Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Vindecarea emoțională

Emoțiile și cancerul: calea către recuperare

Scris de Ayurvedic Medica

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat

Emoțiile și cancerul: calea către recuperare Există foarte puține fraze în această lume care sunt atât de temut precum “Aveți cancer.” Când auziți aceste cuvinte care sună ca o sentință, nici nu vă mai gândiți ce mărime are, de ce tip este vorba, care este gradul său de dezvoltare și care sunt probabilitățile de recuperare: nimeni nu dorește vreo clipă să se confrunte cu această boală. Din păcate, statisticile indică faptul că există tot mai multe cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an, iar cancerul nu cunoaște limite de vârstă sau condiție socială.

 Odată primit acest diagnostic, este de înțeles că pacienții resimt un amestec de emoții negative și profunde de tipul: Ce o să fac? În cine să am încredere? Să urmez recomandarea acestui doctor, să cer o a doua opinie medicală sau să încerc un tratament alternativ? Să lupt până la capăt sau să mă pregătesc să mor?

 Confruntându-ne simultan cu atâția factori și decizii pe care trebuie să le luăm, este logic că devenim vulnerabili și că experimentăm în diferite grade frica, anxietatea, tristețea, culpabilitatea și depresia. În cazul acestei boli este foarte dificil să ne echilibrăm starea emoțională, să ne menținem speranța în timpul tratamentelor agresive precum chimioterapia, să mai avem energia de a ne îndeplini în continuare sarcinile zilnice și să reușim să ne mai bucurăm de micile plăceri ale vieții.

 Însă tabloul general nu trebuie să fie atât de negativ: marea provocare pe care o aduce diagnosticul de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte. Cancerul se poate transforma pentru multe persoane într-un maestru ascuns, care ne va indica în ce zone ale vieții noastre există dezechilibre și poate accelera procesul de introspecție necesar pentru a ne vindeca din punct de vedere emoțional.

 Cum este posibil ca toate acestea să se petreacă? Răspunsul constă într-un studiu realizat de Doctor Kelly A. Turner, PhD a Universității Harvard și autoarea cărții intitulate Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds (Remisia radicală: cum să supraviețuim cancerului în ciuda tuturor dificultăților) și care a demonstrat importanța emoțiilor în procesul de recuperare.

Cheile remisiei cancerului

 Cu toate că cancerul este considerată o boală serioasă, există totuși multe persoane care se recuperează chiar și în aceste cazuri. Unele urmează recomandările medicului specialist, altele urmează atât tratamentele medicinei tradiționale cât și a celei alternative, iar un al treilea grup respinge medicina occidentală. În cadrul acestor trei grupuri, există pacienți care obțin o remisie radicală a cancerului, iar aceștia au fost studiați de Dr. Turner.

 Conform studiilor realizate de aceasta, există 9 factori cheie pentru a obține o remisie completă a cancerului. Specialista i-a identificat după cum urmează, fără a le da o prioritate:

 Conform Dr. Turner, factorii cheie în remisia cancerului sunt:

 1. Schimbarea radicală a dietei prin includerea alimentelor și suplimentelor naturale

 2. Asumarea propriei vindecări și recuperări

 3. Ascultarea propriei intuiții

 4. Folosirea plantelor și suplimentelor naturale

 5. Eliberarea emoțiilor reprimate

 6. Amplificarea emoțiilor pozitive

 7. Căutarea și acceptarea sprijinului mediului social

 8. Aprofundarea propriilor noastre conexiuni spirituale

 9. Găsirea unor motive puternice pentru a ne continua viața

 Cel mai interesant aspect referitor la toți acești factori este acela că, cu excepția factorului privind alimentația și plantele medicinale, celelalte elemente se referă la rezolvarea și vindecarea aspectelor emoționale și spirituale privind propria viață. De ce este atât de importantă aceasta? Răspunsul este următorul: atât corpul cât și mintea și spiritul nostru sunt intim și profund relaționate.

 Dintr-un punct de vedere holistic, bolile nu au doar cauze bio-chimice, ci se știe deja că există factori psihici și spirituali care afectează echilibrul chimic al corpului nostru. Rezultă deci concluzia evidentă că atât sănătatea cât și boala nu pot fi înțelese în mod izolat. Propria noastră istorie personală, experiențele de viață, contextul social și tiparele emoționale: toți acești factori împreună joacă un rol fundamental în procesul recuperării.

 Să analizăm în continuare cel de-al cincilea factor cheie menționat de Dr. Turner și anume eliberarea emoțiilor reprimate, iar pentru început vom vedea care este definiția emoțiilor.

Ce sunt emoțiile?

 Din punct de vedere fiziologic, emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nostru nervos. Ca atare, emoțiile influențează în mod direct funcționarea multiplelor zone ale corpului nostru, în special a sistemului imunitar.

 Emoțiile, biologic vorbind, au de asemenea un motiv de a exista. De exemplu, în cazul fricii, există o funcție evolutivă datorită căreia această emoție ne poate face să evităm pericolul: ne temem în mod natural de foc pentru că știm că ne putem arde sau chiar muri din cauza lui.

 Stresul, la rândul său, este un sentiment care ne poate ajuta să secretăm adrenalină și să scăpăm de exemplu de un animal sălbatic, evitând astfel să fim atacați. Iar emoția iubirii exprimată atât față de un partener de cuplu, cât și față de proprii copii ne întărește sistemul imunitar, ne face mai puțin vulnerabili la bolile mai puțin grave precum răcelile, gripa, infecțiile, dar și față de bolile cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

 Emoțiile sunt necesare pentru supraviețuirea noastră ca și individ, dar și pentru supraviețuirea speciei. De aceea există un echilibru între creier, sistemul nervos, glandele endocrine și sistemul imunitar, care comunică între ele prin intermediul acestor descărcări electrice, chimice și hormonale pe care le numim emoții.

Care este legătura dintre emoții și cancer?

 Este adevărat că nu mai trăim în peșteri și că nu este necesar să ne ferim de atacul vreunui animal sălbatic, însă rolul emoțiilor nu este mai puțin important pentru corpul nostru în aceste timpuri moderne. De fapt, rolul emoțiilor noastre este în prezent mai important ca niciodată.

 Stilul de viață modern tinde să creeze un dezechilibru emoțional la majoritatea oamenilor. Stresul prelungit, lipsa de somn, excesul de muncă, expunerea la toxinele medioambientale, consumarea unor alimente de calitate scăzută și lipsite de nutrienți, toți aceștia sunt factori care pot crea o stare de disociere în corp, iar, ca și consecință, rezultă un grad important de deconectare de la propriile noastre emoții.

 Iar când suntem deconectați de la propriile noastre emoții, când nu le mai recunoaștem sau când nu le lăsăm să se manifeste, vorbim de emoții reprimate. În general este vorba de emoții inconștiente, însă uneori reușim să ne identificăm starea emoțională (cum ar fi frica de a primi diagnosticul de cancer), însă de cele mai multe ori nu știm cum să procedăm cu emoția respectivă și să o lăsăm să se exprime. Conform listei oferite de Dr. Turner, a scoate la suprafață emoțiile reprimate este un act fundamental pentru a obține remisia cancerului.

Emoțiile reprimate sunt întotdeauna negative?

 Nu neapărat. Emoțiile reprimate pot avea asociații negative (precum stresul, mânia, teama sau tristețea), însă pot avea de asemenea asociații pozitive, dar se pare că mai rar.

 De exemplu, atunci când ne gândim în mod constant la anumite perioade din viața noastră în care eram fericiți, dorind să retrăim acel trecut, suntem deconectați de la propria realitate prezentă și o respingem. În special în cazul pacienților cu cancer, agățarea de fericirea trecutului poate fi problematică, deoarece aceasta arată că pacientul respectiv nu dorește să accepte prezentul, iar șansele de a se mobiliza în vederea vindecării sunt mici. A trăi în trecut și a respinge prezentul, așa cum este el, înseamnă a nega însăși viața.

 În cazul pacienților cu cancer mai ales, apare în mod obișnuit neacceptarea bolii actuale, rememorarea vremurilor în care erau sănătoși și fără probleme, iar aceștia, de cele mai multe ori, nu doresc să se centreze asupra “părții negative” pe care o trăiesc în prezent. Însă ceea ce se petrece dincolo de această fațadă uneori falsă de optimism poate fi de multe ori frică reprimată: frica de a nu se vindeca, frica de reapariție a cancerului, frica de a nu avea parte de ajutor sau de a nu ști să-l ceară, frica de a nu mai putea recupera niciodată viața pe care o aveau înainte de a fi diagnosticați cu cancer…

Care este influența emoțiile reprimate asupra procesului de recuperare?

 Așa cum am văzut anterior, emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nostru nervos care influențează în mod direct funcționarea organismului nostru. Atunci când ne reprimăm emoțiile, ne reprimăm de fapt chiar aceste procese electrice, chimice și hormonale care activează diferiți centrii biologici. În special, emoțiile negative și emoțiile reprimate tind să inhibe reacțiile sistemului imunitar.

 Mai exact, reprimându-ne emoțiile ne alterăm în mod automat propriul sistem de apărare, deoarece alterarea răspunsurilor chimice și hormonale la nivel celular dezorganizează și creează haos total în corp.

 Acceptarea și exprimarea emoțiilor negative nu este întotdeauna un proces ușor de realizat, în special dacă este vorba de emoții inconștiente. Însă este cu adevărat necesar și important să ne creem obiceiul de “igienă emoțională”, adică să lucrăm cu cu emoțiile noastre în mod regulat, să le scoatem la suprafață și să ajungem la cauza lor, favorizând astfel restaurarea stării de echilibru fizic, mental și emoțional al organismului nostru.

Ce practici emoționale putem să includem în rutina noastră?

 Practicile cele mai indicate pentru eliberarea emoțiilor reprimate sunt meditația, exprimarea recunoștinței (se poate ține un jurnal al recunoștinței), tehnica de tapping sau EFT și ținerea unui jurnal zilnic în care să ne exprimăm emoțiile și stările pe care le experimentăm. Prin toate aceste metode de vindecare emoțională se urmărește identificarea și dizolvarea tiparelor negative emoționale și de gândire și înlocuirea lor treptată cu tipare pozitive.

 Tehnicile de Eliberare Emoțională sau EFT sunt un ansamblu de tehnici neconvenționale, din grupa “terapiilor energetice de meridian”, care se adresează atât profesioniștilor cât și neprofesioniștilor și sunt metode de vindecare și de auto-vindecare atât a problemelor emoționale cât și a celor fizice.

 EFT se mai numește de asemenea acupunctură emoțională, deoarece combină stimularea centrilor energetici de la capetele meridianelor – prin bătăi ușoare (presopunctură) – cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, în timp ce ne concentrăm atenția pe ceea ce ne-a provocat durere, amintiri nefericite, emoții care cauzează disconfort, anxietate, diferite vicii, pofte, dependențe, etc.

 Realizarea în mod regulat a acestor modalități de introspecție și vindecare emoțională va facilita cu siguranță propriul tău proces de recuperare și renaștere emoțională.

Mai poţi citi din vindecarea emoțională

Stresul emoțional și ca…

Legătura dintre stresul emoțional și cancer  Oamenii de știință au descoperit că stresul emoțional de zi cu zi poate fi un factor ...

Mai mult

Stresul cronic poate prod…

Care este legătura dintre cancer și stresul cronic?  Stresul cronic este terenul ideal de reproducere pentru ca organismul să creeze un...

Mai mult

Vizualizarea și vindecar…

Ce este vizualizarea? Cercetările recente au arătat că procesul de vizualizare vă poate spori în mod semnificativ sănătatea, iar ac...

Mai mult

Traumele emoționale și …

Efectele pe termen lung ale traumelor emoționale  Războiul, dezastrele naturale, pierderea unei persoane iubite, abuzul domestic, prob...

Mai mult

Carcinofobia: simptome, c…

Ce este carcinofobia?  Ideea dezvoltării cancerului poate deveni o obsesie care afectează calitatea vieții. Deși, în prezent, prima c...

Mai mult

Despre efectul Nocebo și…

Ce este efectul Nocebo?  Efectul Nocebo constă în a suferi o serie de efecte adverse ca rezultat al așteptărilor negative care ne fac ...

Mai mult

Meditația reduce stresul…

Ce este și cum ne afectează stresul?  Știința avansează tot mai mult în cercetările legate de cancer. Recent, au fost publicate rez...

Mai mult

Stresul emoțional și ri…

Cum poate stresul emoțional să crească riscul de cancer de sân?  Multe persoane, dar mai ales femeile se confruntă adeseori cu sentim...

Mai mult

8 obiceiuri benefice împ…

Cercetări despre remisia spontană a cancerului  Până în prezent, mai mult de 1.000 de studii medicale au documentat pacienți cu canc...

Mai mult

Cancerul și factorii emo…

Cancerul și emoțiile  Dezvoltarea cancerului depinde de mulți factori: celulari, genetici, ambientali și nu în ultimul rând, emoțio...

Mai mult

Stresul emoțional cronic…

Legătura dintre inflamație, sistemul nervos și tumorile maligne  Doctor Pere Gascon (născut în Barcelona în 1949), este unul dintre ...

Mai mult

Influența minții asupra…

Despre puterea minții și vindecarea bolilor  Mintea noastră, mai ales dacă este antrenată, ne poate ajuta foarte mult să avem ...

Mai mult

Vindecarea emoțională …

Un remediu eficient contra stresului  În acest articol vă vom arăta, pas cu pas, cum se prepară un remediu natural care ajută la re...

Mai mult

Stresul și emoțiile neg…

Ce sunt emoțiile și ce funcții au?  Emoțiile sunt reacții psihofiziologice pe care cu toții le experimentăm zilnic, cu toate că nu...

Mai mult

Vindecarea prin iubire (I…

Interviu cu dr. Leonard Laskow – continuare  În cartea sa intitulată Healing with love (Iubire tămăduitoare), dr. Laskow ne prezin...

Mai mult

Vindecarea prin iubire (I…

Interviu cu dr. Leonard Laskow – partea I  Având la bază douăzeci și cinci de ani de carieră medicală, dr. Leonard Laskow și-a de...

Mai mult

Cum se canalizează mâni…

Mânia este o emoție extremă  Doamna Claudia De Angelis, licențiată în psihologie, specialistă în terapie sistemică și meditație...

Mai mult

Impactul stărilor emoți…

Impactul stărilor emoționale asupra sănătății  Emoțiile umane - atât cele pozitive, cât și cele negative - au un rol fundament...

Mai mult

Vindecarea integrală: ar…

Cum să armonizăm corpul cu mintea și emoțiile?  Interviu cu Dr. Eugenio Zampini, specialist în acupunctură  Este important să în...

Mai mult

Legătura dintre stres ș…

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat de către Dr. Paul J. Rosch, Președintele I...

Mai mult

Emoțiile și cancerul: c…

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze în această lume care sunt atât de temut ...

Mai mult

Emoțiile și cancerul - …

În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura dintre cancer și stres. Povestea mea  Mă numesc Odi...

Mai mult