Compușii din lămâi reduc riscul de cancer

Ce sunt limonoizii?

Compușii din lămâi reduc riscul de cancer Lămâile conțin 22 de compuși anticancerigeni care opresc diviziunea celulară în cazul celulelor canceroase. Printre acești compuși amintim limonoizii, care sunt acei compuși chimici din coaja citricelor și cele le care oferă acestora un gust amar. Limonoizii sunt una din principalele substanțe fitochimice care împreună cu flavonoizii, cumarinele și carotenoizii au proprietăți specifice de stopare a creșterii și dezvoltării celulelor canceroase. În ultimul sfert de secol, mai multe studii științifice au acumulat probe considerabile privind mecanismul de prevenire a cancerului prin intermediul limonoizilor.

 Se consideră de asemenea că limonoizii suprimă proliferarea celulară și induc apoptoza (moartea celulară) prin inhibarea activităților enzimatice și a căilor de transducție a semnalelor. În plus, s-a mai demonstrat că limonoizii pot inhiba metastazele celulare în studiile efectuate pe culturi de celule și pe animale.

Limonoizii din lămâi reduc riscul de cancer

 Organizațiile numite Industrial Research Organization (Organizația pentru cercetări industriale) și Commonwealth Scientific (Comunitatea științifică) din Australia, au descoperit în urma a numeroase studii și teste faptul că citricele pot reduce riscul apariției cancerului cu aproximativ 50%. În mod particular, s-a constatat faptul că coaja de lămâie ajută la stimularea sistemului imunitar, la reducerea colesterolului și inclusiv la prevenirea cancerului. Coaja de lămâie are de asemenea proprietăți antimicrobiene care pot proteja în mod eficient contra infecțiilor bacteriene.

 Studiile efectuate atât în laborator, cât și pe pacienți, au arătat că lămâile sunt un potențial tratament benefic pentru cancer, inclusiv pentru cancerul de sân. Într-un studiu efectuat în Arabia Saudită, lămâia sub formă de extract a confirmat eficiența acesteia în tratamentul pentru pacientele care aveau cancer de sân.

 Alte cercetări medicale au demonstrat că fitonutrienții din lămâi, precum pectina citrică obținută din pulpa și coaja acestora, pot inhiba propagarea celulelor canceroase în cazul cancerului de piele, de prostată și de sân.

 Un alt studiu realizat în anul 2011 și care a fost publicat în Revista pentru Prevenirea Cancerului din Pacificul Asiatic, a arătat că extractul de lămâie aplicat direct pe celulele de cancer de sân, a indus apoptoza sau moartea celulară. Extractul de lămâie a fost aplicat în vitro, însă aceste rezultate au evidențiat puternicele proprietăți anticancerigene ale lămâilor. “Există numeroase studii care se realizează în prezent pentru a înțelege mai bine rolul pe care îl joacă reducerea de folat în cazul cancerului”, a afirmat Alissa Rumsey, nutriționistă și purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică având sediul în New York.

 O cercetare medicală citată de BBC News a indicat faptul că persoanele care consumă ceai cu lămâie prezintă mai puține riscuri de a face cancer de piele. Un grup de cercetători americani au studiat 450 de persoane, jumatate dintre aceștia sufereau de un anumit tip de cancer de piele și au fost întrebați despre obiceiul de a bea ceai. S-a observat astfel, că pacienții care aveau cancer consumau cantități foarte mici de ceai cald. Cercetătorii au afirmat că prin simplul gest de a adăuga felii de lămâie în ceai, se pot reduce cu aproximativ 70% riscurile formării celulelor maligne la nivelul pielii, iar ceaiul negru reduce aceste riscuri cu aproximativ 40%.

Alte proprietăți ale lămâilor:

 Pe lângă faptul că lămâile pot preveni riscul apariției cancerului, acestea ajută și la detoxifierea organismului și la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Să vedem în continuare și alte proprietăți benefice ale lămâilor:

Lămâile sunt alcalinizante

 În medicina naturistă se consideră că lămâia ajută la echilibrarea ph-ului din corp deoarece lămâia este alcalină. Datorită consumului ridicat de alimente dulci și de carne, în prezent, majoritatea persoanelor au un grad ridicat de aciditate în corp, ceea ce în timp, determină apariția numeroaselor boli și inclusiv a cancerului. Lămâile sunt un agent purificator și alcalinizant al organismului. Deși lămâile conțin acid citric, în corp acesta devine alcalin și ajută la alcalinizarea sângelui. Consumați în fiecare dimineață apă pură în care ați stors sucul de lămâie și veți constata în scurt timp efectele sale detoxifiante asupra corpului.

Lămâile sunt antioxidante

 Lămâile conțin antioxidanți puternici care ajută la combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Vitamina C care se găsește în lămâi ajută corpul să producă mai mult colagen, ceea ce are ca rezultat o piele fermă, elastică și fără riduri. Împreună cu glicozidele numite hesperetină și naringenină (care se găsesc în majoritatea citricelor), vitamina C contracarează în mod eficient acțiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt un factor care în timp deteriorează vasele sanguine și pot contribui la acumularea colesterolului în pereții arteriali, determinând apariția aterosclerozei și a bolilor cardiace.

Lămâile detoxifică ficatul

 Lămâile ajută la menținerea sănătății ficatului prin stimularea secreției de bilă. Sucul de lămâie are o structură atomică similară cu sucurile digestive din stomac care ajută ficatul să producă bila. De asemenea, lămâile ajută la reducerea stării de greață și de rău de mișcare.

Lămâile ajută la pierderea în greutate

 Consumul apei cu lămâie ajută la pierderea în greutate datorită tipului de fibre care se găsește în lămâi. Totodată, consumul de lămâi crește nivelele de energie, ceea ce înseamnă nivele mai mici de stres și îmbunătățirea stării de dispoziție. În plus, lămâile ajută la eliminarea toxinelor din corp deoarece au un puternic efect diuretic, precum și la reducerea inflamației din corp, prin extragerea acidul uric din articulații.

Limonadă cu miere de albine

 Această rețetă de limonadă este o opțiune sănătoasă, este ușor de preparat și poate fi consumată zilnic, având puternice efecte detoxifiante și energizante. Lămâile au electroliți care ajută la menținerea unei bune hidratări a corpului (la fel ca apa de cocos), iar mierea este un foarte bun energizant natural. Iată cum se prepară această limonadă:

 Ingrediente:

 - 3 linguri cu miere de albine

 - 1 cană cu suc de lămâie proaspăt stors

 - 6 căni de apă plată

 Preparare:

 Cu ajutorul unui blender se procesează mierea și sucul de lămâie timp de 30 secunde, apoi se adaugă apa și se mai procesează până când toate ingredientele sunt omogenizate. Se toarnă în pahare, iar în zilele călduroase de vară se poate servi cu cuburi de gheață. Se pot adăuga și câteva frunze proaspete de mentă sau de busuioc, pentru un plus de aromă.