii aditivi, hormonii folosiți în industria animalelor și prezenți mai ales în carnea și produsele lactate, materialele plastice și unele ingrediente din produsele de înfrumusețare conțin xenoestrogeni precum bisfenolul A sau ftalați, printre multe altele. Aceste substanțe acționează ca estrogeni nocivi în organism.
Parabenul, un conservant utilizat pe scară largă în cosmetică, este de asemenea un xenoestrogen. În afară de consumul de alimente și produse cosmetice bio, nu uitați că xenoestrogenii se acumulează mai ales în grăsimea corporală și evitați excesul de greutate corporală.