Vitamine și minerale contra cancerului

Legătura dintre alimente și cancer

Vitamine și minerale contra cancerului

 De ce există o conexiune atât de puternică între anumite alimente și reducerea riscului de a suferi de cancer?

 Pentru început, este important să amintim faptul că o alimentație care include în mod constant carnea roșie și alimentele grase implică un exces de radicali liberi în corp. Acestea sunt molecule instabile pe care cu toții le avem în corp și care pot deteriora celulele predispunându-le la cancer.

 În realitate, consumul multor legume și fructe proaspete îi oferă corpului o bogăție de antioxidanți, care sunt substanțele protectoare care ajută la distrugerea radicalilor liberi și care protejează fragilele structuri interne ale celulelor contra daunelor care apar în cazul cancerului.

 Primul pas important pentru a ne proteja de apariția cancerului este consumul zilnic a cel puțin cinci porții de fructe și de legume. Totuși, cu toate că măsurile de prevenire a cancerului pot începe cu alimentația, se pot administra de asemenea unele suplimente de antioxidanți specifici recunoscuți datorită acțiunilor lor anticanceroase.

 Pe lângă o alimentație sănătoasă, se recomandă și un regim de suplimente multivitaminice puternice și antioxidanți suplimentari pentru prevenirea cancerului. 

 Doi dintre antioxidanții cei mai importanți sunt de asemenea și cei mai cunoscuți, mai precis vitamina E și vitamina C. Conform experților, aceste două vitamine sunt esențiale pentru prevenirea cancerului.

 Este dificil însă să se obțină cantități suficiente din uleioasa vitamina E doar prin intermediul surselor alimentare. În acest sens, se recomandă cantități suplimentare între 400 și 800 unități internaționale (IU este abrevierea în engleză).

 Vitamina C, care este solubilă în apă, este relativ ușor de găsit în alimente. Cu toate că necesarul zilnic recomandat pentru vitamina C este de doar 60 miligrame, se sugerează consumul unei cantități mult mai mari pentru prevenirea și tratarea cancerului. Se recomandă între 1000 și 8000 miligrame de vitamina C zilnic, împărțite în doze individuale de-a lungul zilei.

Importanța acidului folic pentru prevenirea cancerului

 Mulți medici le recomandă femeilor însărcinate suplimente cu acid folic, datorită faptului că s-a demonstrat în numeroase rânduri că această vitamină din grupul B reduce riscul de defectelor de naștere ale fătului.

 În cazul alimentației, acidul folic se prezintă sub forma cunoscută ca folat. Acest nutrient este esențial pentru sănătatea noastră. Dacă folatul nu este prezent în cantități suficiente, corpul poate produce celule anormale, cunoscute sub denumirea de displazie, care se pot transforma în cancer.

 Printre alte efecte benefice, acidul folic pare să ajute la evitarea cancerului de colon. Studiile medicale au indicat faptul că de exemplu, bărbații care nu consumă cantități suficiente din acest nutrient au un risc mai mare de a suferi de cancer de prostată decât oamenii care consumă acid folic.

 Un studiu de sănătate realizat în cadrul Facultății de Medicină Harvard a subliniat importanța acidului folic și în cazul femeilor. De fapt, cantitatea de acid folic pe care o conțin multe suplimente multivitaminice s-a dovedit suficientă pentru a reduce cu mai mult de 75% rata de cancer de colon în cazul femeilor.

 În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat informațiile referitoare la mai mult de 120.000 femei care au fost selecționate în anul 1976 și care au oferit informații cercetătorilor despre starea lor de sănătate din doi în doi ani.

 Riscurile acestor femei de a suferi de cancer era cu atât mai mic cu cât luau vitamine cu acid folic.

 Femeile cu cea mai mică incidență de cancer de colon lua cel puțin doza zilnică recomandată de acid folic, respectiv 400 micrograme, o cantitate care se găsește în multe suplimente multivitaminice. Totuși, există dovezi referitoare la faptul că se pot obține beneficiile optime anticanceroase dacă se administrează o cantitate mai mare decât doza zilnică recomandată de acid folic.

 A lua un supliment multivitaminic care să conțină acid folic este un bun obicei. De asemenea, alimentația zilnică se poate îmbogăți cu alimente acre conțin folați. Dintre acestea, cele mai recomandate sunt broccoli, fasolea albă și roșie, năutul, spanacul, semințele de floarea-soarelui și cerealele integrale.

Carotenoizii redus riscul de cancer

 Unele cercetări medicale au relaționat un grup de substanțe numite carotenoizi (precursoare ale vitaminei A ) cu reducerea riscului de cancer.

 Totuși, în majoritatea studiilor efectuate, cercetătorii au analizat efectele alimentelor bogate în carotenoizi în locul efectelor suplimentelor.

 Cunoscuți și sub denumirea de caroteni, carotenoizii sunt numiți astfel datorită numelui din limba latină a unei binecunoscute legume și care este una dintre cele mai bogate surse alimentare de carotenoizi: morcovul (Daucus carota).

 Totuși, morcovul nu este singura legumă care conține acest nutrient valoros. Legumele de culoare roșie precum roșiile, cele portocalii precum dovleacul, cartofii dulci și ardeii grași, dar și cele cu frunze verzi precum varza creață conțin de asemenea diverse tipuri de carotenoizi.

 Dintre toți carotenoizii care s-au studiat, betacarotenul este cel mai important. În cadrul primelor studii realizate, cercetătorii au evidențiat că grupul de persoane care a obținut cea mai mare cantitate din acest nutrient din alimentație prezenta mult mai puține cazuri de cancer.

 Betacarotenul a fost aclamat ca fiind cea mai nouă vitamină antioxidantă (anterior se descoperiseră încă două) datorită capacității sale de a proteja atât partea externă, cât și cea internă a celulelor contra daunelor cauzate de către radicalii liberi.

 Totuși, atunci când cercetătorii au început să studieze suplimentele cu betacaroten, au observat că beneficiile nu se aplicau tuturor persoanelor care crescuseră consumul acestuia.

 În cazul fumătorilor, s-a constatat că betacarotenul poate avea un efect negativ. Două studii au demonstrat că fumătorii care luau doze ridicate de betacaroten sub formă de supliment aveau în realitate mai multe probabilități de a dezvolta cancer de plămâni decât fumătorii care nu luau betacaroten.

 Aceste rezultate i-au determinat pe experți să fie precauți în recomandarea suplimentelor de betacaroten tuturor persoanelor. Este adevărat că un nutrient care reprezintă un risc pentru fumători poate să fie mai benefic decât dăunător pentru persoanele care nu fumează.

 Fumătorii au deja un risc ridicat de a suferi de cancer de plămâni, iar datorită acestui aspect reacționează la betacaroten într-un mod diferit față de cei care nu fumează.

 Totuși, dozele moderate de carotenoizi care provin din alimente continuă să demonstreze că sunt destul de promițătoare în lupta contra cancerului.

 Dacă doriți să adăugați un supliment în plus față de o alimentație care conține cantități moderate de carotenoizi, puteți încerca un supliment cunoscut sub denumirea de mix de carotenoizi (în engleză: mixed carotenoides). Se recomandă administrarea unui supliment care să conțină betacaroten, gamacaroten (gamma-caroten), licopen (lycopene), luteină și zeaxantină.

Calciul și cancerul, între controverse

 Recent, calciul părea să se afle în poziția de a se transforma într-un bun supliment anticanceros. Studiile efectuate sugerau faptul că administrarea unor mari cantități din acest mineral benefic pentru sistemul osos ar face ceva mai mult decât să mențină un schelet solid. În particular, polipii precanceroși care sunt specifici în cancerul de colon, apar mai puțin frecvent în cazul persoanelor care iau o cantitate de calciu mai mare decât doza zilnică recomandată.

 Ulterior acestor cercetări, un studiu realizat în cadrul Facultății de Medicină din Harvard și unii experți au început să pună sub semnul întrebării dacă dozele ridicate de calciu sunt într-adevăr utile pentru evitarea cancerului.

 În acest sens, cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale aproximativ 48.000 de bărbați care au participat la un studiu de șase ani numit Health Professionals Follow-Up Study (Studiu realizat asupra profesioniștilor din sănătate). Aceștia au descoperit că ratele de cancer de prostată creșteau atunci când bărbații includeau mai mult calciu în alimentația lor. Cele mai mari rate de cancer s-au înregistrat în special între cei care luau mai mult de 2000 miligrame de calciu pe zi, conform doctorului Giovannucci, care a fost coautorul acestui studiu.

 Ce anume provoacă efectele contradictorii ale calciului? Conform Dr. Robert E. C. Wildman, Ph.D., profesor auxiliar de Nutriție umană în cadrul Universității din Delaware, s-ar părea că alți nutrienți au un rol opus. “Se pare că o creștere a consumului de calciu poate avea un efect inhibator asupra formei active a vitaminei D, explica acesta. Conform acestui studiu, vitamina D poate avea un rol important pentru prevenirea creșterii celulare necontrolate care se poate transforma în cancer de prostată.

 Atunci cum se poate rezolva în mod sigur dilema calciului? De exemplu, femeile aflate în perioada de premenopauză și toți bărbații cu vârsta mai mică de 65 ani au nevoie de un supliment zilnic de 1000 miligrame de calciu. Femeile care au trecut deja de menopauză și care nu urmează o terapie hormonală, precum și bărbații cu vârsta mai mare de 65 ani necesită 1500 miligrame de calciu zilnic. Nu depășiți aceste cantități, decât dacă medicul dumneavoastră consideră necesar acest lucru, din motive medicale, afirmă Dr. Wildman.