Vitamina K poate preveni cancerul

Vitamina K și prevenirea bolilor

Vitamina K poate preveni cancerul Numeroase cercetări științifice au evidențiat beneficiile pe care le are Vitamina K pentru sănătatea noastră, inclusiv pentru prevenirea cancerului. Dr. Cees Vermeer, unul dintre cercetătorii principali ai vitaminei K, a creat în anul 1975 un grup de cercetare pentru a aprofunda proprietățiile acestei vitamine și care este în prezent grupul de cercetare cel mai mare din această zonă a științelor nutriției.

 Conform cercetărilor întreprinse de Dr. Vermeer și de alți experți din domeniu, majoritatea persoanelor nu au un nivel adecvat de vitamina K. Majoritatea persoanelor obțin din alimentație cantitatea suficientă de vitamina K pentru a menține coagularea adecvată a sângelui, însă nu cea suficientă pentru a se proteja eficient contra următoarelor probleme de sănătate:

 - Cancer de prostată, plămâni și ficat;

 - Leucemie;

 - Calcificare arterială, boli cardiovasculare și vene varicoase;

 - Osteoporoză;

 - Probleme de sănătate cerebrală, precum demența.

 Vitamina K are două forme și este important să se înțeleagă diferențele dintre acestea, înainte de a planifica o strategie de atac prin intermediul unui plan nutrițional.

Două tipuri de bază de vitamina K

Vitamina K poate fi clasificată în K1 și K2:

1. Vitamina K1: se găsește în legumele de culoare verde, iar K1 merge direct în ficat și ajută la menținerea unui sistem sănătos de coagulare sanguină. (Acesta este tipul de vitamina K de care au nevoie copiii pentru a se preveni o tulburare hemoragică serioasă).

De asemenea, vitamina K1 este cea care previne ca vasele de sânge să se calcifice și ajută ca oasele să rețină calciu și să dezvolte o structură cristalină corectă.

 2. Vitamina K2: bacteriile produc acest tip de vitamina K. Acesta este prezentă în intestin cantități ridicate, însă din păcate nu se absoarbe la acel nivel și prin urmare, este eliminată din corp.

Vitamina K2 merge direct în pereții vaselor de sânge, în oase și în țesuturi, mai puțin în cele ale ficatului. K2 se găsește în alimentele fermentate care sunt o sursă bogată de această vitamină.

 În corp, vitamina K2 se poate transforma în vitamina K1. Ca supliment alimentar, vitamina K1 este mai puțin costisitoare și se utilizează în cazul nou-născuților.

 De asemenea, există forme diferite de vitamina K2: MK8 și MK9 provin în principal din produsele lactate. MK4 și MK7 sunt considerate formele cele mai semnificative de K2 și acționează în mod foarte diferit în corp:

 - MK4 este un produs sintetic, foarte similar cu vitamina K1, iar corpul este capabil să transforme vitamina K1 în MK4. Totuși, MK4 are o viață medie foarte scurtă, de aproximativ o oră, ceea ce nu o recomandă ca supliment alimentar. După ce ajunge în intestine, MK4 rămâne în mare parte a timpului în ficat, unde este utilă pentru sintetizarea factorilor care coagulează sângele.

 - MK7 este o substanță mai nouă cu aplicații mai practice, deoarece rămâne pentru mai mult timp în corp; viața sa medie este de trei zile, ceea ce semnifică faptul că are o mai bună oportunitate de a dezvolta un nivel constant în sânge, în comparație cu MK4 sau K1. MK7 se extrage din alimentul japonez numit natto.

Cercetările despre vitamina K sunt impresionante

 În anul 2008, un grup german de cercetare a descoperit faptul că vitamina K2 oferă o protecție substanțială contra cancerului de prostată, care este tipul de cancer cel mai răspândit în cazul bărbaților din Statele Unite. Conform cercetărilor realizate de Dr. Vermeer, bărbații care au luat cantități mai ridicate de K2 au avut un risc cu aproximativ 50% mai mic de a dezvolta cancer de prostată.

 Rezultatele cercetărilor sunt semnificative în mod similar și în ceea ce privește beneficiile pe care vitamina K le oferă sănătății cardiace. În anul 2004, studiul intitulat Rotterdam a fost primul care a demonstrat efectul benefic al vitaminei K2, a arătat că acele persoane care au consumat 45 mcg de K2 zilnic au trăit cu șapte ani mai mult decât cele care au consumat 12 mcg pe zi.

 În cadrul unui alt studiu, au fost monitorizate 16.000 de persoane timp de 10 ani. Cercetătorii au descoperit astfel că fiecare 10 mcg de K2 suplimentare în alimentație a determinat cu 9% mai puține probleme cardiace.

 În prezent există numeroase cercetări care au arătat că vitamina K poate ajuta la protecția contra bolilor cerebrale. Totuși, încă nu s-au stabilit cu exactitate ce tipuri de daune previne vitamina K, însă în prezent acest domeniu este de mare interes pentru oamenii de știință.

Cum se integrează vitamina K în alimentație?

 Consumul a cât mai multe legume verzi crește în mod natural nivelele de vitamina K1, în special varza, spanacul, salata verde, guliile, ardeii, ceapa, prazul broccoli și varza de Bruxelles.

 De asemenea, pentru a obține vitamina K2, brânza și în special brânza ricotta sunt alte surse alimentare excelente. Atât brânza obișnuită cât și specialitatea numită ricotta conțin bacterii benefice – bacteriile acizilor lactococcus și proprionic – care produc K2.

 Ambele tipuri de brânză au aceeași cantitate de vitamina K2, însă brânza ricotta conține mai puțină grăsime. Dacă consumați 100 grame de brânză zilnic, obțineți 45 mcg de vitamina K2, care reduce cu 50% riscul de a suferi de un atac cardiac, conform studiilor de specialitate existente.

 Puteți obține întreaga cantitate de vitamina K2 de care aveți nevoie (aproximativ 200 grame) dacă consumați 15 grame de natto zilnic. Natto este un aliment tradițional produs prin fermentare care a fost folosit în Japonia de multe generații datorită beneficiilor sale valoroase pe care le aduce sănătății. Natto se consumă de către japonezi la micul dejun și se obține din boabele de soia fermentate în care se găsesc cantități importante de enzime. De exemplu, enzima denumită nattokinase este eficientă pentru prevenirea cheagurilor de sânge și previne totodată atacurile de inima. Natto este considerat a fi un preparat mult mai sănătos decât brânza tofu și laptele de soia.

 Nu este necesar să vă preocupe dacă luați o supradoză de K2 – de exemplu, persoanele care au crescut doza acestei vitamine de mii de ori mai mult decât recomandarea inițială în decursul a trei ani, nu au prezentat nicio reacție adversă (mai exact, nu a crescut tendința de coagulare a sângelui).

 Analiza vitaminei K din plasmă poate fi realizată în mod exact, cu toate că rezultatele pot să nu fie foarte utile deoarece reflectă în principal ce s-a consumat cu o zi anterioară, conform doctorului Vermeer. Cu toate că încă nu s-a determinat care este doza ideală de vitamina K, Dr. Vermeer recomandă între 45 mcg și 185 mcg zilnic pentru adulți. Totuși, este necesar să cereți sfatul unui medic dacă luați și anumite medicamente anticoagulante, însă dacă sunteți sănătos în general și nu luați acest tip de medicamente, se recomandă doza de 150 mcg zilnic.

Vitamina D este aliata Vitaminei K

 Dr. Vermeer afirmă că vitamina K nu este capabilă să acționeze în organism singură, ci necesită anumiți colaboratori – iar vitamina D este unul dintre cei mai importanți.

 Există în mod clar un efect sinergic între vitamina D și vitamina K. Aceste două substanțe lucrează împreună pentru a crește MGP sau proteina GLA, care este proteina responsabilă de protejarea vaselor sanguine de calcificare. De fapt, MGP este atât de importantă încât poate fi folosită ca test de laborator pentru a se analiza starea vasculară și cardiacă.

 Dacă vă preocupă sănătatea oaselor, este important să echilibrați următoarea triadă nutrițională:

 - Vitamina D

 - Vitamina K

 - Calciu

 Creșterea cantității de calciu este bună pentru sănătatea oaselor, dar nu și pentru cea a arterelor, care se pot calcific. Vitamina K protejează vasele de sânge de calcificare, care apare atunci când există nivele ridicate de calciu. Astfel încât, dacă doriți să optimizați beneficiile, este necesar să acordați atenția cuvenită sinergiei celor trei nutrienți menționați anterior.