Vindecarea emoțională

Carcinofobia: simptome, cauze și tratament

Scris de Ayurvedic Medica

Ce este carcinofobia?

Carcinofobia: simptome, cauze și tratament Ideea dezvoltării cancerului poate deveni o obsesie care afectează calitatea vieții. Deși, în prezent, prima cauză a decesului la adulți reprezintă probleme legate de inimă, teama de a dezvolta orice tip de cancer este mult mai răspândită în întreaga populație.
Unul dintre motivele principale ale fobiei de boala canceroasă este în mod inevitabil asociat cu o imagine a suferinței și a durerii. Acest fapt a dus la dezvoltarea unui soi de fobie specifică cunoscută sub numele de: carcinofobie.

 În cazul specific al carcinofobiei, aceasta face parte din tulburările de anxietate și implică o teamă excesivă, irațională și necontrolabilă de a dezvolta sau de a suferi de un tip de cancer.
 Această teamă de a dezvolta o boală de tip carcinogenă poate fi considerată ca un tip specific de ipohondrie, în care singurele afecțiuni de care o persoană se teme sunt cele care se caracterizează prin apariția tumorilor sau a carcinoamelor.

Comparația carcinofobiei cu alte fobii

 Este necesar să se precizeze că experimentarea senzațiilor de frică față de posibilitatea dezvoltării unei boli este complet naturală. Așa cum am menționat, faptul că cancerul este o boală cu o dezvoltare și un parcurs atât de traumatic și dureros (atât fizic, cât și la nivel psihologic), face ca majoritatea cazurilor să fie percepute ca fiind foarte dramatice.

 Deși este adevărat că cazurile de cancer au crescut dramatic în ultimii ani, iar cei mai mulți oameni au trăit unele cazuri asemănătoare, carcinofobia este o reacție exagerată din moment ce transformă o frica normală în una exagerată, cu efecte secundare în viața cotidiană. Teama fobică ce caracterizează carcinofobia și toate tulburările de anxietate specifice, se distinge prin faptul că este complet disproporționată, excesivă și permanentă de-a lungul timpului.

 În plus, în cazul carcinofobiei, persoana tinde să asocieze orice simptome sau disconfort experimentat cu apariția anumitor tipuri de cancer și menține o stare de anxietate constantă și are un comportament care caută informații și să-i consolideze suspiciunile.

 În cele din urmă, în comparație cu alte tipuri de fobii, în care reacția de anxietate apare numai în prezența unui stimul sau a unei situații de temut, carcinofobia este o teamă constantă, deoarece frica se naște doar din așteptările persoanei, alimentând o teamă care se intensifică și mai mult în prezența oricărui stimul legat de cancer.

Care sunt simptomele carcinofobiei?

 Imaginea clinică a carcinofobiei este similară cu cea a celorlalte fobii specifice, iar simptomele acesteia sunt legate de experimentarea stărilor grave de anxietate. Această simptomatologie anxioasă este clasificată în trei grupe de simptome: fizice, cognitive și comportamentale.

1. Simptomatologia fizică

 Tulburările de anxietate specifice se caracterizează prin provocarea unei creșteri a activității sistemului nervos central în cazul persoanei care o experimentează. Această creștere generează o mare cantitate de modificări și tulburări la nivel fiziologic și organic. Aceste simptome includ:

 - Creșterea activității cardiace

 - Creșterea fluxului respirator

 - Palpitații

 - Senzația de lipsă de aer sau de asfixiere

 - Tensiuni musculare

 - Creșterea transpirației

 - Cefalee sau dureri de cap

 - Tulburări gastrice

 - Amețeli

 - Senzația de greață și/sau vărsături

 - Starea de leșin.

2. Simptomatologia cognitivă

 Ca și restul fobiilor, în cadrul simptomatologiei carcinofobiei există o serie de credințe sau gânduri distorsionate despre posibilitățile de a suferi sau de a dezvolta orice tip de cancer.
Aceste credințe iraționale sporesc dezvoltarea acestei fobii și se disting deoarece persoana face o serie de asociații ilogice despre cauzele, factorii de risc sau simptomele cancerului.

3. Simptomatologia comportamentală

 Al treilea grup de simptome sunt simptomele comportamentale, care se referă la toate comportamentele pe care persoana le efectuează pentru a evita (comportamente de evitare) sau pentru a fugi (comportamente de evadare) din situații posibile sau de agenți care ar putea fi carcinogeni.

 De exemplu, persoanele cu carcinofobie au tendința de a evita spațiile de fumat sau locurile poluate în care există agenți toxici pentru mediu care pot cauza cancer.
 De asemenea, persoanele afectate de carcinofobie efectuează cercetări constante cu scopul de a determina ce alimente sau produse pot fi cancerigene și merg la medic în mod frecvent sau solicită verificări medicale continue.

Există un tratament pentru carcinofobie?

 În acele cazuri în care îngrijorarea sau frica de a dezvolta cancer cauzează o mare anxietate în cazul unei persoane sau intervine amestecă în activitățile sale zilnice, este foarte recomandat să se recurgă la ajutor psihologic.

 Odată ce diagnosticul este făcut, intervenția psihologică poate fi realizată. În cazul fobiilor, tratamentul cognitiv-comportamental s-a dovedit a fi cel mai eficient sistem în ceea ce privește scăderea și remisia simptomelor fobiei.

 Deoarece simptomatologia centrală a carcinofobiei este legată de aspectele cognitive, este recomandat să se înceapă tratamentul printr-o restructurare cognitivă, datorită căreia să se poată elimina credințele și ideile iraționale referitoare la frica de cancer.

 În plus, această intervenție poate fi însoțită de tehnici de desensibilizare sistematice. Această tehnică, însoțită de un antrenament al tehnicilor de relaxare, face ca persoana în cauză să se confrunte mental cu acele situații care generează teamă și anxietate.
Acestea sunt doar câteva dintre tratamentele sau intervențiile pe care le poate urma o persoană care suferă de carcinofobie. În plus, este de asemenea recomandat să vă informați de la un specialist în oncologie pentru a evita miturile și credințele false despre cancer.