Sanohelp

    Sanohelp - Extract de turmeric. 

        Antitumoral. Antiinflamator.

       Medica Stem- Antitumoral.

     Regenerare celulara. Imunitate.

    Vitamina c alcalina forte

         Vitamina C Alcalină Forte.

       Alcalinizantă. Antioxidantă.

    Sanocell

            SanoCell - Antitumoral.

        Antioxidant. Anticancerigen.

      

    Articole noi

    Insomnia: cauze, impact și soluții bazate pe …

    Ce este insomnia și cum ne afectează? Insomnia este o tulburare de somn care afectează capacitatea...

    Mențineți-vă mintea activă: cum să preveniți …

    Importanța proactivității în menținerea sănătății mintale Demența afectează milioane de oameni în ...

    Importanța somnului pentru sănătate: o privir…

    Începutul călătoriei în lumea somnului Somnul, adesea neglijat în viața agitată de azi, este un pi...

    Astenia de primăvară: combaterea simptomelor …

    Oboseala de sezon: înțelegerea asteniei de primăvară Primăvara aduce nu doar flori și soare, ci, p...

    Remisiile spontane ale cancerului: un fenomen…

    Ce sunt remisiile spontane ale cancerului? Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, canc...

    Cauta in site

    Inregistrare

    Suntem si pe Facebook

    Fructul pasiunii: nutrienți și beneficii

    Ce este fructul pasiunii?

    Fructul pasiunii este un fruct nutritiv tropical, care în prezent se bucură de tot mai multă popularitate, în special în rândul persoanelor conștiente de importanța alimentației. În ciuda dimensiunilor sale mici, fructul pasiunii este bogat în antioxidanți, vitamine și compuși vegetali care sunt benefici pentru sănătate.  Fructul pasiunii este de fapt fructul viței de vie Passiflora, un tip de floare pasiune. Are o coajă exterioară dură și un centru suculent, plin de semințe.

     Există mai multe tipuri care variază ca mărime și culoare. Soiurile violet și galben sunt cele mai frecvent disponibile, inclusiv:

     - Passiflora edulis: acestea sunt fructe mici, rotunde sau ovale, cu coaja purpurie.
     - Passiflora flavicarpa: acest tip este rotund sau oval cu coaja galbenă și de obicei puțin mai mare decât soiul violet.

     Deși sunt fructe tropicale, unele soiuri pot supraviețui în climele subtropicale.
    Din acest motiv, au fost cultivate peste tot în lume, iar culturile de fructul pasiunii pot fi găsite în Asia, Europa, Australia și America de Sud și de Nord.

    Care sunt nutrienții din fructul pasiunii?

     Fructul pasiunii este o sursă bună de nutrienți, în special de fibre, vitamina C și provitamina A. Un singur fruct al pasiunii de culoare violet conține:

    • Calorii: 17

    • Fibre: 2 grame

    • Vitamina C: 9% din doza zilnică recomandată (DZR)

    • Vitamina A: 8% din DZR

    • Fier: 2% din DZR

    • Potasiu: 2% din DZR

     Deși acest lucru nu poate părea mult, rețineți că acestea sunt valorile pentru un singur fruct mic, care are doar 17 calorii. Fructul pasiunii este o sursă bună de fibre, vitamina C și vitamina A.

     Acest fruct este bogat și în compuși vegetali benefici, inclusiv carotenoizi și polifenoli.
     De fapt, un studiu medical recent a descoperit că fructul pasiunii este chiar mai bogat în polifenoli decât multe alte fructe tropicale, inclusiv bananele, lychee, mango, papaya și ananasul. În plus, fructul pasiunii oferă o cantitate mică de fier. De obicei, corpul uman nu absoarbe foarte bine fierul din plante. Cu toate acestea, fierul din fructul pasiunii conține multă vitamina C, despre care se știe că îmbunătățește absorbția fierului.

    Fructul pasiunii: beneficii pentru sănătate

     Datorită profilului său nutritiv calitativ, fructul pasiunii oferă diverse beneficii pentru sănătate. Să vedem în continuare care sunt acestea:

    1. Fructul pasiunii este bogat în antioxidanți

     Antioxidanții protejează corpul de radicalii liberi, care sunt molecule instabile care pot deteriora celulele atunci când sunt prezente în număr mare. Fructul pasiunii conține o mulțime de antioxidanți, iar în special, este bogat în vitamina C, beta-caroten și polifenoli.

     Polifenolii sunt compuși ai plantelor care au o serie de efecte antioxidante și anti-inflamatorii. Acest lucru înseamnă că pot reduce riscul de inflamație cronică și de afecțiuni precum bolile de inimă. Vitamina C este un antioxidant important pe care trebuie să-l obținem prin intermediul dietei și susține sănătatea sistemului imunitar.

     Beta-carotenul este, de asemenea, un antioxidant important pe care corpul îl transformă în vitamina A, care este esențială pentru păstrarea sănătății ochilor și a pielii.
    În urma studiilor realizate, cercetătorii au constat că dietele bogate în beta-caroten vegetal pe bază de plante au fost legate de un risc mai mic de unele tipuri de cancer, inclusiv de prostată, colon, stomac și sân.

     În plus, semințele de fructul pasiunii sunt bogați în piceatannol, un polifenol care poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină la bărbații cu greutate în exces, putând reduce astfel riscul de diabet de tip 2 atunci când este luat ca supliment alimentar.

    2. Fructul pasiunii este o sursă bună de fibre dietetice

     O porție de fructul pasiunii ne oferă aproximativ 2 grame de fibre - destul de mult pentru un fruct atât de mic. Fibrele sunt importante pentru menținerea sănătății intestinale și pentru prevenirea constipației, însă majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fibre. Fibrele solubile ajută la încetinirea digestiei alimentelor, ceea ce poate preveni dezechilibrele de zahăr din sânge. Dietele bogate în fibre sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de îmbolnăviri, inclusiv de boli de inimă, diabet și obezitate. Fructul pasiunii este bogat în antioxidanți și fibre dietetice. Dietele bogate în acești nutrienți au fost legate de un risc mai mic de afecțiuni precum boli de inimă și diabet.

    3. Fructul pasiunii poate reduce inflamația

     Conținutul ridicat de antioxidanți din coaja fructului pasiunii îi poate oferi efecte anti-inflamatorii puternice atunci când sunt luate ca supliment. Un studiu efectuat recent a investigat efectele unui supliment din coajă de fructul pasiunii asupra simptomelor de astm timp de patru săptămâni. Grupul care a luat suplimentul a experimentat o reducere a respirației șuierătoare, a tusei și dificultăților de respirație.

     Într-un alt studiu efectuat la persoanele cu osteoartrită la genunchi, cei care au luat un extract de coajă de fructul pasiunii de culoare violet au raportat mai puțin durere și rigiditate la nivelul articulațiilor decât cei care nu au luat acest supliment.
     În general, efectele antioxidanților asupra inflamației și durerii la cei cu osteoartrită sunt încă neclare și sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

    Cum se consumă fructul pasiunii?

     Pentru a mânca acest fruct tropical, trebuie să tăiați sau să deschideți fructul în jumătate pentru a expune miezul și semințele colorate, suculente. Semințele sunt comestibile, astfel încât le puteți consuma împreună cu miezul și sucul. Pelicula albă care separă coaja de miez este și ea comestibilă, dar majoritatea oamenilor nu o mănâncă, deoarece este foarte amară.

     Fructul pasiunii este extrem de versatil și poate fi utilizat în mai multe moduri. Unele dintre cele mai populare moduri de a folosi fructul pasiunii includ diverse băuturi. Acest fruct poate fi strecurat printr-o sită pentru a face suc, care poate fi adăugat apoi la diverse sucuri sau smoothi-uri. Fructul pasiunii poate fi folosit de asemenea pentru a adăuga o textura crocantă și o aromă dulce în diverse salate, atât de fructe, cât și de legume. Fructul pasiunii poate fi consumat ca atare sau poate fi adăugat în diverse băuturi, deserturi și iaurturi. Dacă sunteți în căutarea unei gustări hrănitoare și gustoase, fructul pasiunii este o alegere excelentă. Este sărac în calorii, dar este bogat în nutrienți, fibre și antioxidanți – toate aceste elemente fac din fructul pasiunii un plus excelent la o dietă sănătoasă și echilibrată.

    Posibilele efecte secundare ale fructului pasiunii

     Fructul pasiunii este perfect sigur pentru a fi consumate de către majoritatea oamenilor, dar alergiile apar la un număr mic de persoane. Cei cu alergie la latex par să fie cel mai expuși riscului de alergie la fructul pasiunii. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre proteinele vegetale din fructe au o structură similară cu cea a proteinelor din latex, ceea ce poate declanșa o reacție alergică la unele persoane.

     Coaja fructului pasiunii poate conține, de asemenea, anumite substanțe chimice numite glicozide cianogene. Acestea se pot combina cu unele enzime pentru a forma cianura și sunt potențial otrăvitoare în cantități mari.
     Cu toate acestea, coaja exterioară dură a fructului nu este de obicei consumată și, în general, este considerată necomestibilă.