Păpădia și efectele sale anti-cancer

Păpădia și beneficiile sale pentru sănătate

Păpădia și efectele sale anti-cancer

 Ceaiul de păpădie (Taraxacum officinale) este apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune remedii naturiste și alternative pentru sănătate datorită mai multor motive. S-a demonstrat că păpădia stimulează procesele de detoxifiere ale organismului și ajută la înlocuirea potasiului pierdut în acest proces.

 Ceaiul de păpădie este cunoscut de asemenea ca fiind un puternic stimulent sistemului imunitar și un remediu eficient pentru tratarea și prevenirea bolilor cardiace și a cancerului, dar și pentru reducerea efectelor îmbătrânirii premature.

 Beneficiile rădăcinii de păpădie mai includ și stimularea secreției biliare, ameliorarea simptomelor produse de alergii, reducerea colesterolului și purificarea ficatului. În plus, această minunată plantă medicinală conține cantități ridicate de Vitamina K (535% din cantitatea zilnică necesară) și Vitamina A (110% din cantitatea zilnică necesară), ambele fiind importante pentru buna funcționare a sistemului imunitar și pentru sănătatea sistemului vizual și osos. Păpădia mai conține de asemenea vitamina B6, tiamină, riboflavină, vitamina C, fier, calciu, potasiu, acid folic și magneziu.

 

            Studii despre proprietățile anticancerigene ale rădăcinii de păpădie

Păpădia și efectele sale benefice în leucemie, cancer de prostată și melanom

 Medicina Nativă Americană și Medicina Tradițională Chineză au documentat de-a lungul anilor faptul că extractul de păpădie este un remediu eficient în cazul leucemiei și a cancerului de sân. În prezent, cercetătorii au început să ia tot mai mult în considerare păpădia ca remediu curativ important pentru fitomedicina modernă. În ultimii ani, rezultatele cercetărilor clinice au fost publicate în prestigioase publicații de specialitate.

 În anul 2008, rezultatele unui studiu clinic ce demonstrează efectele pozitive ale păpădiei au fost publicate în revista International Journal of Oncology (Revista internațională de oncologie). Studiile medicale efectuate cu demonstrat că ceaiul din rădăcină de păpădie a redus celulele de cancer de sân. Cercetătorii au testat ceaiul de păpădie în cazul celulelor de cancer de prostată și au găsit rezultate similare.

 Concluziile obținute referitoare la cancerul de prostată au fost expuse într-un raport publicat în anul 2011 de International Journal of Oncology, care arată că un supliment dietetic care conține păpădie ca ingredient poate suprima creșterea celulelor de cancer de prostată.

 Extractul de rădăcină de păpădie a mai fost testat clinic în 2011 prin inducerea specifică a apoptozei în cazul melanomului rezistent la chimioterapie (un tip de cancer de piele), fără a se înregistra vreo toxicitate pentru celulele sănătoase.

 În timpul efectuării probelor de laborator, cercetătorii au studiat efectele formulei de ceai de păpădie pe o serie de celule de leucemie. Echipa de cercetători a descoperit că ceaiul de păpădie a determinat auto-distrugerea celulelor canceroase.

 Conform studiilor de specialitate, acest extract este activ contra celulelor de cancer de pancreas și a celulelor de cancer de colon (testele au fost efectuate in vitro, nu pe pacienți umani). În prezent există tot mai multe solicitări de aprobare clinică pentru a se demara studii și în cazul pacienților umani.

Ceaiul de păpădie și combaterea cancerului

 Una dintre plantele care încep să fie luate tot mai mult în considerare ca tratament alternativ contra cancerului este păpădia. Această plantă, care a devenit populară în întreaga lume datorită multiplelor sale proprietăți pentru sănătate, are de asemenea un puternic efect anticancerigen care ar putea să fie cu până 100 ori mai mare decât chimioterapia. Ceaiul din rădăcina de păpădie acționează asupra celulelor canceroase astfel încât unele pot chiar să se dezintegreze într-o perioadă de 48 ore.

 Această plantă medicinală a fost totuși ignorată de către oamenii de știință mai mulți ani, însă în prezent se știe că are o putere terapeutică ridicată. Încă din antichitate, păpădia era utilizată pentru prepararea siropurilor medicinale care combăteau diferite probleme de sănătate. Ceea ce se cunoaște până în prezent este că beneficiile sale sunt mai mari decât se credea inițial, iar rădăcina sa are efecte terapeutice notabile și în cazul pacienților diagnosticați cu cancer.

 Oamenii de știință care au cercetat această plantă au descoperit faptul că rădăcina acesteia funcționează uneori chiar mai bine decât chimioterapia, deoarece distruge atât celulele cancerigene, evitând însă deteriorarea celulelor sănătoase.

Miracolul din ceaiul de păpădie

 În cadrul unei cercetări realizate în cadrul Departamentului de Chimie și Biochimie de la Universitatea Windsor (Canada), s-a descoperit faptul că rădăcina de păpădie poate distruge celulele afectate de cancer, fără a avea efecte nocive asupra celulelor sănătoase din organism.

 Acest studiu constituie o mare descoperire pentru medicina modernă, deoarece conform rezultatelor acestuia, ceaiul din rădăcină de păpădie acționează asupra celulelor afectate, cauzând distrugerea lor în 48 ore, timp în care nu sunt afectate celulele sănătoase din corp. S-a concluzionat că tratamentul continuu cu rădăcina de păpădie poate distruge o mare parte din celulele cancerigene ale pacienților afectați, crescând speranța celor care luptă contra acestei boli.

 Un pacient numit John di Carlo, de 72 ani, din Statele Unite, este convins, datorită propriei sale experiențe, de proprietățile curative și anticancerigene ale păpădiei. Pacientul a fost diagnosticat cu leucemie și a urmat un intens și agresiv tratament de chimioterapie timp de trei ani. După această perioadă, deoarece nu a obținut rezultate scontate, medicii i-au recomandat să meargă acasă și să-și petreacă ultimele zile cu familia și cei apropiați.

 Având totuși speranțe și dorința de a trăi, John di Carlo a căutat ajutor în medicina alternativă, descoperind astfel în ceaiul din rădăcina de păpădie cel mai bun aliat contra bolii de care suferea. Pe o perioadă de patru luni în care a urmat o cură cu ceai de păpădie, în cazul acestui pacient de 72 ani s-a remarcat o reducere a bolii, iar apoi o regresie parțială și ulterior completă a acesteia, conform canalului de știri Natural News.

 Acum trei ani, dr. Siyaram Pandey, biochimist în cadrul Universității Windsor (Canada), a început să studieze proprietățile anticancerigene ale extractului de rădăcină de păpădie, la cererea medicului oncolog Caroline Hamm, care văzuse câteva cazuri de pacienți cu leucemie care aveau rezultate vizibile.

 De exemplu, în cazul unei paciente de 85 ani, extractul de păpădie a reușit să normalizeze totalul de globule albe. Într-o primă fază, Pandey a considerat că este vorba doar de o coincidență, însă verificarea rezultatelor nu avea cum să dăuneze nimănui. În primele experimente de laborator s-a dovedit că extractul de păpădie determina apoptoza celulară (moartea celulelor care cauzau leucemia mielomonocitică cronică). Spre surprinderea cercetătorilor, s-a observat că acest extract nu dăuna deloc celulelor sănătoase (tratamentele de chimioterapie acționează de regulă și asupra celulelor bolnave, cât și a celor sănătoase).

 În prezent, cercetările medicale continuă, iar dr. Pandey a obținut un fond de 155.000 euro pentru a-și continua studiile. Dr. Pandey și-a depășit scepticismul inițial asupra acestui remediu și consideră că rezultatele pozitive ar însemna o revoluție în tratarea cancerului. Cercetările sale continuă cu prima fază de experimentare cu pacienți umani.

 Este totuși necesar să subliniem faptul că aceste tratamente nu funcționează la fel în cazul tuturor pacienților diagnosticați cu cancer și că eficiența lor depinde de gradul de avansare a bolii.