Calciul este un mineral esențial
Calciul, cunoscut cel mai bine pentru rolul său important în sănătatea osoasă, este un mineral esențial. Calciul este necesar pentru stabilizarea tensiunii arteriale, reglarea secreției hormonilor și efectuarea corectă a semnalelor nervoase. Deficiența de calciu poate fi identificată prin anumite simptome. Iată o listă cu cele mai frecvente semne că organismul dumneavoastră nu are suficient calciu:
1. Piele uscată
Lipsa de calciu, cunoscută și sub denumirea de hipocalcemie, poate fi vizibilă pe suprafața pielii. Această condiție va face probabil ca pielea să arate scuamoasă și uscată. De asemenea, s-a constatat că deficitul de calciu este strâns legat de dezvoltarea afecțiunilor cutanate, cum ar fi eczemele și psoriazisul.
2. Oboseală
O lipsă de calciu vă poate afecta sănătatea fizică generală. Dacă vă confruntați cu oboseală extremă, letargie, lipsă de energie sau o senzație constantă de lentoare nu consumați băuturi energizante. În schimb, concentrați-vă pe ceva pozitiv, cum ar fi echilibrarea dietei.
3. Depresie
Calciul este, de asemenea, esențial pentru reglarea stării de spirit. Calciul este un sedativ natural care produce efecte calmante și relaxante. În general, cu cât consumați mai puțin calciu, cu atât vă puteți simți mai deprimat și mai iritabil.
4. Insomnii
În timpul somnului, nivelul de calciu crește și scade, în timp ce cele mai ridicate niveluri apar în timpul somnului profund. Dacă corpul dumneavoastră nu are calciu, probabil că nu vă veți odihni suficient în timpul nopții. Această problemă este legată de rolul calciului în crearea melatoninei, un hormon care ne ajută să adormim.
5. Parestezie
Parestezia include simptome neurologice legate de deficitul de calciu sever. Este posibil să aveți senzația de furnicături și amorțeli în jurul gurii sau la degetele de la mâini și de la picioare, tremurături musculare, un senzație scăzută a tactului și, de asemenea o memorie slabă.
6. Îmbolnăviri frecvente
Calciul joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar sănătos, deoarece ajută organismul să lupte împotriva virusurilor și a bacteriilor. Deficiența de calciu reduce rezistența organismului împotriva atacurilor patogene, ceea ce vă face să vă răciți, să tușiți și să strănutați mai frecvent.
7. Unghii fragile
Ca și oasele, unghiile au nevoie de o anumită cantitate de calciu pentru a-și menține integritatea. Prin urmare, când suferiți de o deficiență de calciu, unghiile se usucă, slăbesc și sunt predispuse la rupere. Unghiile subțiri nu sunt suficient de groase pentru a rezista unui impact și, prin urmare, se pot rupe în timpul celor mai simple activități zilnice.
8. Dificultatea de a înghiți
Deși poate părea surprinzător, deficitul de calciu poate determina disfagie sau dificultăți la înghițire. Această senzație de opresiune este cauzată de contracțiile slabe ale mușchilor gâtului. Când este severă, poate provoca spasme chiar și în laringe, ceea ce determină schimbări neobișnuite în voce.
9. Probleme dentare
Cea mai mare parte a calciului este stocată în oase și dinți, astfel încât aceștia sunt de obicei primii care suferă de deficit de calciu. Datorită acestui element vital, dinții pot deveni galbeni și se pot deteriora cu ușurință. În plus, riscul de a suferi de boala parodontală poate crește, de asemenea.
10. Crampe musculare
Dacă suferiți de crampe musculare la coapse, brațe și gambe care apar mai ales în timpul nopții, acesta poate fi unul din primele simptome ale deficitului de calciu. Crampele pot fi, de asemenea, urmate de dureri musculare în timp ce vă mișcați sau mergeți pe jos și pot progresa în timp în spasme în mușchii întregului corp.
Cum se tratează deficiența de calciu?
Toți adulții ar trebui să consume aproximativ 1000 mg de calciu pe zi. Pentru a menține aportul adecvat de calciu, dieta trebuie să includă suficiente legume cu frunze verzi, cum ar fi varză, broccoli, gulii și verdețuri. Pentru alte alimente bogate în calciu, este necesar să se consume și soia, migdale și semințe de susan. În plus, pentru a vă ajuta organismul să absoarbă calciul mai bine, ar trebui să creșteți consumul de vitamina D, care se găsește în alimente cum ar fi gălbenușurile de ou, ciuperci, cereale integrale, fulgi de ovăz și suc de portocale.