Usturoiul și proprietățile sale anticancerigene

Usturoiul combate cancerul, bolile cardiace și bacteriile rezistente la medicamente

 Consumul a doi căței de usturoi proaspeți pe zi vă poate împiedica în mod eficient să aveți nevoie de servicii medicale, în parte, deoarece oferă un efect imunitar, antibacterian, antiviral și au un efect antifungic. Usturoiul este membru al familiei de legume Allium, alături de alte superalimente, cum ar fi ceapa, arpagicul și prazul.

Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. După cum a raportat Fundația George Mateljan, usturoiul se credea că are calități sacre și a fost plasat în mormântul faraonilor. S-a dat și sclavilor care au construit piramidele Egiptului, ca instrument de creștere a forței și rezistenței, o utilizare care a fost apreciată și de civilizația greacă și romană, care au servit usturoi sportivilor și soldaților lor înainte de evenimentele sau bătăliile sportive, respectiv. Chiar și groparii din Franța secolului al XVIII-lea au consumat vin cu infuzie de usturoi ca o modalitate de a îndepărta ciuma, în timp ce soldații din timpul primului război mondial și al doilea război mondial au folosit usturoiul pentru a preveni gangrena.

În prezent, există o mulțime de cercetări moderne pentru a susține afirmațiile antice de acum sute de ani că usturoiul își merită cu adevărat reputația pentru puterile sale puternice de vindecare. Usturoiul este bogat în mangan, calciu, fosfor, seleniu și vitaminele B6 și C, ceea ce îl face benefic atât oaselor, cât și tiroidei. Cercetătorii consideră că o mare parte din efectul terapeutic al usturoiului provine din compușii săi care conțin sulf, cum ar fi alicina, care îi conferă și mirosul caracteristic. Alți compuși din usturoi care promovează sănătatea includ oligozaharide, proteine bogate în arginină, seleniu și flavonoide. GreenMedInfo a realizat o listă de studii care arată efectele usturoiului pentru peste 160 de boli diferite. În general, beneficiile usturoiului se încadrează în patru categorii principale:

 1. Reduce inflamația (reduce riscul de osteoartrită și alte boli asociate cu inflamația);

 2. Stimulează funcția imună (are proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale și antiparazitare);

 3. Îmbunătățește sănătatea și circulația cardiovasculară (protejează împotriva coagulării, îmbunătățește cantitatea de lipide și reduce tensiunea arterială);

 4. Este toxic pentru 14 tipuri de celule canceroase (inclusiv creier, plămâni, sân, gastric și pancreatic).

 În plus, usturoiul poate fi eficient împotriva bacteriilor rezistente la medicamente și cercetările au arătat că, deoarece alicina este digerată în corp, se produce acid sulfonic, un compus care reacționează cu radicalii liberi periculoși mai repede decât orice alt compus cunoscut. Acesta este unul dintre motivele pentru care am numit usturoiul printre cele mai bune șapte alimente anti-îmbătrânire pe care le puteți consuma. La fel ca multe alimente naturale, este dificil să limitați usturoiul la doar unul sau două beneficii, deoarece pare să ofere beneficii pentru întregul corp.

 Centrul Medical al Universității din Maryland rezumă unele dintre cele mai promițătoare utilizări ale sale: „Usturoiul este utilizat pentru a preveni bolile de inimă, inclusiv ateroscleroza sau întărirea arterelor (acumularea plăcii în artere care poate bloca fluxul sanguin și poate duce la infarct sau accident vascular cerebral), colesterol ridicat, presiune sanguină crescută și pentru a stimula sistemul imunitar. Consumul regulat de usturoi poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva cancerului. Usturoiul este bogat în antioxidanți. În corpul uman, particulele dăunătoare numite radicali liberi se acumulează pe măsură ce îmbătrâniți și pot contribui la apariția bolilor de inimă, a cancerului și a bolii Alzheimer. Antioxidanții, precum cei care se găsesc în usturoi, luptă împotriva radicalilor liberi și pot reduce sau chiar ajuta la prevenirea unora dintre daunele produse în timp."

Rolul usturoiului în lupta contra cancerului

 În studiile de laborator, s-a demonstrat că usturoiul distruge celulele canceroase și are rezultate promițătoare atunci când este consumat prin dietă. Un studiu a arătat că femeile care consumă usturoi în mod regulat (împreună cu fructe și legume) au avut un risc cu 35% mai mic de cancer de colon.

 Cei care consumă cantități mari de usturoi crud par, de asemenea, să aibă un risc mai scăzut de cancer de stomac și de cancer colorectal. De asemenea, în rândul persoanelor cu forme inoperabile de cancer colorectal, hepatic sau pancreatic, administrarea unui extract de usturoi timp de șase luni a contribuit la îmbunătățirea funcției imune, sugerând că poate fi util pentru susținerea sistemului imunitar în momentele de stres sau boală.

Usturoiul poate preveni răceala și gripa

 Având atât un efect imunitar, cât și un efect antiviral, este logic că usturoiul poate fi util în combaterea bolilor infecțioase, iar cercetările științifice susțin această afirmație.

 Potrivit unui studiu, cei care au consumat usturoi zilnic timp de trei luni au avut mai puține răceli decât cei care au luat un placebo. Când au fost afectați în cele din urmă de o răceală, durata bolii a fost mai scurtă, în medie 4,5 zile, comparativ cu 5,5 zile pentru grupul placebo. Deși s-ar putea să nu pară prea impresionant, este totuși mai bun decât rezultatele obținute de medicamentul anti-gripă, Tamiflu. Dacă este luat în termen de 48 de ore de la debutul bolii, Tamiflu poate reduce durata simptomelor gripei cu aproximativ o zi până la o zi și jumătate. Este practic același lucru cu consumul de usturoi în mod regulat.

 Dacă sunteți în căutarea unor beneficii pentru sănătate, usturoiul proaspăt este cel mai bun, iar cățelul proaspăt trebuie zdrobit sau tocat pentru a stimula eliberarea unei enzime numite alinază, care la rândul său catalizează formarea alicinei. La rândul său, alicina se descompune rapid pentru a forma un număr de compuși organici diferiți ai sulfului. Deci, pentru a „activa” proprietățile medicinale ale usturoiului, zdrobiți un cățel proaspăt cu o lingură înainte de a-l mânca sau treceți-l prin storcător pentru a-l adăuga în sucul de legume.

 De obicei, este suficient doar unul sau doi dinți de dimensiuni medii, iar majoritatea oamenilor îi tolerează bine. Ingredientul activ, alicina, este distrus la o oră de la zdrobire, făcând pastilele de usturoi practic inutile. În mod similar, este posibil să nu puteți obține toate beneficiile pentru sănătate pe care le oferă usturoiul folosind soiurile uscate sau sub formă de pudră din comerț. Mai rău, cel puțin două mărci au fost găsite în supermarket care conțin praf de usturoi chinezesc importat, care este contaminat cu niveluri ridicate de plumb, arsen și sulfiți adăugați.

 Dacă sunteți în căutarea unei modalități simple și delicioase de a adăuga mai mult usturoi crud la dieta dumneavoastră, încercați acest dressing pentru salată de usturoi organic. Din păcate, mulți oameni se abțin prea mult de la consumul de usturoi, temându-se că va provoca respirație urât mirositoare. Alicina și cei patru compuși din usturoi se descompun și provoacă mirosul urât al usturoiului. Cel mai rău agresor este sulfura de alil metil, care nu numai că provoacă respirație urât mirositoare, dar poate adăuga și un miros unic și persistent transpirației și urinei. Vestea bună este că mirosul de usturoi dispare odată ce metabolizați compușii mirositori. Vestea proastă este că poate dura până la două zile pentru ca acest lucru să se întâmple. Vă recomandăm să nu evitați consumul de usturoi doar pentru miros, deoarece în schimb veți pierde unul dintre cele mai sănătoase (ca să nu mai vorbim de cele mai gustoase) alimente de pe planetă.

 Consumul de pătrunjel crud vă poate ajuta, de asemenea, să scăpați de respirația mirositoare a usturoiului, în timp ce citricele pot ajuta la disimularea acestuia. Un studiu a constatat, de asemenea, că consumul de lapte poate ajuta la reducerea mirosului respirației după consumul de usturoi și la disimularea gustului usturoiului în timpul meselor.

Usturoiul germinat și potențialul său nutrițional

 Într-un articol publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară, consumul de usturoi încolțit timp de cinci zile s-a dovedit a avea o activitate antioxidantă mai mare decât usturoiul mai proaspăt și, de asemenea, s-a constatat că are metaboliți diferiți, sugerând că produc și substanțe diferite.

 Cercetătorii au ajuns la concluzia că încolțirea usturoiului ar putea fi o modalitate utilă de a-și spori potențialul antioxidant. Chiar și extractele acestui tip de usturoi au protejat celulele care se aflau în vasele Petri de anumite tipuri de daune. Acest lucru nu este cu adevărat surprinzător atunci când luați în considerare modificările nutriționale care apar în mod normal la plante atunci când germinează. Când răsadurile devin plante verzi, produc mulți compuși noi, inclusiv cei care protejează planta tânără împotriva agenților patogeni. Același lucru se întâmplă, probabil, atunci când mugurii verzi cresc din cățeii vechi de usturoi.

Usturoiul negru are de două ori mai mulți antioxidanți

 Un fapt mai puțin cunoscut este acela că usturoiul negru, care este practic usturoi fermentat, poate fi chiar mai sănătos decât usturoiul în alte forme.

 De exemplu, într-un studiu efectuat în 2009 la cobai, cercetătorii japonezi au descoperit că usturoiul negru era mai eficient în micșorarea tumorilor decât usturoiul proaspăt. Studiul a fost publicat în revista Medicinal and Aromatic Plant Science and Technology. Într-un alt studiu, s-a constatat că usturoiul negru are de două ori nivelul antioxidant al usturoiului proaspăt, deoarece procesul de îmbătrânire/fermentare pare să dubleze antioxidanții.

 Usturoiul negru este plin de concentrații mari de compuși sulfuroși, în special unul în special: S-alil cisteină (SAC). Știința a arătat o serie de beneficii ale SAC asupra sănătății, inclusiv inhibarea sintezei colesterolului. Poate acesta este motivul pentru care pictorul Choo Keng Kwang a experimentat un remediu complet pentru psoriazis după doar patru zile de a mânca zilnic o jumătate de cățel de usturoi negru, după ce a încercat nenumărate creme pentru tenul prescris, care au fost un eșec total. Un avantaj al SAC este că este bine absorbit și mult mai stabil decât alicina, plus că este 100% biodisponibil.

 Cu toate acestea, considerați că beneficiile usturoiului negru pot fi mai eficiente decât usturoiul proaspăt pentru unele boli, dar nu și pentru altele, deoarece conținutul său de alicină este scăzut. De exemplu, s-ar putea să nu fie la fel de eficient dacă aveți o infecție, deoarece alicina este considerată a fi un agent antiinfecțios important găsit în usturoi, dar usturoiul proaspăt are o cantitate mai mare de alicină decât usturoiul negru. Potrivit companiei Blue Fortune Farm (care vinde usturoi negru), usturoiul negru are următorul profil nutritiv favorabil:

 

 

SAC (mg/g)

Calciu (mg)

Fosfor(mg)

Proteine (g)

Usturoi negru

5.84

36.66

80

12.5

Usturoi crud

0.32

5.0

40

2.2