Cele mai bune fructe contra cancerului (I)

Fructele au numeroase proprietăți anticancer

Cele mai bune fructe contra cancerului (I) Fructele au beneficii excelente pentru organismul nostru datorită conținutului lor bogat în compuși cum sunt vitamina C, fenoli, fibre, acid folic și antioxidanți. Cercetările medicale au demonstrat că anumiți compuși bioactivi din fructe și legume, cum ar fi polifenolii și terpenele, pot ajuta la reducerea incidenței cancerului. Multe studii medicale au evidențiat avantajele imense ale fructelor pentru prevenirea cancerului.

 De exemplu, o trecere în revistă a 206 studii ajuns la concluzia că un aport de fructe ridicat este asociat cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar, de colon, de stomac, pancreatic și al cavității orale. Un studiu efectuat în California a constatat că recidiva cancerului la femei a fost redusă la jumătate prin consumul unor cantități mari de legume și fructe proaspete, împreună cu efectuarea unor exerciții fizice regulate. Cercetătorii de la Ohio State University, de asemenea, au constatat că un consum ridicat de fructe a determinat o întârziere a dezvoltării celulelor canceroase, ceea ce înseamnă că fructele au capacitatea de a încetini reproducerea celulelor maligne de cancer.

 Să vedem în acest articol care sunt cele mai bune fructe cu proprietăți anticancerigene și tipurile de cancer pe care le pot preveni:

1. Fructele de pădure

 Cercetătorii care sunt interesați de activitatea anticanceroasă a diferitelor alimente menționează în mod constant fructele de pădure ca alimente importante pentru prevenirea cancerului. Acestea sunt fructe cu o culoare intensă și sunt foarte bogate în substanțe fitochimice cu efecte anticangerigene. Din acest grup fac parte: murea, zmeura, căpșunii, afinele negre, afinele roșii, cireșele, coacăzele, fragii, agrișele și măceșele. Fructele de pădure sunt bogate în acid elagic și antocianidine. Acidul elagic este aproape la fel de puternic ca anumite molecule dezvoltate de industria farmaceutică pentru a interfera cu angiogeneza sau formarea rețelei de sânge care hrănește tumorile. Fără vasele de sânge care îi furnizează substanțe nutritive, celulele canceroase mor. Căpșunii și zmeura sunt cele mai bogate în acid elagic.

 Potențialul anticancerigen al căpșunilor și zmeurei a fost studiat atât în culturi de celule canceroase, cât și pe animale de laborator. Ambele extracte - de căpșuni și zmeură - sunt capabile să contracareze creșterea celulelor tumorale, iar aceste efecte au o relație directă cu cantitatea de polifenoli asociată cu fructele, dar nu cu potențialul lor antioxidant. Mecanismele prin care acidul elagic interferează cu dezvoltarea cancerului sunt legate de capacitatea acestuia de a preveni activarea substanțelor cancerigene toxice pentru celule.

 Acidul elagic crește, de asemenea, capacitatea de apărare a celulelor împotriva agresiunii toxice prin stimularea mecanismelor de eliminare a acestor substanțe cancerigene. Acidul elagic este, de asemenea, un inhibitor extrem de puternic a două proteine cruciale pentru dezvoltarea vascularizării și alimentării tumorilor (VEGF și PDGF). Luând în considerare activitatea importantă antiangiogenică a acidului elagic, căpșunile și zmeura merită să fie luate în considerare în orice strategie de prevenire a cancerului.

 La rândul lor, antocianidinele au o putere extraordinară antioxidantă și antiangiogenică. Afinele și coacăzele negre sunt deosebit de bogate în aceste substanțe. Aceste fructe sunt de asemenea, foarte utile și pentru reducerea glicemiei și sunt ideale pentru persoanele diabetice. Fructele de pădure ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică, cu o doză de aproximativ 100 g pe zi pentru prevenirea cancerului.

 Antocianidinele sunt polifenolii responsabili pentru nuanțele roșii, roz, maro, portocalii și albastre ale anumitor flori și fructe. Acești pigmenți sunt deosebit de abundenți în fructele de pădure, în special în zmeură și mure (acestea din urmă pot conține până la 500 mg de antocianidine la 100 g de fruct). Există mai multe date medicale care sugerează că antocianidinele nu sunt doar molecule antioxidante, ci pot avea un impact mult mai variat asupra dezvoltării cancerului. De exemplu, un efect anticanceros al antocianidinelor este legat de capacitatea acestora de a inhiba angiogeneza tumorală, iar acest efect se produce în concentrații apropiate celor care pot fi obținute prin alimentație.

 La rândul lor, proantocianidinele sunt cunoscute ca molecule cu putere antioxidantă excepțională. În laborator, s-a constatat că aceste molecule inhibă creșterea diferitelor celule canceroase, în special cele derivate din colon, ceea ce sugerează că proantocianidinele ar putea juca un rol important în prevenirea acestui tip de cancer. Aceste substanțe au, de asemenea, proprietatea de a împiedica dezvoltarea de noi vase de sânge prin angiogeneză și, prin urmare, ar putea contribui la menținerea microtumorilor într-o stare latentă. Alte studii au indicat faptul că anumite proantocianidine reduc sinteza estrogenilor și pot contracara efectele negative ale unei concentrații prea mari a acestor hormoni.

 Proantocianidinele sunt polifenoli complecși formați prin unirea mai multor unități din aceeași moleculă, catechina, pentru a forma un lanț cu lungime variabilă. Deși proantocianidinele se găsesc din abundență în semințele, florile și coaja a diferite plante, prezența lor în alimentele comestibile este destul de scăzută. Cele mai importante surse alimentare pentru această moleculă sunt scorțișoara, cacaua, afinele, coacăzele și căpșunii. Este important de menționat faptul că sucul de afine conține mult mai puține proantocianidine decât fructul în starea sa naturală și, prin urmare, nu poate fi considerat o sursă semnificativă pentru aceste molecule.

 Acesta este motivul pentru care proantocianidinele au caracteristici extrem de interesante pentru prevenirea cancerului, iar consumul alimentelor bogate în aceste molecule este foarte benefic. Atât datorită activității lor intense antiangiogenice, cât și datorită caracterului lor antioxidant, fructele de pădure reprezintă o sursă importantă de compuși fitochimici anticancerigeni.

2. Fructele citrice

 În acest grup găsim portocalele, mandarinele, lămâile, pomelo și grapefruitul. Fructele citrice sunt bogate în vitamina C, monoterpene și flavonone, cum ar fi hesperidina. Acestea sunt considerate fructele cu cel mai mare potențial anticanceros. Consumul regulat de citrice a fost asociat cu o reducere cu 40-50% a riscului de cancer de esofag, gură și stomac. S-a demonstrat că acei copii care consumă în mod regulat suc de portocale în primii doi ani de viață au un risc redus de a fi afectați de leucemia infantilă.

 Fructele citrice ajută la detoxificarea corpului de substanțe cancerigene și cresc absorbția beta-glucanilor prezenți în ciuperci și a catechinelor din ceaiul verde. Atât pulpa, cât și coaja fructelor citrice conțin substanțe fitochimice anticancerigene. Consumați aceste fructe în stare proaspătă sau sub formă de suc preparat în casă. Un pahar de suc de portocale oferă chiar mai mult calciu decât un pahar de lapte!

 Ce modalitate mai bună de a începe ziua decât cu un bun suc natural de portocale sau de lămâie! Limonoidele sunt compuși fitochimici găsiți în coaja, pulpa și în sucul tuturor fructelor citrice (portocale, lămâie, grapefruit, mandarine, etc.) și joacă un rol important pentru sănătatea umană. Aceste substanțe au făcut obiectul mai multor studii medicale, printre cele mai importante fiind un studiu realizat de Departamentul de Agricultură din California, în care se explică faptul că limonoidele contribuie la îmbunătățirea sănătății prin efectele lor anticancerigene, antivirale și coleretice (reduc colesterolul).

 În ceea ce privește efectul protector al citricelor față de cancer, un studiu recent a analizat datele dintr-o serie de studii de caz din Italia și Elveția. Au fost incluși în acest studiu 955 pacienți cu cancer oral și faringian, 395 cu cancer de esofag, 999 cu cancer de stomac, 3634 cu cancer de intestin gros, 527 cu cancer laringian, 2900 cu cancer de sân, 454 cu cancer endometrial, 1031 cu cancer ovarian, 1294 cu cancer de prostată și 767 cu cancer de celule renale.

 Acest studiu a demonstrat că consumul a patru sau mai multe porții de 150 grame pe săptămână de fructe citrice a scăzut riscul de cancer la gât cu 58%, riscul de cancer faringian cu 53%, riscul de cancer de stomac cu 31% și riscul de cancer colorectal cu 18%. Studiul respectiv a evidențiat de asemenea un efect protector al citricelor în cazul cancerului de sân, iar un alt studiu recent din SUA a arătat că femeile care au consumat zilnic aproximativ 75 de grame de portocale au avut o reducere cu 22% a riscului de cancer de sân. Acest lucru deschide noi cercetări privind importanța citricelor pentru prevenirea cancerului de sân și sprijină studiile anterioare care arată că consumul de fructe citrice poate reduce riscul de cancer de sân și, de asemenea, poate preveni dezvoltarea acestuia.

 Alte beneficii importante ale fructelor citrice sunt efectele lor diuretice, prin care se purifică și se elimină toxinele din organism, fiind fructe antioxidante și întineritoare.

3. Fructul de avocado

 Avocado este un fruct (da, este considerat fruct) foarte bogat în grăsimi sănătoase, în special acidul oleic care ajută să creștem nivelul colesterolului HDL și să prevenim bolile cardiovasculare. Consumul regulat de avocado reduce de asemenea tensiunea arterială datorită conținutului ridicat de potasiu și are efecte antiinflamatorii datorită prezenței flavonoidelor și a beta-carotenului. În plus, avocado este un fruct bogat în fibre care ajută la evitarea constipației și la apariția stării de sațietate. De asemenea, avocado este bogat în vitamine, fosfor și magneziu.

 În ceea ce privește efectul său anticancerigen, avocado poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată datorită conținutului său ridicat de luteină. Avocado este o alternativă excelentă și sănătoasă pentru untul tradițional și este ideal pentru a da o textură cremoasă shake-urilor și pentru a le completa nutrițional. Pasta de guacamole, a cărui ingredient principal este avocado, este o gustare simplu de preparat și mult mai sănătoasă decât orice pateu de pe piață.

 Într-unul dintre cele mai recente studii, avocatina B, un tip de grăsimi din avocado, s-a demonstrat că poate combate leucemia mieloidă acută (LMA), care este o formă deosebit de rară și mortală de cancer. Studiul respectiv, publicat în revista de specialitate Cancer Research, a constatat ca avocatina B se concentrează pe celulele stem din leucemie, care sunt responsabile pentru cele mai multe cazuri de LMA. Substanța extrasă din avocado, avocatina a reușit să elimine celulele stem leucemice, fără a afecta însă celulele sănătoase. În prezent, cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui medicament pentru leucemie derivată din avocatina B.

 De asemenea, fructul de avocado este bogat în carotenoide care luptă împotriva cancerului și care sunt mai abundente în partea verde închis de lângă coajă. În anul 2010, Comisia pentru cercetare a fructului de avocado din California a afirmat următoarele: „Conform Serviciului de Cercetări Agricole USDA, fructul de avocado conține un pachet complex de fitonutrienți, inclusiv carotenoide, care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Carotenoidele protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, boli de inimă și degenerescență maculară relaționată cu vârsta. Cercetările efectuate la UCLA au arătat ca fructele de avocado au concentrația cea mai benefică de carotenoide în partea cea mai apropiată de coajă."