Kiwi, un aliat contra cancerului

Kiwi: proprietăți anticancer și componente nutriționale

 Necunoscut în multe țări, având un gust incomparabil și o nuanță de verde intens în interior, originar din China și exportat în prezent din Noua Zeelandă, fructul de kiwi este o sursă excelentă de antioxidanți și de vitamina C. În ceea ce privește conținutul de vitamina C, acest fruct exotic are 98 miligrame din această vitamină la 100 grame, o cantitate mai mare decât cea din portocale și lămâi. Un fruct de kiwi ne oferă mai mult de 80% din necesarul zilnic de vitamina C, fiind o alegere excelentă pentru micul-dejun.

 Dintre beneficiile pe care această vitamină le oferă organismului, le amintim pe următoarele: întărește sistemul imunitar, echilibrează tensiunea arterială, ajută la evitarea anumitor tipuri de cancer (de esofag sau de pancreas, printre altele), a alergiilor și răcelilor.

Vitamina C este un puternic antioxidant, care permite eradicarea radicalilor liberi, iar fructul kiwi este un perfect neutralizator al daunelor generale asupra corpului, în special cele determinate de îmbătrânirea prematură. Acest fruct ajută la păstrarea celulelor tinere și a tinereții generale a corpului și reduce riscul de a dezvolta cancer.

 Kiwi este ideal pentru persoanele care fumează sau consumă alcool, diabetice, alergice, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, femeilor însărcinate, persoanelor cu fracturi sau fisuri ale oaselor și rupturi de ligamente, femeilor aflate la menopauză, persoanelor cu probleme de vedere precum cataracta și contra bolilor de imunodeficiență, precum SIDA sau herpesul.

Alte beneficii ale consumului de kiwi:

 Reduce stresul și problemele de anxietate: Kiwi este un fruct excelent pentru reducerea stresului. Datorită cantității mari de vitamina C, fructul de kiwi este un aliat de nădejde contra nervozității și a anxietății. Se recomandă consumul zilnic al acestui fruct în perioadele solicitante din punct de vedere fizic și psihic.

 Combate constipația: Kiwi este un fruct cu un conținut ridicat de fibre solubile, care stimulează digestia și îmbunătățește tranzitul intestinal, prevenind astfel constipația. Pentru aceasta, este indicat să se consume unul sau două fructe de kiwi la micul dejun, preferabil pe stomacul gol. Kiwi poate fi combinat și cu alte fructe, iaurt, kefir sau fulgi de cereale la micul dejun.

 Ajută la slăbit prin eliminarea retenției de lichide: Kiwi este un fruct care conține un mare procentaj de apă, foarte puțin sodiu și care permite combaterea apetitului emoțional, fiind ideal pentru reducerea greutății corporale. Kiwi este folosit chiar în unele tratamente orientale pentru prevenirea eclampsiei și a preeclampsiei, datorită componentelor sale și ajută la reducerea nivelelor de apă din corp, combătând astfel retenția de lichide.

 Ameliorează digestia: Consumul regulat de kiwi permite separarea și izolarea de către corp a proteinelor din alimentele pe care le consumăm, evitându-se astfel indigestiile, probleme legate de gastrită și gazele abdominale.

 Stimulează circulația sanguină: Datorită conținutului său ridicat de vitamina E și acizi grași de tip Omega 3 și 6, fructul de kiwi ajută la fluidizarea sângelui și prin urmare la îmbunătățirea stării arterelor, la evitarea trombozei sau a formării de cheaguri în vasele de sânge. Acest fruct ne oferă o bună protecție contra anginei pectorale, a tulburărilor cerebrale și a infarctului. De asemenea, conținutul bogat de fibre dietetice din kiwi ajută la reducerea nivelelor de colesterol.

 Îmbunătățește starea oaselor: Acest lucru este posibil datorită mineralelor prezente din kiwi: cupru, magneziu și potasiu. Un fruct de kiwi acoperă 10% din necesitățile de bază ale celor trei minerale. Conținutul de minerale din kiwi permite dezvoltarea completă a oaselor, precum și buna funcționare a nervilor, a mușchilor și organelor din întregul organism.

 Întărește sistemul imunitar: Fructul de kiwi este perfect pentru întărirea sistemului imunitar, deoarece conține o mare cantitate de acid folic, împreună cu vitamina C. Aceste două componente stimulează producerea globulelor roșii și albe, precum și a anticorpilor, care funcționează ca o barieră contra bolilor generate de unele virusuri.

 Combate anemia: Vitamina C care se găsește din abundență în acest fruct crește în organism absorbția fierului din alimentele pe care le consumăm, ajutând astfel la combaterea anemiei. Nutriționiștii și medicii le recomandă pacienților care suferă de anemie să consume cât mai mult kiwi proaspăt.

 Filtrează razele solare: Pentru toate persoanele care au o piele hipersensibilă față de razele UV, fructul de kiwi poate fi o soluție. Acest fruct exotic conține luteină (care este de asemenea prezentă în salata verde, broccoli și spanac) și care acționează ca un filtru de protecție naturală pentru piele.


Fructul de kiwi: contraindicații

 Persoanele care sunt intolerant la enzima proteolitică numită actidină, se pot considera intolerante și la fructul de kiwi, dar și la ananas și papaya. De asemenea, persoanele care au tendința de a dezvolta calculi renali (pietre la rinichi) nu trebuie să consume acest fruct, deoarece este bogat în oxalați de calciu. Tot din acest motiv, în cazul copiilor se se recomandă un consum redus al fructului de kiwi, iar datorită conținutului său de potasiu, nu se recomandă să fie consumat de către persoanele care au insuficiență renală. Simptomele cauzate de intoxicația cu kiwi includ: urticarie, probleme la înghițit și stări de vomă.