Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat faptul că ceapa și usturoiul, pe lângă faptul că sunt delicioase și sănătoase în general, conțin anumite substanțe chimice care pot ajuta la prevenirea cancerului.

 Ceapa și usturoiul aparțin aceleiași familii (Allium) și sunt foarte aromate și apreciate în gastronomia multor popoare. Ceapa are mai multe varietăți, unele având un gust mai subtil, altele având un gust mai puternic, însă toate oferă o aromă distinctă diferitelor tipuri de mâncare.

 Aceste două legume sunt cunoscute datorită multiplelor beneficii pe care le oferă sănătății, printre care se remarcă proprietățile lor antibiotice, depurative și fortifiante pentru sistemul imunitar. Ambele sunt foarte bogate în alicină, care este un compus care acționează ca un purificator al ficatului, favorizând astfel eliminarea substanțelor toxice care se acumulează în sânge și în țesuturi, determinând astfel apariția cancerului.

Consumul de ceapă și usturoi poate preveni cancerul

 Studiile de laborator au indicat faptul că ceapa și usturoiul conțin antioxidanți care combat și blochează radicalii liberi din ADN-ul celulelor nesănătoase de la care începe dezvoltarea cancerului.

 Astfel, s-a descoperit că anumiți compuși din ceapă și usturoi pot ajuta la dezvoltarea enzimelor care dezactivează substanțele cancerigene din corp, stimulând astfel capacitatea de eliminare a carcinogenilor înainte ca aceștia să producă daune în corp. Acești compuși pot încetini creșterea celulelor canceroase și determină procesul de autodistrugere a acestora (apoptoza).

 Consumul zilnic de ceapă a fost asociat cu un risc cu 56% mai mic de apariție a cancerului de colon și cu un risc cu 25% mai mic de apariție a cancerului de sân în comparație cu un consum redus sau insuficient de ceapă.

 Consumul zilnic de ceapă și usturoi (o jumătate de cană de ceapă tăiată sau mai mult și 3-4 căței de usturoi) pot ajuta la reducerea riscului de apariție a următoarelor tipuri de cancer: cancerul de colon, cancerul de ficat, cancerul de ovare, de sân, de prostată, de rinichi, cancerul oral și de esofag și cancerul de stomac.

Cercetări medicale despre usturoi

 Usturoiul conține peste 200 de tipuri de ingrediente biologic-active, precum şi vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime și este o sursă bună de seleniu și minerale. Usturoiul este foarte eficient folosit crud pentru a elibera alicina, care este principalul component activ al usturoiului având un puternic efect antibiotic. Cercetătorii care au studiat acest aspect, au afirmat că 1 mg de alicină are puterea a 15 unități standard de penicilină.

 În ceea ce privește cancerul, s-a demonstrat că usturoiul este foarte eficient în lupta contra multor tipuri de cancer, cu excepția cancerului de sân și a cancerului de prostată, care se consideră că sunt controlate în principal de mecanisme hormonale care nu sunt influențate de enzimele din usturoi.

 În cadrul unui amplu studiu efectuat în Statele Unite, participanții care au consumat un cățel de usturoi zilnic au înregistrat un risc de cancer de colon cu 32% mai mic decât cei care au consumat usturoi o dată pe săptămână sau mai rar.

 Alte 7 studii de anvergură, realizate la nivel național în Statele Unite, au arătat că, cu cât se consumă mai mult usturoi proaspăt, cu atât riscul de cancer de stomac sau de cancer colorectal este mai mic. De asemenea, unul dintre aceste studii au arătat că în cazul femeilor de vârstă mijlocie care consumă în mod regulat usturoi, acestea prezentau o protecție cu 50% mai mare contra apariției cancerului de colon.

 Alte studii medicale care au fost efectuate în China, unde cancerul de stomac este des întâlnit, au arătat că în cazul persoanelor care au consumat cinci căței de usturoi pe săptămână s-a redus la jumătate riscul de a dezvolta cancer de stomac.

 De asemenea, unele studii medicale au arătat că persoanele care consumă usturoi proaspăt de cel puțin două ori pe săptămână au un risc cu 44% mai mic de apariție a cancerului de plămâni.

Cel mai bun tip de ceapă pentru prevenirea cancerului

 Ceapa este o sursă bogată de fier, fibre, potasiu (având un rol important în echilibrul electrolitic al organismului), vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, sulf și crom.

 Quercitina din ceapă este un antioxidant extrem de important și are proprietăţi antiinflamatoare care previn apariția diferitelor tipuri de cancer. Totodată, quercitina previne formarea cheagurilor de sânge, astmul, diabetul, ateroscleroza, precum şi infecţiile și tulburările de la nivelul tractului digestiv.

 Conform unui studiu realizat recent de către Prof. Dr. Rui Hai Liu, profesor asociat de la Catedra de Științele alimentației de la Universitatea Cornell (Statele Unite), ceapa picantă, ceapa galbenă occidentală și ceapa roșie sunt cele mai bogate în substanțe chimice care luptă contra cancerului, decât alte tipuri de ceapă care au fost testate.

 Pe de altă parte, dr. Liu a descoperit că ceapa franțuzească (șalota sau hasmaua), precum și varietățile de ceapă galbenă occidentală și ceapa galbenă picantă sunt în mod particular eficiente contra celulelor de cancer de ficat și de colon.

 Conținutul concentrat de flavonoizi din ceapă combate cancerul, iar compușii fenolici antioxidanți au un efect de anti-proliferare asupra celulelor canceroase (împiedică înmulțirea acestora).

Cum se consumă ceapa?

 - Orice tip de ceapă alegeți sau preferați, este indicat să o consumați crudă și tăiată în diverse salate. Cu cât este mai proaspătă, cu atât beneficiile sale contra cancerului sunt mai puternice, deoarece enzimele pe care le conține sunt foarte sensibile la căldură. Este important de asemenea să nu consumați ceapa care a fost tăiată și lăsată în frigider, de exemplu, deoarece se știe că aceasta este un adevărat “aspirator” pentru microbi și bacterii.

 - Desigur, dacă nu suportați aroma cepei crude sau dacă anumite rețete implică prepararea acesteia, o puteți găti ușor, la foc mic sau mediu. Aveți grijă însă să nu o mențineți pe foc mai mult de 5 minute, deoarece, în caz, contrar, își va pierde proprietățile și compușii chimici specifici care combat cancerul.

 - De asemenea, evitați să fierbeți ceapa prea mult dacă preparați supe sau tocănițe, deoarece substanțele care îi conferă cepei calitățile sale anticancerigene sunt distruse odată cu fierberea sa excesivă.

 - O altă opțiune este să coaceți ceapa la cuptor, la maxim 175 grade C timp de aproximativ 15 minute. Această metodă de preparare este chiar indicată deoarece crește nivelul substanței numite quercetină, care este elementul principal din ceapă care ajută la prevenirea cancerului.

Cum se consumă usturoiul?

 - Este recomandat ca usturoiul să se consume crud pentru a se obține beneficii maxime. La fel ca și ceapa, usturoiul trebuie să fie tăiat mărunt sau presat și este bine să fie lăsat deoparte timp de 10-20 minute pentru ca enzimele benefice (în principal alicina) pe care le conține în pereții celulari să poată acționa mai eficient.

 - Usturoiul se poate consuma crud în diverse salate de crudități sau poate fi adăugat peste mâncărurile gătite, la final, pentru un plus de savoare și de beneficii.

Recomandări pentru consumul de ceapă și usturoi:

 Consumați zilnic o jumătate de cană ce ceapă proaspăt tăiată și consumați săptămânal 4-5 căței de usturoi. Aceasta vă poate ajuta la prevenirea apariției anumitor tipuri de cancer.