Pătrunjelul și cancerul de plămâni

Pătrunjelul și proprietățile sale curative

 Pătrunjelul are puternice proprietăți antioxidante și este utilizat în principal în medicina naturistă ca remediu diuretic. Pătrunjelul poate fi folosit cu succes în tratarea și vindecarea pietrelor de rinichi, a inflamației cronice din organism, a afecțiunilor prostatei și a celor uterine.

 La modul tradițional, pătrunjelul este un remediu recunoscut pentru dizvolvarea calculilor renali, iar Comisia de expertiză naturistă din Germania a aprobat pătrunjelul ca fiind un remediu eficient pentru prevenirea și tratarea calculilor renali.

 Pătrunjelul este o sursă naturală bogată de vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul-B, fier, magneziu, clorofilă și histidină. Consumul unei diete bogate în pătrunjel ajută atât la prevenirea și combaterea cancerului, cât și la creșterea nivelelor de antioxidanți din creier și la reglarea tensiunii arteriale.

Pătrunjelul - eficient contra cancerului de plămâni

 În anul 1987, cancerul de plămâni a înlocuit cancerul de sân ca și cauză principală de deces din cauza cancerului în cazul femeilor. În prezent, numeroase cercetări medicale continuă să semnaleze corelația dintre dietă și apariția cancerului.

 În februarie 2015, Societatea Americană pentru studiul Cancerului a recomandat ca supraviețuitorii acestei boli să urmeze o “dietă prudentă” și a recomandat în mod specific o dietă bazată pe legume, fructe și cereale integrale (nerafinate) și renunțarea la carnea roșie și carnea procesată, la cerealele rafinate și dulciurile din comerț (care conțin zahăr alb rafinat).

 În prezent, tot mai multe cercetări medicale se derulează pentru evaluarea relației dintre alimentație și tratarea cancerului. De exemplu, un studiu realizat în 2013 a arătat că banalul pătrunjel poate distruge până la 86% din celulele de cancer de plămâni, deoarece conține un flavonoid important numit apigenină. Alte surse vegetale care conțin acest flavonoid sunt țelina, ceapa, portocalele, ceaiul de mușețel, oregano, cimbrul, coriandrul, anghinarea și vinul roșu.

Ce este apigenina din pătrunjel și cum acționează?

 Pătrunjelul uscat conține 4,5% apigenină pură, ceea ce înseamnă conținutul cel mai ridicat de apigenină dintre toate verdețurile. Alte studii medicale au evidențiat faptul că apigenina poate distruge celulele de cancer de sân, ovare, pancreas, prostată și celulele de cancer de colon.

 Un studiu realizat în anul 2005 a indicat că apigenina poate inhiba proliferarea celulelor provenite din liniile celulare de cancer de plămâni și a recomandat o combinație de apigenină și medicamente antitumorale pentru combaterea cancerului.

 Un alt studiu realizat recent în cadrul Centrului Integral de studiu a Cancerului de la Universitatea Statală din Ohio (Statele Unite) a arătat că apigenina inhibă rezistența celulelor de cancer de sân. Cercetătorii care au condus acest studiu au descoperit că aceasta se petrece datorită schimbării unui pas implicat în reglarea genelor. Acesta reprogramează celulele canceroase și le transformă în celule normale care mor în mod natural.

 Cercetătorii de la Universitatea din Ohio (Statele Unite) au descoperit că apigenina care este prezentă în pătrunjel, dar și în țelină și mușețel, slăbește și distruge celulele canceroase.

 "Consider că aspectul cel mai important al studiului nostru este acela că, spre deosebire de un medicament, compușii care se regăsesc într-un aliment natural ajută la restabilirea unui echilibru al celulei și a multor compuși celulari", a afirmat pentru canalul de știri BBC Mundo, dr. Andrea Doseff, coordonatoarea studiului menționat. Echipa de cercetători condusă de dr. Doseff a decis să investigheze acest compus, deoarece se știa că era un puternic antiinflamator, iar anterior se observaseră unele beneficii în tratarea leucemiilor.

 Echipa condusă de dr. Doseff a identificat 160 molecule din interiorul unei celule umane asociate cu apigenina. Acest lucru permite, conform studiului publicat în revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), restabilirea unui echilibru care determină ca celula cancerigenă să fie susceptibilă la anumite remedii care anterior posibil să nu fi fost eficiente.

 Apigenina afectează un repertoriu de proteine dintr-o celulă umană și le face mai accesibile. "Există proteine care pot să fie într-o formă bună, însă aceleași proteine pot avea unele diferențe care le transformă în proteine negative. Ceea ce am descoperit este faptul că apigenina, prezentă în pătrunjel se unește cu ribonucleoproteina și schimbă astfel repertoriul proteinelor, transformând o celulă cu repere cancerigene într-o celulă cu repere non-cancerigene", a mai explicat dr. Doseff.

 Experta a clarificat faptul că acest studiu de laborator realizat de echipa sa nu înseamnă că dacă se consumă în mod excesiv pătrunjel sau țelină se pot distruge celulele cancerigene. În susținerea acestei idei, Dr. Doseff a afirmat că "acest studiu ne permite schimbarea modului în care am evaluat unii compuși din alimente și diferențele dintre modul în care acționează aceștia și compușii sintetici din medicamente".

Cum putem beneficia de proprietățile anticancer al pătrunjelului?

 Această descoperire reprezintă un avans în ceea ce cunoaștem despre beneficiile micronutrienților. Ceea ce se cunoaște până în prezent despre această temă se bazează pe diverse studii epidemiologice care arată o legătură pozitivă între consumul unor alimente specifice și o viață mai sănătoasă.

 Pornind de la această cercetare, experții au putut determina cum se poate modifica dieta într-un mod funcțional pentru a se putea crește cantitatea de apigenină accesibilă pentru organismul uman.

 "Cum am putea proceda pentru ca un remediu despre care știm că este benefic pentru sănătate să fie într-adevăr eficient pentru sănătatea noastră?", se întreabă pe bună-dreptate specialista, dr. Doseff.

 Suplimentele alimentare pot fi una dintre modalități, deși se știe că acestea se metabolizează în mod diferit față de un aliment. Dr. Doseff consideră că dacă se cunoaște modul în care acționează compușii, se poate accelera implementarea celor mai bune terapii și se poate realiza astfel, o intervenție preventivă asupra cancerului.

 Dacă doriți să incorporați mai multe dintre aceste alimente care conțin apigenină în dieta dumneavoastră, încercați să adaugați zilnic pătrunjel la salatele de crudități, supe sau felul principal de mâncare. Dacă aveți un storcător sau un extractor de legume, urmați această rețetă simplă oferită în continuare și veți putea beneficia de proprietățile extraordinare ale pătrunjelului.

Suc proaspăt de mere, țelină, ghimbir și pătrunjel

Ingrediente:

 - 2 tije de țelină, tăiate în câte 3 bucăți

 - 1 măr verde (Granny Smith) fără semințe

 - o bucată mică de ghimbir proaspăt, curățată

 - 1/2 pumn de pătrunjel verde

 - 1 1/2 linguri de suc proaspăt stors de lămâie

Instrucțiuni de preparare:

 - Cu ajutorul unui blender, procesați bine toate ingredientele, apoi adăugați sucul de lămâie și mai procesați câteva minute. Consumați zilnic câte o cană din acest suc, preferabil dimineața, pe stomacul gol, pentru a asimila în mod optim nutrienții din acesta.