Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Beneficiile aromaterapiei în alinarea simptom…

  Aromaterapia oferă multiple beneficii terapeutice Aromaterapia, cu o istorie îndelungată în utiliz...

  Aminoacizii esențiali: pilonii necunoscuți ai…

  Aminoacizii esențiali mențin sănătatea optimă Aminoacizii esențiali sunt adesea eroii necunoscuți ...

  Optimizarea digestiei și metabolismului prin …

  Ayurveda te ajută să optimizezi digestia și metabolismul Introducere În Ayurveda, o digestie sănă...

  Rutina zilnică ayurvedică: cheia pentru un st…

  Rutină zilnică este esențială pentru sănătate O rutină zilnică, sau Dinacharya, conform Ayurvedei...

  Top 5 terapii ayurvedice pentru reducerea str…

   Ayurveda oferă metode naturale pentru gestionarea stresului Introducere  Într-o lume tot mai ag...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Vitamina C clasic versus alcalin

  Vitamina C: acid ascorbic, ascorbatul de sodiu sau ascorbatul de calciu?

   În ultimul timp se discută tot mai mult despre necesitatea unei diete alcaline pentru menținerea unei stări ideale de sănătate. Astfel, este cunoscut deja faptul că dieta alcalină protejează oasele împotriva demineralizării, restabilește echilibrul hormonal şi ameliorează bolile cronice. Atunci când ph-ul este acid, organismul extrage minerale (calciu, magneziu) din oase pentru a alcaliniza mediul.   De asemenea, se știe că este absolut necesar ca sângele venos să aibă un ph foarte apropiat de 7,46. Din punct de vedere fiziologic, atunci când ph-ul are această valoare, nutrienții şi mineralele se absorb în mod optim, iar activitatea enzimatică decurge eficient. Dacă ph-ul devine prea acid sau prea alcalin apar afecțiuni foarte grave, deoarece organismul nu mai este capabil să absoarbă eficient nutrienții, iar reacțiile metabolice sunt dramatic afectate. În acest sens, cercetătorii susțin că celulele normale sunt distruse într-un mediu acid, pe când celulele canceroase se dezvoltă perfect în aceste condiții.

   Un argument pentru dieta alcalină este şi faptul că multe produse naturale sunt alcaline, însă în momentul în care sunt adaugați conservanți, coloranți sau alți aditivi, cele mai multe alimente devin acide. Fructele, inclusiv citricele, considerate alimente acide, odată ajunse în stomac au totuși un efect alcalinizat, deoarece reacția dintre mediul din stomac - puternic acid şi substanțele din fructe este una bazică.

   Pornind de la aceste considerente, să vedem care este cea mai bună formă de vitamina C pentru organism.

   Vitamina C standard – acidul ascorbic, determină un ph acid şi are efecte neplăcute atunci când este administrată în cantități mari sau la persoanele cu sensibilități gastrice. În acest sens, este mult mai indicat să se administreze vitamina C alcalină. Dar mai sunt şi alte considerente de care trebuie să ținem cont. Să le luăm pe rând.

   Vitamina C există în forme diferite, care au aproximativ aceleași indicații şi beneficii, dar cu eficientă şi biodisponibilitate diferită. Biodisponibilitatea reprezintă gradul în care un nutrient devine disponibil pentru țesutul sau organul țintă, după ce a fost administrat.

   Vitamina C clasică, adică acidul ascorbic, se absoarbe uşor în organism, dar este şi foarte rapid eliminată prin urină, fiind o vitamină hidrosolubilă care nu poate fi reţinută mult timp în corp. Astfel, doar o parte din cantitatea administrată este cu adevărat absorbită şi disponibilă în celule.

   Jane Higdon, R.N., doctor în științe la LPI Micronutrient Information Center, s-a bazat pe dovezi ştiinţifice când a descris diversele forme de vitamina C din punct de vedere al biodisponibilităţii.

   Ea susține că sărurile minerale ale acidului ascorbic (ascorbaţii) sunt tamponate şi, astfel, mai puțin acide decât vitamina C clasică – acidul ascorbic. Astfel, ascorbaţii sunt recomandați mai ales persoanelor care au probleme gastrointestinale (dureri abdominale sau diaree) provocate de acidul ascorbic. Tot dr. Jane Higdon atrage atenția că, atunci când sunt administrate sărurile minerale ale acidului ascorbic, atât acidul ascorbic cât şi mineralele se absorb foarte bine. De aceea, este important să se ia în considerare doza de mineral care însoţeşte acidul ascorbic. Ascorbaţii sunt disponibili în mai multe forme, dintre care cele mai utilizate sunt ascorbatul de sodiu şi ascorbatul de calciu.

   Un gram de ascorbat de sodiu conține 889 mg de acid ascorbic şi 111 mg de sodiu. Persoanele care trebuie să urmeze o dietă săracă în sodiu, de exemplu cele care suferă de hipertensiune, nu trebuie să depășească 2500 mg de sodiu/zi. Ele trebuie să țină cont de cantitatea de ascorbat de sodiu administrată. 22 de grame de ascorbat de sodiu ar furniza şi maximul de sodiu admis, dar totuși aceasta nu este singura sursă de sodiu, acesta fiind asimilat şi din alimentele obișnuite.

   Un gram de ascorbat de calciu furnizează 890-910 mg de acid ascorbic şi 90-110 mg de calciu. În această formă, calciul se absoarbe foarte bine în organism. Doza zilnică de calciu recomandată pentru adulți este de 1-1,2 g şi nu ar trebui să depășească 2,5 g. Constatăm astfel că putem administra fără nici un fel de probleme 11 g de ascorbat de calciu zilnic, dar este indicat să nu depășim 23 g.

   De altfel, ascorbatul de calciu este şi o sursă foarte bună de calciu. Prin urmare, nu mai este necesară şi chiar ar trebui evitată administrarea unui alt preparat/supliment de calciu simultan cu ascorbatul de calciu. Spre deosebire de sodiu, calciul este asimilat mult mai puțin din alimente, astfel încât riscul supradozării cu calciu este mult mai mic în cazul administrării ascorbatului de calciu. Un alt avantaj este acela că această formă de calciu este absorbită mai bine decât carbonatul, citratul sau clorura de calciu.

   Toate formele de vitamina C: acidul ascorbic, ascorbatul de sodiu şi ascorbatul de calciu au proprietăți antioxidante şi antimicrobiene deosebite. Totuşi, putem să le considerăm mai intense la ascorbatul de calciu, atât pentru faptul că acţiunea sa durează mai mult (deoarece staționează mai mult în organism), cât şi datorită acțiunii sinergice a calciului care apare atunci.

   Ascorbatul de calciu sub formă de pulbere poate fi consumat ca supliment şi este bine absorbit în intestin, deoarece absorbția de calciu este facilitată de aciditatea mai mare din intestin. Acesta este motivul pentru care calciul este adesea adăugat în sucul de portocale.

   Adaosul de săruri de calciu în acidul ascorbic tamponează aciditatea acestuia, ceea ce îl face mult mai ușor de digerat şi de absorbit la nivelul tractului digestiv. Combinația este, de asemenea, convenabilă prin faptul că oferă atât suplimentarea cu calciu, cât şi cu vitamina C într-o singură doză. În general, așa cum am arătat mai sus, 1000 de miligrame de ascorbat de calciu furnizează aproximativ 900 de miligrame de vitamina C şi100 de miligrame de calciu.

   Această combinație a celor două în același supliment oferă nutrienții necesari şi în același timp reduce disconfortul gastro-intestinal, cum ar fi diareea, aciditatea și greața. Ascorbatul de calciu este util mai ales in cazul pacienților grav bolnavi care au nevoie de cantități mari de vitamina C, dar nu tolerează suplimente acide, cum ar fi vitamina C standard.

   Disponibil sub formă de pudră, comprimate masticabile sau comprimate orale, ascorbatul de calciu este recomandat să fie administrat cu alimente, în timpul mesei sau după masă. Alimentele încetinesc procesul de digestie, ceea ce permite organismului să absoarbă încet suplimentul de ascorbat de calciu în sânge, şi astfel beneficiile sunt maxime.

   Având o eliberare mai lentă, capsulele sunt recomandate pentru pacienţii care nu sunt pot să consume alimente. Studiile au arătat cărata de absorbţie a ascorbatului de calciu rămâne, în mare măsură,aceeaşi, indiferent dacă acesta este luat sub formă de pulbere sau sub formă de capsule.

   Dintre toate formele, este preferat ascorbatul de calciu, în ciuda gustului său amar, datorită următoarelor argumente:

   - este cea mai bună sursă uşor absorbabilă, atât de vitamina C, cât şi de calciu

   - nu conține sodiu - este alcalin şi determină un ph neutru, fiind blând cu un stomac sensibil

   - acidul ascorbic ajută la absorbţia calciului şi crește biodisponibilitatea acestuia în celule

   - calciul reține vitamina C mai mult în organism, ceea ce face ca acidul ascorbic să rămână mai mult în celule (este ştiut faptul că acidul ascorbic singur părăsește rapid organismul prin urină)

   - riscul de supradozare este foarte mic, la 11 g de ascorbat de calciu se administrează abia 1,2 g de calciu (care este doza zilnică recomandată unui adult

   - ascorbatul de calciu are,în mod semnificativ,mai puțin efecte adverse epigastrice față de vitamina C clasică şi este mult mai bine tolerat de persoanele sensibile la alimente acide

   - ascorbatul de calciu este mai eficient în reducerea durerii în osteoporoză prin acțiunea simultană a vitaminei C şi a calciului. Astfel, un singur supliment furnizează cele două elemente esențiale

   – calciu şi vitamina C - în această formă, calciul se absoarbe cel mai bine în comparație cu clorura de calciu sau carbonatul de calciu, datorită gradului său mai mare de solubilitate în intestine - acțiunea de durată în organism

   – prin faptul că are o biodisponibilitate mai mare în celule şi este reţinut mai mult timp în corp, generează efecte profunde şi care persistă mai mult în timp. Este, astfel, puternic antioxidant, imuno stimulator, antimicrobian, detoxifiant, alcalinizat, protejează colesterolul “bun” de oxidare, facilitează vindecarea plăgilor, contribuie la întărirea şi sănătatea oaselor şi a dinților, îmbunătățește circulația în vasele sanguine si flexibilitatea acestora.