Brocoli, protector contra cancerului de ficat

Brocoli previne cancerul

Brocoli, protector contra cancerului de ficat Aprecierea acestei legume verzi – brocoli - este reală și meritată. Această legumă din familia cruciferelor, atât de versatilă în gastronomie are mari beneficii pe care nu trebuie să le neglijăm. Fiind foarte bogat în fibre alimentare, brocoli consumat în mod regulat ajută la eliminarea toxinelor din colon și din intestinul subțire. Dacă nu sunt eliminate, aceste toxine ajung la ficat și-l supraîncarcă, ceea ce are urmări negative asupra întregului organism.

 Binecunoscutul brocoli (și în mare măsură germenii de brocoli) este unul din alimentele cele mai valoroase pentru sănătate, capabil să prevină un mare număr de probleme de sănătate, care includ printre altele: hipertensiunea, alergiile, diabetul, osteoporoza și cancerul.

 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă brocoli ca un aliment foarte puternic pentru prevenirea cancerului în general și pentru îmbunătățirea stării de sănătate. La rândul lor, nutriționiștii ne recomandă să consumăm brocoli în mod echilibrat, combinându-l de exemplu cu alimente care îi potențează și mai mult proprietățile, cum ar fi lămâia și usturoiul.

Brocoli, un protector natural al ficatului

 Atunci când cumpărați brocoli este recomandat ca acesta să fie preferabil din culturi organice (mai ales dacă îl consumați frecvent), ferm și mai ales, să aibă o culoare verde intensă. Acești pigmenți naturali sau carotenoizi atât de caracteristici pentru brocoli sunt un indicator al bogăției de vitamine și antioxidanți pe care îi conține și care oferă protecție față de posibile carcinoame hepatice. Evitați întotdeauna să cumpărați brocoli care are o culoare maro sau galbenă deoarece acesta nu mai are proprietăți curative.

 Doctor Elizabeth Jeffery, de la Universitatea Illinois (Statele Unite) a fost cercetătoarea principală a unui studiu realizat despre beneficiile legumei brocoli pentru prevenirea cancerului de ficat. Acest studiu medical a fost publicat recent în revista de specialitate Journal of Nutrition (Revista de nutriție).

 Studiul menționat a indicat că factorii asociați cu apariția cancerului de ficat sunt o alimentație incorectă, bogată în grăsimi nesănătoase și consumul alcoolului și al tutunului. Sulforafanul, un compus al sulfului și care este prezent în brocoli, ajută la distrugerea celulelor cancerigene și reduce creșterea tumorală. La modul concret, se pare că brocoli conține ingredientele necesare pentru activarea genelor care previn dezvoltarea cancerului și dezactivarea genelor care determină răspândirea acestuia în organism.

 De asemenea, există diverse boli precum hepatita care, în cazurile mai grave, pot determina apariția unui posibil cancer. Să vedem ce alte proprietăți curative mai are brocoli:

 - Brocoli are capacitatea de a regla absorbția grăsimilor, iar în același timp purifică țesutul hepatic prin filtrarea anumitor substanțe toxice și metale grele.

 - Brocoli este de asemenea bogat în multiplii antioxidanți capabili să combată acțiunea nocivă a radicalilor liberi.

 - Datorită conținutului său bogat în vitaminele E, B, A, K și C, brocoli susține celulele hepatice pentru ca acestea să-și realizeze funcțiile de bază de metabolizare, obținerea de energie și purificarea.

Brocoli este bogat în fibre alimentare

 Un aspect interesant și pe care uneori uităm să-l luăm în considerare, este necesitatea de a consuma fibre alimentare sau dietetice. Chiar dacă fibrele dietetice sunt un component al dietei care nu ne oferă nici nutrienți și nici energie, totuși acestea elimină substanțele nocive și curăță organismul. Atât fructele cât și legumele sunt alimente foarte bogate în fibre, de exemplu sucurile de fructe consumate la micul dejun pe stomacul gol ajută în mod considerabil la reglarea tranzitului intestinal.

 Dintre legume, brocoli este foarte bogat în fibre, iar datorită acestora, ajută la curățarea colonului și intestinelor, eliminând încărcătura toxică de la nivelul ficatului.

Brocoli, un aliment esențial în dietă

 Studiul medical pe care l-am menționat anterior a demonstrat anumite aspecte esențiale referitoare la consumul de brocoli, și anume:

 - Persoanele care consumă brocoli de 2-3 ori pe săptămână obțin controlul nivelului de grăsime din organism. Brocoli ajută la reducerea colesterolului și a indicelui de masă corporală (bineînțeles, întotdeauna când se urmează o dietă adecvată).

 La nivel de laborator, rezultatele medicale au fost de asemenea foarte concludente, demonstrându-se că brocoli oprește acumularea grăsimilor în ficat, regenerând inclusiv “ficatul gras” non-alcoolic.

 De asemenea, puteți consuma germeni de brocoli (care trebuie să fie consumați întotdeauna cruzi), ca adaos în diverse, în sandwichuri, supe, tocanițe, etc. Aceștia sunt mult mai puternici ca efect și sunt de asemenea o alternativă excelentă dacă nu vă place gustul (sau mirosul) de brocoli.

 Germenii de brocoli conțin de asemenea enzime valoroase care permit organismului să absoarbă și să utilizeze nutrienții din alte alimente.

 Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite au arătat că germenii de brocoli de trei zile conțin de 20 până la 50 de ori mai mulți compuși chimioprotectori întâlniți în mod normal în brocoli și că aceștia constituie o modalitate simplă și la îndemână pentru a reduce riscul apariției cancerului.

Cea mai bună modalitate de a consuma brocoli

 În primul rând, este necesar să se urmeze o recomandare:  în cazul în care aveți hipotiroidism, nu este indicat să consumați brocoli în exces.

 Brocoli, la fel ca și conopida, varza sau varza de Bruxelles, legume din grupa cruciferelor, conține un tip de compuși care pot bloca utilizarea și absorbția iodului, ceea ce încetinește activitatea glandei tiroide. Dacă aveți hipotiroidism, puteți consuma broccoli o dată pe săptămână.

 Dacă însă nu aveți probleme cu hipotiroidismul, cel mai indicat este să consumați brocoli de 2 - 3 ori pe săptămână, luând în considerare următoarele recomandări:

 - Ideal este ca brocoli să fie gătit la aburi, deoarece astfel se păstrează o mare parte din proprietățile sale.

 - Odată preparat la aburi, brocoli poate fi gătit câteva minute și la cuptor, eventual cu câțiva căței de usturoi și cu puțin ulei extravirgin de măsline.

 - Pentru un plus de beneficii nutriționale, atunci când serviți brocoli, adăugați și puțin suc proaspăt stors de lămâie.

 - Aceste trei ingrediente: sucul de lămâie, usturoiul și uleiul extravirgin de măsline potențiază și mai mult proprietățile naturale ale acestei legume, având grijă de sănătatea ficatului.