Ce este gheea?
Gheea este un tip de unt clarifiat din cultura ayurvedică, recomandat pentru beneficiile sale pentru sănătatea cardiovasculară, efectele sale antiinflamatorii și capacitatea sa antioxidantă, printre alte beneficii.
În bucătărie, gheea este ușor de făcut, conferă mâncărurilor o aromă delicată și delicioasă și este un aliat minunat pentru gătit la temperaturi ridicate. Consumat cu moderație, gheea este un aliment extrem de recomandat de încorporat în dieta zilnică.
Gheea, numit și „elixirul de aur” din tradiția Ayurvedică, este un tip de unt clarifiat care face parte din bucătăria tradițională indiană de mii de ani. Foarte apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate, gheea este atât de versatilă încât poate fi folosită în orice bucătărie. Gheea sau untul clarifiat înseamnă că apa din lapte s-a evaporat și că materia solidă - în mare parte proteinele și zaharurile - au fost eliminate, lăsând doar grăsimea.
Gheea este același lucru, dar cu o diferență: în procesul de fabricație este încălzită pentru o perioadă mai lungă și capătă un gust dulce care amintește de nuci. Gheea este delicioasă și se combină cu aproape orice fel de mâncare și chiar cu câteva băuturi.
Deoarece este foarte saturată, grăsimea din ghee este foarte stabilă, ceea ce îi permite să fie utilizată la gătit la temperaturi ridicate. Se tolerează încălziri ale gheei de până la 250ºC fără risc de oxidare; astfel gheea este esențială în gătitul sănătos. Nu este necesar să fie păstrată în frigider, dar este recomandabil să o păstrați într-un spațiu protejat de lumină (de exemplu, într-un dulap sau într-o sticlă închisă la culoare). Gheea poate face parte din dieta dumneavoastră zilnică, atât timp cât este utilizată într-un mod moderat și este de bună calitate sau că este preparată acasă din unt organic.
Gheea: proprietăți nutriționale
Gheea este deosebit de interesant din punct de vedere nutrițional pentru conținutul său în grăsimi sănătoase și necesare, în principal omega-3, acid linoleic conjugat și acid butiric.
De asemenea, gheea este bogată în unele vitamine și antioxidanți și este un produs perfect pentru persoanele care nu doresc să consume lactoză sau cazeină.
Vitamine
Gheea este o sursă recomandată de vitamine solubile în grăsimi precum vitaminele A, E și K2, nu foarte ușor de obținut în dieta modernă. De asemenea, gheea furnizează o cantitate mică de vitamina B12, care este importantă mai ales în alimentația persoanelor vegetariene sau vegane.
Minerale
Unele minerale pe care le conține gheea, cum ar fi calciul, fosforul, cromul, zincul, cuprul și seleniul ies în evidență.
Grăsimi
În ceea ce privește grăsimile, gheea are un conținut ridicat de grăsimi saturate (aproximativ 51% din totalul acizilor grași), mono-nesaturate și colesterol. Gheea este de asemenea o sursă de acizi grași cu lanț scurt: acid linoleic conjugat (CLA) și acid butiric, în principal.
Conținut energetic
Fiind un produs esențial gras, gheea are o densitate calorică ridicată. Pentru fiecare 100 g de ghee, obținem mai mult de 700 kcal (o lingură este egală cu aproximativ 107 kcal).
Gheea: principalele beneficii pentru sănătate
Diverse studii științifice recunosc unele dintre beneficiile și utilizările terapeutice ale gheei care au fost observate încă din cele mai vechi timpuri în cultura tradițională Ayurvedică.
1. Favorizează digestia: gheea stimulează focul digestiv sau Agni (în tradiția Ayurvedică), în timp ce înmoaie mucoasa gastrică, ceea ce îl face un aliment adecvat pentru gastrită, reflux, arsuri la stomac sau ulcer. De asemenea, gheea funcționează ca vehicul pentru substanțele nutritive solubile în grăsimi, ceea ce le permite să fie absorbite.
2. Are un efect ușor laxativ: gheea unge tubul digestiv și stimulează fluxul de bilă, promovând astfel tranzitul intestinal și detoxifierea ficatului.
3. Protejează sănătatea cardiovasculară: s-a demonstrat că utilizarea moderată a gheei îmbunătățește profilul lipidic (trigliceride, colesterol) al sângelui, aduce beneficii pentru funcția cognitivă, protejează sănătatea cardiovasculară, consolidează sistemul nervos și previne numeroase boli.
4. Este antioxidantă și previne cancerul: datorită prezenței vitaminelor A și E și seleniu în compoziția sa, gheea are capacitatea de a proteja membranele celulare de acțiunea radicalilor liberi. În plus, gheea este considerat un agent antitumoral datorită tipului de uleiuri pe care le conține.
5. Protejează mucoasele: datorită conținutului său ridicat de vitamina A, în principal sub formă de retinol, gheea este un bun remediu protector al membranelor mucoase, pielii și ajută, de asemenea, la menținerea sănătății bune a vederii.
6. Este un bun aliat contra diabetului și excesului de greutate corporală: unele studii leagă acidul butiric din ghee cu îmbunătățirea sensibilității la insulină și, de asemenea, ca suport interesant pentru pierderea în greutate. De asemenea, acest acid gras este esențial pentru recuperarea intestinelor cu probleme de permeabilitate.
7. Are un efect anti-inflamator: în general, în toate patologiile în care există o inflamație de bază, gheea ar putea proteja sau favoriza procesul de dezinflamare. Acest lucru este valabil mai ales dacă gheea este obținută din lapte organic, deoarece în acest caz este generată o proporție mult mai benefică de omega-6 și omega-3.
La rândul său, vitamina K2, esențială pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui, este de asemenea mai prezentă dacă vacile sunt hrănite cu iarbă. În general, proprietățile nutriționale și beneficiile pentru sănătate ale gheei sunt îmbunătățite dacă untul cu care este fabricat provine de la acest tip de animale.
Schimbările vitale ale gheei conform medicinii Ayurvedice
Calitățile terapeutice ale gheei se obțin atât prin administrarea internă pe cale orală, cât și extern aplicată pe piele. Cultura ayurvedică acordă o mare importanță pielii ca organ prin care intră o bună parte din nutrienți. Există o mulțime de tratamente sau formule de tip ayurvedic în care se utilizează gheea. Unele dintre ele sunt următoarele:
- Ca remediu topic: în caz de eczeme, erupții cutanate, arsuri, gheea se aplică direct pe rană.
- Pentru a spori tinerețea pielii și a-i oferi nutriție și elasticitate: de asemenea, gheea poate fi masată direct pe piele sau adăugată la apa de baie.
- În procesele de purificare sau în situația de constipație: în aceste cazuri, pe stomacul gol, se ia o cantitate mică de ghee cu un pahar cu apă caldă.
- Ca bază pentru plantele ayurvedice, pentru a favoriza ca acestea să ajungă mai adânc în organism și să fie absorbite de țesuturile în care își exercită efectele terapeutice.
- În Netra Tarpana, un tratament Ayurvedic pentru îmbunătățirea sănătății ochilor și de asemenea, pentru a aduce mai multă claritate vocii.
Cum se poate găti cu ghee?
Dacă alegeți să preparați gheea în casă puteți alege cele mai bune materii prime și, în acest fel, asigurați beneficiile acestui ingredient valoros în ceea ce privește sănătatea și aroma.
Gheea se potrivește atât cu mâncărurile sărate, dar și cu cele dulci. Băuturile calde precum ceaiurile sunt delicioase însoțite de acest aliment. De asemenea, dacă gheea se adaugă unui smoothie sau shake, acest lucru va determina ca zaharurile să treacă în sânge mai încet. Există câteva variante care pot îmbogăți gheea în aromă și, de asemenea, în proprietățile terapeutice.
Ghee de cocos
După ce ați strecurat gheea, înainte de a se răci complet:
- Amestecați cu ulei de nucă de cocos în părți egale.
- Amestecați în continuare în timp ce se termină răcirea, astfel încât grăsimile să fie bine integrate.
- Proporția aleasă poate fi după gust.
Ghee cu condimente
Când preparați acasă ghee, când untul s-a topit, puteți adăuga tot felul de ierburi și condimente care îi vor oferi o aromă specială. Posibilitățile sunt nesfârșite, iar unele pot fi următoarele:
- Niște căței de usturoi tocați.
- 4 ramuri din fiecare dintre următoarele plante aromatice: oregano, cimbru și rozmarin.
- 1 linguriță de semințe de fenicul.
- Un sfert de linguriță de semințe de cardamom.
- O bucățică de 2-3 cm de lemn de scorțișoară.
- O linguriță de ghimbir proaspăt și tocat.