Pentru a stimula vindecarea, alegeți alimente cât mai vii
Dr. Karmelo Bizkarra, specialist în nutriția antropozofică și director al Centrului de sănătate vitală Zuhaizpe ne vorbește în acest articol despre importanța energiilor subtile ale alimentelor care constituie baza menținerii echilibrului și a sănătății și despre arta vindecării cu ajutorul medicinei și nutriției antroposofice.
Karmelo Bizkarra este directorul medical al Centrului de Sănătate Vital Zuhaizpe din Navarra. El este, de asemenea, autorul cărților precum Arta de a ne alimenta și profesor universitar de medicină naturistă. De la Zuhaizpe, recunoscut ca fiind Centrul medical și psihologic de către Departamentul de Sănătate al Navarrei, specialiștii în nutriție ne propun o dietă vegetariană, o purificare a dietei sau chiar postul controlat, precum și un proces de vindecare emoțională.
Să vedem în continuare un interviu foarte interesant, realizat recent cu specialistul în nutriție, dr. Karmelo Bizcarra.
- Pe lângă calorii, proteine, fibre, etc., ne oferă alimentele și altceva de care nu suntem neapărat conștienți?
Dr. Bizcarra: Caloriile sunt un indice de cantitate, nu de calitate. În forma și culoarea hranei există anumite energii subtile. Consumându-le, extragem aceste energii. În ultimii ani s-a constatat că antioxidanții se găsesc în pigmenții alimentari, care împiedică radicalii liberi să fure electroni de la alte substanțe din organism. Forma alimentelor este, de asemenea, importantă. De exemplu, dovleacul are mai multă masă decât formă; pe de altă parte, o nucă are o anumită formă și o masă mică, este mai puțin expansivă, mai minerală. Ele exprimă lucruri diferite, cum ar fi doi poli opuși.
- Ce ne indică forma alimentelor despre potențialul lor de sănătate?
Dr. Bizcarra: Suntem la începutul acestei cunoașteri. Nu este același lucru o formă ca și cea a conopidei, care se extinde, până la semințele de susan, care sunt aproape fără masă, mai mult contractate și mineralizate. Dovleacul are o mulțime de apă și o anumită capacitate de creștere. Această abilitate, prin încorporarea ei în alimentație, ajută corpul eteric, numit și corpul energic sau vital. Acest gen de aliment lasă o amprentă diferită decât o sămânță mică.
- Și când se recomandă un aliment cu o anumită formă sau cu alta?
Dr. Bizcarra: Suntem o oglindă a tot ceea ce există în univers și suntem parte a acestui univers. Ceva recomandat de obicei în medicina antroposofică este ca la mese să se regăsească legume rădăcinoase, tulpini și frunze, flori și fructe. Acest aspect este important deoarece fiecare parte a plantei acționează asupra diferitelor zone ale organismului. Când consumăm alimente vegetale, trebuie să ne dăm seama că, pe scurt, ne hrănim cu energia soarelui. Rădăcinile, pentru o nutriție antroposofică, acționează în primul rând în sistemul neurosenzorial, în zona capului și a organelor de simț. În schimb, florile și fructele acționează mai mult asupra metabolismului, a sistemului digestiv. Partea din mijloc, trunchiul și frunzele, afectează sistemul circulator și pe cel respirator.
- Puteți să ne dați un exemplu concret?
Dr. Bizcarra: Dacă un copil este foarte metabolic și îi place să se lupte și să folosească forța, dar abilitățile sale de gândire nu sunt suficient de dezvoltate, se recomandă legumele rădăcinoase: morcovii, sfecla roșie, ridichile, țelina sau guliile cu toată energia alimentelor crude care nu a fost distrusă de căldură. O mâncare gătită este mai asemănătoare cu un mineral decât legumele din care provine. Există o devitalizare datorită excesului de căldură. Deși uneori mâncarea gătită este recomandată: cerealele, cartofii sau tuberculii gătiți facilitează digestia acestora.
- În ceea ce privește culorile, ce alimente ne ajută să ne avem o stare de sănătate bună?
Dr. Bizcarra: Recomandarea ar fi să consumați legume și fructe de toate culorile curcubeului. Introduceți gama de roșu, care este mai aproape de planul fizic, iar nuanțele de albastru și violet, sunt mai apropiate de planul eteric și subtil. Geologii afirmă că albastrul sau violetul nu apar în straturile inferioare ale terenurilor. Aceste culori sunt ultimele care apar în natură. Dacă există probleme digestive, medicii brazilieni recomandă fructul de papaya, care este portocaliu, dar de asemenea morcovii, cartofii dulci și dovleacul, pentru că nu au multe fibre dure și sunt mai ușor de digerat.
- Și aroma? A fost pierdută capacitatea de a asocia aroma și calitatea?
Dr. Bizcarra: Dacă mergeți la un hypermarket, există lumini roșii care măresc culoarea portocalelor și a căpșunilor. Chiar și substanțe care colorează alimentele sunt adăugate. Cu culoarea reușesc să ne înșele comercianții, dar nu și cu mirosul. Eu aleg un măr sau o pară pentru miros și nu pentru aspect, pentru că știu că există tehnici care să le facă să pară mai frumoase sau să strălucească mai mult.
- Potrivit lui Rudolf Steiner, legumele au anumite câmpuri de energie spiralată care ne ajută în procesul de vindecare.
Dr. Bizcarra: Varza, de exemplu, reflectă aceste câmpuri energetice spiralate. Un lucru pe care Steiner l-a evidențiat foarte frumos atunci când a modelat agricultura biodinamică este acela că partea inferioară a plantelor, rădăcinile, sunt în contact cu pământul și colectează mineralele; trunchiul este în legătură cu influxul și cu deplasarea apei și a sevei, frunzele, cu lumina și cu aerul, iar fructele, cu căldura. Avem aici cele patru elemente ale naturii. Medicina a dezvoltat mult cunoașterea fizică și biochimică a organismului, dar pentru mine medicul viitorului va lucra cu metabolismul luminii și al energiei. Va veni o zi când vom aplica lumina alimentelor în cazul fiecărei boli și a fiecărei persoane în funcție de caracterul acestora.
- A mânca legume înseamnă a ne hrăni cu lumină?
Dr. Bizcarra: Când iau o bucată de lemn și îi dau foc, este ca și cum aș elibera tot focul solar pe care l-a strâns pe copac. Când consum alimente trebuie să-mi dau seama că, pe scurt, este vorba despre energia înmagazinată a soarelui. Plantele sunt legate de pământ prin rădăcinile lor, dar creșterea lor este prin căutarea căldurii și a luminii solare. Uleiul aromatic se găsește, de obicei, în partea superioară a plantei, în fructe, semințe sau flori. Partea cea mai grea și mai condensată este în pământ, iar partea subtilă în zona superioară. În partea de lângă pământ avem celuloză, lignină, carbohidrații cei mai duri și mai grei, în partea de mijloc, amidon, iar mai sus, în fructe, zaharuri. Rădăcinile stimulează creierul și fac sistemul neurosenzorial să organizeze organismul într-un mod mai sănătos.
- Un fruct cultivat ecologic are aceeași forță energetică cu unul din agricultura intensivă?
Dr. Bizcarra: Nu. Pot avea calorii și o biochimie similară, dar energia pe care o concentrează în acele câmpuri de energie este foarte diferită. Fermierul organic sau biodinamic își tratează plantele în mod diferit. Nu este același lucru a cultiva un teren mic care așteaptă ca natura să dea roade în ritmul său cu 20 de hectare într-o fermă în care nu contează ritmurile naturii. În acest ultim caz, atitudinea nu este una de respect, ci de expropriere a pământului. Aceste două atitudini diferite nu pot da aceeași mâncare, la fel cum la doi bucătari le nu va ieși identic o rețetă, deoarece ei impregnează mâncarea pe care o pregătesc cu atitudinea lor.