Ananasul, un fruct anticancerigen

Ananasul și combaterea cancerului

 Știați că ananasul are calități terapeutice comparabile cu unele medicamente folosite în tratamentele de chimioterapie pentru combaterea cancerului? Ananasul este o sursă excelentă de vitamina C și de mangan, care este un cofactor esențial al diferitelor enzime importante pentru producerea de energie și de antioxidanți. De exemplu, enzima antioxidantă numită superoxid dismutaza are nevoie de mangan pentru a fi produsă de către organism. O cană cu bucăți de ananas proaspăt oferă aproximativ 73,1% din necesarul zilnic de mangan.

Ce este bromelina din ananas?

 Bromelina este un extract crud din ananas care conține, printre alte componente, diferite proteaze care conțin sulf. Bromelina ajută atât la stimularea digestiei, cât și la reducerea inflamației din organism și este utilizată chiar și în tratarea cancerului. Enzimele proteolitice din ananas pot ajuta la tratarea cancerului deoarece acestea reechilibrează sistemul imunitar.

 Bromelina este o enzimă în mod selectiv citotoxică, iar în unele cazuri a fost mai eficientă decât medicamentul folosit în chimioterapie și care se numește 5-fluorauracil pentru tratarea cancerului, în cadrul testelor pe animale.

 Cercetătorii au descoperit un mare număr de compuși naturali care au un efect numit “toxicitate selectivă”, ceea ce înseamnă că sunt capabile să distrugă celulele canceroase, însă fără a deteriora celulele sau țesuturile sănătoase. Acest tip de tratament contra cancerului are calitatea de a nu avea efecte colaterale precum cele care se produc în cazul chimio și radioterapiei tradiționale.

 Acțiunea acestei enzime contra cancerului, conform cercetătorilor, este aceea de a genera autofagie în cazul celulelor de carcinom mamar, ceea ce determină procesul celular al apoptozei (moartea celulară programată).

Câteva aspecte relaționate cu calitățile anticancerigene ale ananasului

 Oamenii de știință au descoperit că extractul de ananas este una dintre sursele cele mai bogate de enzime din lumea vegetală. Aceste enzime au capacitatea de a activa celulele imunologice, blocând funcțiile anumitor celule dăunătoare. Calitățile anticancerigene derivă în special din conținutul de bromelină al ananasului, care este o enzimă proteolitică.

Iată care este mecanismul prin care bromelina poate combate cancerul:
 - Creșterea numărului de citochine, în particular a interferonului și a factorului de necroză tumorală, care sunt două elemente extrem de importante care distrug celulele canceroase.
 - Dizolvarea fibrinei: celulele canceroase se ascund sub stratul de fibrină pentru a nu fi detectate. De asemenea, s-a descoperit că fibrina face ca celulele canceroase să se unească, ceea ce crește probabilitatea apariției metastazelor. Odată ce celulele canceroase devin vizibile, ele pot fi detectate și atacate de către sistemul imunitar.
 - Studiile realizate de cercetătorii germani au demonstrat faptul că enzimele sistemice cresc puterea celulelor macrofage și a celulelor asasine Natural Killer de 12 ori.
 - Recent, un alt studiu medical realizat de cercetătorii americani a revelat eficiența a două molecule izolate din ananas, respectiv CCS și CCZ, care ajută în lupta contra cancerului. Molecula CCS este responsabilă de blocarea proteinei RAS, care se găsește în 30% dintre toate tipurile de cancer; în timp ce molecula CCZ ajută sistemul imunitar să identifice celulele cancerigene și să le elimine.

 Calitățile anticancerigene ale ananasului derivă de asemenea din conținutul bogat în vitamina C al anansului care ajută la alcalinizarea organismului și la reducerea acidității crescute care favorizează apariția cancerului. Ananasul are aceste calități anticancerigene și datorită conținutului său de acizi organici care au o aciditate scăzută și de minerale precum potasiul.

 Alte mecanisme prin care acționează bromelina din ananas contra cancerului sunt următoarele:

 - Inhibă formarea nitrozaminelor care sunt substanțe cancerigene;

 - Blochează activarea substanțelor carcinogene;

 - Reduce stresul oxidativ;

 - Reduce inflamația din organism (care uneori poate fi precursoarea cancerului).

 Rezultatele studiilor medicale realizate până în prezent indică faptul că vitamina C și bromelina din ananas pot ajuta la prevenirea cancerului de stomac, de faringe, de esofag, de plămâni, de pancreas, de uter și de colon.

 Bromelina din ananas influențează în mod direct dezvoltarea celulelor cancerigene și modularea sistemelor inflamatoriu, imunitar și hemostatic. De asemenea, bromelina reduce formarea tumorilor și dimensiunea acestora și cauzează moartea celulelor canceroase pentru a evita proliferarea acestora.

 Un studiu medical care a fost publicat în anul 2007 a confirmat proprietățile anticancerigene ale ananasului datorită conținutului său de bromelină. Această enzimă reușește să distrugă moleculele proteice astfel încât să se asimileze mult mai bine aminoacizii care compun aceste molecule. Se știe că bromelina desface proteinele în același mod ca pepsina, care este o enzimă din sucul gastric.

 Bromelina poate reduce în mod considerabil metastazele, poate încetini dezvoltarea cancerului de piele și este utilizată ca terapie complementară în tratarea unor tumori cancerigene. Studiile pre-clinice și farmacologice indică faptul că bromelina acționează ca un imunomodulator, inducând producerea unor diferite citochine care ajută la comunicarea între celule în timpul răspunsurilor imunologice și stimulează deplasarea celulelor către zonele cu inflamație, infecții sau traume.

Activitatea antitumorală a bromelinei în cazul animalelor

 Cu obiectivul de a se evalua activitatea anti-tumorală a bromelinei, un grup de animale de laborator a fost inoculat cu tumori de diverse tipuri: leucemie, sarcom, carcinom pulmonar, tumoare ascitică Ehrlich, melanom și adenocarcinom mamar.

 După 24 ore de la inoculare s-a administrat bromelină izolată din ananas, în mod intraperitoneal (în cavitatea abdominală), folosind ca grup de control 5-fluorouracil (5-FU) (medicament utilizat în tratamentele de chimioterapie). Efectul antitumoral s-a evaluat ca un indice al creșterii supraviețuirii în raport cu grupul de control netratat. Cu excepția melanomului, în cazul tuturor celelaltor animale cu tumori s-a înregistrat o creștere semnificativă a indicelui de supraviețuire după tratamentul cu bromelină. Indicele cel mai mare (aproximativ 318%) a fost înregistrat în cazul cobailor cu tumoare ascitică, care a fost mai mare decât cel al cobailor tratați cu medicamentul 5-FU.

Alte beneficii medicinale ale ananasului

 - Ananasul este unul dintre fructele tropicale care au cea mai mare bogăție nutrițională. Se remarcă conținutul său de fibre care combate constipația și ajută la scăderea în greutate în cazul persoanelor care doresc să slăbească.

 - În plus, ananasul conține vitamine precum C, B1, B6 și E. Este bogat în potasiu, magneziu, iod, cupru și mangan și ajută la eliminarea excesului de lichide din corp, fiind un bun diuretic.

 - Ananasul are o acțiune antiinflamatorie utilă, fiind eficient pentru reducerea inflamației din organism și este recomandat în cazul afecțiunilor inflamatorii precum sinuzită acută, laringită, faringită, artrită și gută.

 - În plus, consumul ananasului proaspăt este indicat ca auxiliar în tratamentul artritei reumatoide, a sciaticii și pentru controlul obezității.

 - Ananasul mai este un remediu util și pentru combaterea problemelor cauzate de stres, hipertensiune, colesterol și anemie.

 - Pe lângă întărirea sistemului imunitar și stimularea sistemului digestiv, ananasul este recomandat și în cazul copiilor pentru accelerarea creșterii osoase, a țesuturilor și pentru întărirea sistemului nervos.

 - Ananasul este o sursă foarte bună de vitamina C, care protejează corpul contra radicalilor liberi, substanțe care atacă celulele sănătoase. Acumularea radicalilor liberi în organism poate determina apariția aterosclerozei și a bolii cardiace diabetice, o creștere a atacurilor de astm și un risc crescut de a dezvolta anumite cancere, precum cancerul de colon.

 - S-a demonstrat de asemenea că extractul de frunze de ananas a inhibat dezvoltarea rezistenței la insulină în cazul cobailor având diabet de tip 2, ceea ce a sugerat că acest extract ar putea fi utilizat pentru a dezvolta un produs care să reducă rezistența la insulină în cazul pacienților diabetici.